Vargrevir bekräftat i Skåne

Källa SVT Nyheter Skåne
Skåne har fått sitt första vargrevir i modern tid, meddelar länsstyrelsen på onsdagseftermiddagen. Det revirmarkerande paret har bekräftats genom spårningar i snö och DNA-analyser.

Vargreviret sträcker sig över ett stort område, bland annat vid Linderödsåsen, men den exakta sträckningen är omöjlig att säga, enligt Nils Carlsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

– Vi har inte full koll än på hur de ser på sitt revir. Vi vet att de har rört sig från Brösarp och söder om det. De har varit i Fyledalen, Hörröd… Det är en större cirkel, så att säga. Ett vargrevir är ett stort område, allt mellan 30 000 och 100 000 hektar. Det är ett stort område som de vandrar runt i och håller vakt mot andra vargar.

Hur ser ni på att vi nu har ett vargrevir i Skåne?

– Vi konstaterar bara det. Det här är vilda djur med fyra ben och egen vilja. Som andra djur så går de dit de vill och slår sig ner var de vill. Vårt uppdrag är att konstatera att de har gjort det, men sedan följer vi också såklart vad som händer. Det finns ju en viss ökad risk för angrepp på får till exempel.

Så ni kommer inte vidta några åtgärder?

– Den enda åtgärden som vi gör är att vi går ut med en uppmaning att söka de ersättningar som finns att sätta upp rovdjursavvisande stängsel. Om man har får så är det en bra idé om man kan göra det.

Läs och se mer: Revir bekräftat i Skåne – se vargparet på film