Uruguayansk ull eftertraktad i Europa

Inbäddat mellan Brasilien och Argentina har Uruguay en befolkning på 3,5 miljoner och nästan dubbelt så många får – 6,6 miljoner. För att sälja ullen som dessa får producerar måste man exportera. Av den årliga produktionen på nästan 30 miljoner kilo säljs endast en procent på den lokala marknaden.

Låga fraktkostnader är en stor hjälp
– Det är dyrare att hämta ull från Salto i norra Uruguay än att skicka den till Kina, säger Facundo Ruvira vid Tops Fray Marcos, landets största anläggning för tvättning och kamning av ull – en tjänst som försvann för årtionden sedan i Västeuropa.

Världens tredje största exportör
Faktum är att Uruguay är ett av de sista länderna i världen som exporterar stora mängder ull som har tvättats och kammats, till skillnad från Australien och Nya Zeeland som exporterar sin råull helt obearbetad. I detta särskilda marknadssegment är Uruguay världens tredje största exportör med en marknadsandel på 12 procent, endast överträffat av Kina och Tjeckien.

Medan landets mest finfibriga ull, som merino, går till lyxmodeindustrin används grövre ull från corriedale-får, den vanligaste fårrasen i Uruguay, till produkter som avancerade tyska bilar och flygplansinredning.

I staden Hard i västra Österrike berömmer ägaren till Schoeller, Kurt Haselwander, den uruguayanska ullens kvalitet. Han köper 800 ton om året och uppskattar dess elasticitet och mjukhet. En annan sak som gör att den sticker ut i jämförelse med australiensisk eller Nya Zeeland ull är att fåren behandlas bättre i Uruguay, säger han. I Uruguay utsätts inte fåren för mulesing.

Hela artikeln
France 24: Uruguayan wool coveted by European manufacturers ››
Översatt med Google ››