Utvecklingsmöte Lamm/Får 2024

20 maj kl 10.00-15.00
Stockholm
Arrangeras av Exceptionell Råvara

Grunden för Exceptionell Råvaras verksamhet är de utvecklingsmöten som arrangeras minst fyra gånger per år. Kockar och producenter möts i en avslappnad restaurangmiljö och provar råvaror, analyserar egenskaper och diskuterar smak, utmaningar och utveckling. Producenten får feedback och en poängindikation vilket ger dem möjligheter att förbereda sin råvara inför Smakmötet som 2024 arrangeras den 28/10 då Exceptionell Råvara utses. Det är önskvärt att man först deltar på ett utvecklingsmöte innan man anmäler sig till ett Smakmöte då det handlar om en utvecklingsresa. Om det behövs en prioritering av antal deltagare till Smakmötet kommer de producenter som deltagit på ett utvecklingsmöte ha förtur.

Så går provningen till:
Provningen är ”halvblind” dvs råvarorna får ett nummer och redovisas först efter att bedömningen är gjord. Bedömning av visningsbiten görs först på utseende i rå form med hantering, styckning, beskrivning av färg, form, doft, fett, kött. Därefter görs bedömning av den tillagade delen med mörhet, textur/saftighet och till sist det som ger dubbla poäng – smaken. Efter bedömningen: genomgång av provningsprotokoll, producenten redovisar Råvarufakta och informerar om de parametrar som har betydelse för råvarans kvalitet som ras, kön, ålder, uppfödningsvillkor, foder, slakt och transport.

Efter utvecklingsmötet och provningen sammanställs ett resultatprotokoll med feedback och poängindikation i vilken nivå kockarna upplevde råvaran vid provningstillfället. Protokollet skickas sedan ut till kockar och producenter som deltog i mötet samt laddas upp här på hemsidan.

Läs här om vad du behöver göra om du ska delta i ett utvecklingsmöte

Foto Elof Nilsson