Tackakött gjorde succé på årets Smakmöte!

Ni kanske har sett nyheten om tackan från Rugstorp Gård som fick kvalitetsutmärkelsen Exceptionell råvara vid Smakmötet som hölls i måndags. Här kommer lite mer kött på benen till er som är nyfikna. Text Einar de Wit och foto Claes Lövgren.

Föreningen Exceptionell Råvara höll årets smakmöte den 1 november på restaurangen L´Avventura på Sveavägen i Stockholm. Vinnare alla kategorier blev köttet från en femårig finullstacka!

Exceptionell Råvara håller varje år en provning, ett så kallat Smakmöte. Sveriges främsta kockar bedömer kött från ambitiösa köttproducenter från hela landet. Kategorierna är Gris, Fågel, Nöt och Lamm/Får. Målsättningen är att hitta det allra bästa svenska köttet.

I år deltog kött från 9 grisproducenter, 9 nötköttsproducenter, 10 fågelproducenter, 7 lammproducenter och 2 producenter med tackakött. Kockarna tillagade en produkt från varje djurslag, från får och lamm var det ryggen. Samtliga detaljer steks i ugn med bara lite salt, för att man ska kunna bedöma köttets köttsmak, mörhet, doft och struktur.

Varje producent som lämnade in kött fick redogöra för ras, utfodring, slaktmetod och mörningsmetod. 20 mycket erfarna kockar bedömde köttet.

När alla köttbitar var avsmakade och bedömda visade det sig att köttet från en femårig finullstacka från Ingeli och Örjan Ivansson, Rockneby, fått överlägset högst betyg från juryn. Det var extra roligt då detta var första gången som lamm- och fårkött deltog i provningen, och många av kockarna aldrig smakat kött från tacka tidigare.

Bästa köttet idag! Från en femårig finullstacka uppfödd av Ingeli Ivansson från Rockneby. Foto: Claes Lövgren

Den prisade finullstackan har under sitt 5-åriga liv ätit naturbete och vall på sommaren, och ensilage/fullfodermix på vintern. Helkroppen hängde i 12 dagar i 2,8 grader, och sadeln hängde ytterligare 4-5 dagar.

Detta visar vilken potential det finns i det svenska tackaköttet! Här finns en viktig marknad att bearbeta.

I Fårpodden #19 hör du Claes Lövgren berätta mycket mer om Exceptionell Råvara och projektet Tackakött i Kalmar.

Kocken Stefan Eriksson är verksamhetsledare på Exceptionell Råvara och en av dem som ledde smakprovningen på årets Smakmöte. Här med några ryggdetaljer från lamm och tacka. Foto: Claes Lövgren