Varmt välkommen till Lantbruksforskningsdagen i Skara

När: Onsdagen den 6 november kl. 09.00-15.30
Var: SLU Smedjan Hernquistsalen, Gråbrödragatan 7, Skara

På Lantbruksforskningsdagen presenteras senaste resultat från forskning som bedrivs med medel från svenska lantbrukare. Dagen arrangeras av Stiftelsen Lantbruksforskning i samarbete med AgroVäst Gröna möten i Skara.

Välkommen till en heldag där forskare, lantbrukare, rådgivare och andra verksamma inom näringen får möjlighet att mötas kring den tillämpade forskningen.

Elva forskare kommer under dagen att presentera sina olika aktuella forskningsområden. På förmiddagen fokuserar vi på Livsmedel – animalier och under eftermiddagen handlar presentationerna om Livsmedel – vegetabilier samt Klimat och miljö.

Anmälan

Anmälan sker direkt hos AgroVäst Gröna möten. Lantbruksforskningdagen är kostnadsfri, lunch och fika ingår. Det finns också möjlighet att delta digitalt.

Anmäl dig till en heldag med senaste forskningsnytt

Program

09.00 Kaffe med smörgås, mingel och registrering
09.30 Välkommen Madeleine Vendel, Agroväst Gröna möten hälsar välkommen tillsammans med Mattias Norrby, Stiftelsen Lantbruksforskning.

Livsmedel – animalier
Lina Bengtsson, Stiftelsen Lantbruksforskning.

09.45 Marmorerad, mör och miljövänlig – jakten på det perfekta nötköttet. Anna Hessle, SLU.
10.10 Mjölkproteiners betydelse för icke-koagulerande mjölk och genomisk selektion mot icke-koagulerande mjölk för osttillverkning. Maria Glantz, LU.
10.35 Paus
10.45 Avvänjning av grisar utan zinkoxid. Mikaela Klahr Fritz, SVA.
11.10 Hur skyddar vi svenska grisar från afrikansk svinpest? Linda Ernholm, SVA.
11.35 Åtgärder för minskad smitta av Campylobakter. Ingrid Hansson, SLU.
12.00 Lunch
12.45 Den multifunktionella mjölkgården, nya användningsområden av vall samt nötbete som ekosystemtjänst. Christel Cederberg, Chalmers.

Livsmedel – vegetabilier samt Klimat och miljö
Niklas Bergman, Stiftelsen Lantbruksforskning

13.10 Går det att höja vallskördarna med enstaka bevattningsgivor – vad händer med kvaliteten? Ingrid Wesström, SLU.
13.35 Hur bekämpa hönshirs samt förebygga herbicidresistensutveckling? Anneli Lundkvist, SLU.
14.00 Brukningsmetoder för ökad markkvalité och högre skördestabilitet under extremväder. Jenny Höckert, SLU.
14.25 Paus
14.35 Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer – en framtid utan kemisk betning. Mariann Wikström, Agro Plantarum.
15.00 Nya rotsjukdomar i korn och vete – okända hot mot svensk spannmålsodling . Lars Persson, AgriScience Sweden.
15.25 Avslutande sammanfattning och kaffe. Mattias Norrby, Stiftelsen Lantbruksforskning