Unika mervärden hos svenskt kött

Lagom till sommarens ljumma grillkvällar har Jordbruksverket sammanställt fakta om mervärden hos svenskt kött och kyckling som kan göra det lättare att välja mer hållbara alternativ i köttdisken.

Exempel på mervärden hos svenskt kött

  • Svensk djurhållning har lägst användning av antibiotika bland EU-länderna. Friska djur behöver inte antibiotika. Detta minskar risken för resistenta bakterier och bidrar till att antibiotika även i framtiden kommer att kunna användas när det verkligen behövs.
  • Svensk djurproduktion har mycket låg förekomst av bakterier som salmonella och det är därmed lägre risk att smittas som konsument om man väljer svenskt kött.
  • Svenskt djurskydd är gott och svenska djur hålls i en miljö där de kan bete sig naturligt. Grisar svanskuperas inte, och höns och kycklingar får inte näbbtrimmas.
  • Svenska nötkreatur, får och lamm får bete och utevistelse på sommaren. Många av dem bidrar dessutom till att bevara artrika naturbetesmarker genom sitt betande.
  • Svenska djur bedövas före kirurgiska ingrepp och slakt, och transporteras max åtta timmar till slakt.
  • Den svenska köttproduktionens klimatpåverkan är låg i internationella jämförelser.
  • Svensk köttproduktion skapar jobb i Sverige och har betydelse för den svenska landsbygden.

Läs mer
Jordbruksverket: Unika mervärden hos svenskt kött och kyckling ››

Pdf om mervärden hos svenskt lamm- och fårkött:

Mervärden i svensk produktion av får och lamm ››