The Swedish Wool Initiative – Så gick svensk ull från outnyttjad råvara till innovation

Igår höll The Swedish Wool Initiative ett webbinarium och projektavslutningsmöte. De har sedan initiativet togs jobbat för att skapa förutsättningar för svenska varumärken och leverantörer att få tillgång till svensk ull av hög kvalitet.

Tillsammans har aktörer från hela värdekedjan fårägare, fårklippare, svenska företag inom mode, outdoor och heminredning krokat arm för att bidra till visionen om att ta tillvara all svensk ull.

Så – hur gick det? Nådde vi hela vägen fram?

Vi är på god väg, även om vi långt ifrån är i mål, är det korta svaret. När detta projekt avslutas tar Arena svensk ull över ansvaret för en del av projektets resultat, bland annat svensk ullstandard som är det första svenska klassificeringssystemet för ull. Standarden är fortfarande under utformning och kan komma att korrigeras något, men är en förutsättning att göra ullen säljbar. Standarden hjälper ullmäklare, säljare och köpare att förstå varandra och tala samma språk, så att rätt ull kan förmedlas till rätt köpare och användningsområde.

På gårdsnivå är huvudsaken att ullen är ren, torr och att den är sorterad efter färg och ras, om man har flera raser. Det är också bra att hålla isär ull från lamm respektive vuxna djur.

Dagens program var en djupdykning i resultat, lärdomar och innovationer:

  • The Swedish Wool Initiative sammanfattade framgångar och utmaningar
  • Fårägarens roll i en svensk ullindustri med lammproducenten Tomas Olsson
  • Ullmäklaren & den svenska ullstandarden med ullmäklaren Charlotte Jansson
  • Möte med svenska varumärken inom mode, outdoor och heminredning, med Filippa K, Fjällräven, Klippan Yllefabrik, Tiger of Sweden
  • Designguiden & Bryggan mellan forskning, innovation och ullindustri om resultat och lärdomar från Science Park Borås
  • Break-out room med tid för dialog där Sveriges främsta experter inom svensk ull, från forskare, fårägare, fårklippare och ullmäklare, till förädlare och varumärken inom mode, outdoor och heminredning svarade på frågor

Ur Tomas Olssons presentation om de utmaningar han ser.

Charlotte Jansson, ullmäklare, Västkustens ullinsamling.

Text och skärmbilder Gudrun Haglund-Eriksson

The Swedish Wool Initiative – Towards Zero Waste of Swedish Wool

Missa inte filmen om resan mot noll spill av svensk ull som projektet producerat!

Projektets slutrapport