Swedish Wool Initiative prisades på årets Återvinningsgala

För sin vision om att all svensk ull ska tas till vara och sitt praktiska fokus på att utveckla konkreta lösningar tillsammans en bredd av aktörer får Swedish Wool Initiative årets hedersomnämnande på den årliga Återvinningsgalan.

Text Swedish Wool Initiative

Återvinningsgalan delar ut priser i sju kategorier till framgångsrika och modiga organisationer inom återvinning och cirkularitet. Dessutom får en särskilt framstående satsning ta del av ”Årets hedersomnämnande” från juryn. I år tilldelades hedersomnämnandet Swedish Wool Initiative.

Juryns motivering
”Årets hedersomnämnande går till projektet Swedish Wool Initiative som drivs av Axfoundation i samarbete med en lång rad partners med visionen att all svensk prima fårull ska tas tillvara och användas. Idag utnyttjas den svenska ullen till knappt 50 %, samtidigt som det importeras tusentals ton av materialet i fråga. Projektets syfte är att svensk ull, en regionalt producerad, biobaserad och återvinningsbar råvara i betydligt högre utsträckning ska användas av varumärken och leverantörer inom mode, outdoor och heminredning.”

Vill stärka förutsättningarna för svensk ull

Swedish Wool Initiative drivs sedan 2020 av Axfoundation tillsammans med partners längs hela värdekedjan. Projektet syftar till att skapa förutsättningar för svenska varumärken och leverantörer inom mode, outdoor och heminredning att få tillgång till konkurrenskraftig svensk ull. Idag importerar Sverige över 1 700 ton ull, samtidigt som knappt hälften av den ull som producerades av svenska lantbrukare tas tillvara, enligt Svenska Fåravelsförbundet.

”Svensk ull är helt klart en råvara som skulle kunna förse svensk industri med ett regionalt producerat, biobaserat och återvinningsbart material. Det är ett enormt resursslöseri att inte ta vara på den bättre”
– Johan Sidenmark, projektledare för the Swedish Wool Initiative.

Klassificeringssystem och innovativt garn

För att underlätta handel med svensk ull mellan ullproducenter och industri har projektet bland annat utvecklat ett nytt klassificeringssystem för svensk ull. Nyligen presenterade projektet även ett innovativt garn framtaget av Klippan Yllefabrik som är partner i projektet. Det nya garnet görs av svensk ull med en högre andel organiskt material, exempelvis strö eller växtrester, än vad som vanligtvis accepteras i en garntillverkningsprocess. Förhoppningen är att garnet ska ligga till grund för produktutveckling baserat på cirkulära designprinciper för företagen inom mode, outdoor och heminredning som ingår i projektet.

Bakom Swedish Wool Initiative står

Axfoundation projektleder Swedish Wool Initiative och inom satsningen samarbetar bland andra Filippa K, Fjällräven, Tiger of Sweden, Klippan Yllefabrik AB, Smart Textiles, IVL Svenska Miljöinstitutet, , Circularisa, LE UllKonsult, Norrby gård, Västkustens Ullinsamling/CC Wool, Ullcentrum Öland, Ullkontoret, Svenska Fårklipparförbundet, LRF och TrusTrace.

I expertgruppen för projektet ingår Animalia, Norilia, Hushållningssällskapet Halland och Svenska Fåravelsförbundet. Projektet genomförs med stöd från Vinnovas område Hållbar industri.