Älskade merväde, var kommer du ifrån?
15 september 2017 | Snart dags för distrikten att anmäla sin representant till ordförandekonferensen – obs viktigt. Flera stora ull-händelser är på gång. Intressant rapport från LRFs köttråd.
Den lilla men informativa folder om klippning som vi tagit fram i samarbete med Svenska Fårklipparförbundet har gått till tryck. Hämta och läs den i pdf-format här: Klippning och ullskörd ››
Påminnelsemail har skickats ut till distriktens och rasföreningarnas ordförande angående ordförandekonferensen den 21–22 oktober. Flera nya anmälningar kom som svar, i nuläget är 21 anmälda. Det kommer att blir en intressant dag då vi diskuterar fårnäringens utmaningar och möjligheter lokalt. Det är viktigt att just ditt distrikt är representerat den här dagen, om er ordförande inte kan komma så skicka någon annan! Förbundet står för alla omkostnader; mat, resa, logi och detta är inte minst ett tillfälle att knyta nya kontakter och träffa engagerade fårägare från hela landet. Samt att framföra åsikter och insikter från varje landsände!
En remiss med den inbjudande titeln Samråd av förslag till ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2015:25) om miljöersättningar, ersättningar för ekologisk produktion, kompensationsstöd och djurvälfärdsersättningar ligger på vårt bord. Britta har skickat ut underlaget till distriktens styrelser för att ge fler möjlighet att inkomma med synpunkter. Det är kort om tid, men läs och ha gärna åsikter! Är du medlem och tycker det låter intressant så kontakta din distriktsstyrelse. Britta behöver ha era svar den 19 september.
Livsmedelsverket har meddelat att man under hösten ska provta svenskt lammkött i syfte att kartlägga bakterieförekomst. Man kommer inte att ägna importerat lamm- eller fårkött något intresse, och man kommer endast att provta kött inhandlat runt verkets hemort Uppsala. Vi har reagerat på detta upplägg och sänt detta yttrande till Livsmedelsverket. Även LRF Kött har framfört synpunker.
Ett exklusivt kläd- och designmärke har gått ut med förfrågningar till små fårägare om ullprover och information om fåren och deras levnadsförhållanden. Claudia har haft kontakt med dem och förmedlat kontakter till spinnerier och uppfödare av ull som skulle kunna passa i sammanhanget, och fylla deras behov.
LRF Kött har arrangerat ett köttråd. En dag då representanter för bönder, slakt, handel, SJV och Näringsdepartementet möts. Givetvis var SF på plats, representerade av Magnus J och Elof. Elof höll kort dragning om vad han gör på sin gård för att konsumenten ska längta efter att köpa deras lamm. Mötet var inriktat på framtida försäljning; hur når vi nya exportmarknader, hur skiljer sig våra unika försäljningsargument om kunden finns i annat land jämfört med i en svensk butik, hur kan svenska mervärden utvecklas så att fler ser möjligheter i svensk animalieproduktion? Dagen innehöll även rundabordsamtal där dessa frågor dryftades efter att vi fått ta del av inspirerande exempel, till exempel hur man i Danmark har byggt upp sina marknader och hur svenska Axfood ser på svenska mervärden. Representanter från Näringsdepartementet konstaterade under dagen nöjt att de med svensk djurskyddslag skapat mervärden som har en stark efterfrågan hos konsument. Handeln tackar för de svenska mervärdena och de försäljningsmöjligheter det ger. Slaktnäringen ser möjligheter i mervärden att skapa premiumsegment och har en viktig roll i att knyta samman konsumenten med bonden. Som fårbönder kan vi konstatera att mervärdena inte skapats av politiker eller handlare. De skapas varje dag av bönderna på sina gårdar. En svensk lammbonde har ungefär samma betalning över året som det Europeiska genomsnittet. Det finns alltså mer att göra kring hur mervärdet ska fördelas i värdekedjan för att produktionen skall öka.
Intensiva slutdiskussioner om seminbaggar och nu är det klart med alla raser utom finull. Så fort man enats runt finullbaggarna kommer vi att informera anmälda besättningar om vilka baggar som kommer att tas in i år.
Under sensommaren är det vanligt att rovdjursangreppen ökar, så även i år. Den senaste tiden har det varit ett antal angrepp på olika platser i landet. Även flera fall med vargar nära bebyggelse och i tätorter och djur som skrämts till flykt (främst nöt). Hör av er till oss i SF om det är något som ni funderar över, till exempel ersättningsanspråk i samband med rovdjursangrepp, bemötande vid ett eventuellt angrepp och liknande. Får ni den hjälp ni behöver?
Årets utställning och auktion i Linköping gick av stapeln den gångna helgen. Stort köpsug, god stämning, visning av nya raser, snygga djur. Läs Einars bildspäckade reportage!
I morgon lördag är det Fårklippar-SM i Boxholm. Claudia finns på plats, välkommen att prata ull med henne där. Fårklipparförbundet håller sitt årsmöte i samband med SM, och Claudia kommer att deltal även i det.
Styrelsemöte via telefon hölls i måndags. Uppdatering av dokumentet om styrelsens arbetsordning, lägesrapporter från Svenskt kött, Handlingsplan Lamm, seminprojektet, rovdjursläget, ull- och skinnprojektet med mera. Det är många projekt i rullning.
Hemsidan uppmärksammar de två stora ull-händelser som äger rum i månadsskiftet. Ull & spinn-SM i norr och Ull i kubik i söder. Kan man varken åka åt norr eller söder men vill ta del av lite ull-inspiration på sin kammare finns på YouTube till exempel Material Conference 2017: Solidwool – A new way of working with wool där Hannah och Justin Floyd från spännande företaget Solidwool berättar om hur de fick en idé om att använda ull på ett helt nytt sätt.
Dorset blev Linköping-auktionens vinnarras. Ett stort köpintresse gjorde att priserna slog all-time-high. Här visar Wasi upp ett fint djur från Norrby Gård. Foto Einar de Wit
Sammanställt av Anna som kan meddela att det regn som efterlystes för cirka en månad sedan har levererats i rikliga mängder ända fram till dörren. Det räcker nu, åtminstone här.