4 kr som gör mycket nytta

veckobrev

30 november 2018 | Vad kan vi göra för att få in branschutvecklingspengarna som gör så mycket nytta för hela fårkollektivet?

Fåravelsförbundets styrelse träffas fysiskt vid två tillfällen per år. Denna gång sammanstrålade vi på LRFs huvudkontor på Franzéngatan i Stockholm. Många ämnen att diskutera. Hur ökar vi användningen av semin? Hur får vi fler fårägare att använda Elitlamm? Hur får vi nästa stämma i Mora att bli till en succé? Och en lång rad andra viktiga frågor.

Styrmotesthlm2018
Väl omhändertagna i LRF-högkvarteret. Foto Einar de Wit

På frågan om hur Stämman i Mora blir en succé har vi fått några svar via Facebook. Tack för det! Skriv gärna något du också. Har du inte Facebook, skriv en rad till Britta.

Gård & Djurhälsan gästade en del av vårt möte och vi fick en hel del tankeväckande information, bland annat att resistenta parasiter förekommer ”där ute”. Vi uppmanar alla som köper djur att kräva en hälsodeklaration och be att få se provsvar från träckprovtagning. Hemsidan och Fårskötsel återkommer med mer om detta.

En annan fråga som kom upp under mötet med Gård & Djurhälsan var de branschutvecklingspengar som de större slakterierna tar ut vid slakt och som används för branschutveckling i form av utvecklingsprojekt, kunskapsöverföring, smittskyddsarbete, marknadsföring med mera. ”Slaktpengen” kallas ofta denna avgift, som är runt 4 kr och som alltså tas ut av slakterierna men oavkortad förmedlas vidare till organisationer som jobbar med våra frågor och till sökbara projektpengar. Till exempel vårt nappaprojekt som pågår just nu finansieras genom dessa branschmedel, och stora delar av Gård & Djurhälsans informationsarbete är beroende av dem.

Branschutvecklingspengarna kommer alla fårägare till del, men en tråkig sak är att cirka 50 % av de svenska lammen slaktas på mindre slakterier som inte tar ut avgiften. Vilket gör att pengarna inte räcker till allt de borde. Här skriver Gård & Djurhälsan om vad de gör för pengarna. Det är verkligen inte lite som görs, men sanningen är att denna verksamhet är underfinansierad på grund av den låga anslutningen.

Vi tror att många fårägare som slaktar på de mindre slakterierna inte känner till detta, och vi tror också att många skulle vilja betala 4 kr per djur för att bidra till branschutveckling. Eller har vi fel? Finns det inget avdrag för branschutveckling på avräkningen kan man ta upp frågan med sitt slakteri. Eller vore det enklare att skaffa ett konto där jag och andra som vill bidra helt enkelt sätter in 4 kr per djur? Skriv gärna vad ni tycker, Britta samlar in era åsikter.

Svenskt Kötts vd Elisabet Qvarford kommer att sluta och Isabella Moretti kommer att ta hennes plats. Elisabet har gjort ett kanonjobb och SF vill framföra ett stort tack till henne och ett lika stort välkommen till Isabella! Läs mer här.

Distriktsveterinärerna planerar 16 kursdagar runt om i landet för nöt- och fårföretag under vintern. Risken för olika sjukdomar som förgiftningar, magproblem, lågt hull och sämre tillväxt ökar när vi inte kan erbjuda djuren ett optimalt foder. Målet med kursdagen är att ge ökad kunskap för att kunna förebygga och hantera de hälsostörningar som kan uppstå som en konsekvens av foderbrist. Mer information ska komma inom kort, hemsidan bevakar och tipsar när den dyker upp.

Vi har fått ett resereportage från UlliHop som varit på ullturné genom landet. Tack för att ni delar med er av era upplevelser! UlliHop är ett projekt i Västerbotten med syfte att nyttja den svenska ullen på ett bättre sätt, läs mer här.

Den 12 januari 2019 blir det Ullseminarium i Borås som nu är värd för utställningen Ull för livet. Seminariet erbjuder ett intressant program, anmälan senast 15 december.

Viltskadcenter har publicerat resultatet av den senaste kungsörninventeringen. 466 besatta revir har observerats under inventeringen. 220 av dessa med häckning, varav 166 lyckade häckningar. Antalet lyckade häckningar varierar över åren och någon långsiktig nationell trend går inte att läsa ut. Det går lite upp och lite ner, men med små variationer. 16 örnskador på får hade vi förra året, enligt 2017 års statistik. Samtliga på Gotland.

De Fem Stora hade möte under veckan. Gudrun deltar ofta i deras möten, men nu krockade det med vårt eget styrelsemöte. En skrivelse om läget för fårnäringen har lämnats in för att hålla dem uppdaterade.

Idag betalar Jordbruksverket ut den första delen av regeringens krispaket till lantbrukare med får-, nötkötts- och komjölksproduktion. Totalt är det 12 833 lantbrukare som kommer att dela på 399,5 miljoner kronor. Stödbeloppet per djurenhet har fastställts till 428,50 kr. Tio djurenheter krävs för att få stödet varför majoriteten av fårägarna inte kommer att få någon utbetalning, men vi har skrivit så mycket om detta i tidigare veckobrev att vi idag nöjer oss med att unna alla som får stödet.

EUs lagstiftning om  veterinärläkemedel och läkemedel i foder kommer att bli mer lika de svenska reglerna, det bestämde Ministerrådet under veckan. Positivt då det kommer att bidra till att bromsa utvecklingen av resistenta bakterier. Förändringarna träder i kraft om tre år. Läs mer här.

Tips som varit uppe förr kommer åter. Kolla gärna efter något matnyttigt bland filmtipsen i Kunskapsbasen.

En fin första advent önskar SF!

FB_IMG_1542868640864
Tomtarna närmar sig med raska steg. Foto Britta Wendelius

Styrmotesthlm2018_2
Bild från mötet i Stockholm. Gillar Britt Andreassons kommentar till den denna bild på vår Facebooksida. ”Modernt ledarskap, Gudrun styr gänget med fjärrkontrollen”. Med tanke på blickriktningen misstänker jag att det är undertecknad som får en mild men välförtjänt elstöt för att jag pratar utan att ha begärt ordet. Foto Britta Wendelius

poddinspelning
Årets sista Fårpodd tar form. När SFs styrelse samlades i Stockholm passade vi på att spela in lite material. Strax innan jul kommer podden, allt för att erbjuda fårnära lyssning till julbak och uppesittarkväll. Foto Einar de Wit

sodrakalmar
Det kom en hälsning med ett tack för att vi deltog i Fårets Dagar på Öland i slutet av september från Södra Kalmar Läns Fåravelsförening. Vi tackar i vår tur för denna gest! Foto Britt Wendelius

Sara3
Ett nytt kapitel i berättelsen om Ulf och hans grisar. Sara 2 vandrade nyss vidare på grund av hög ålder och Ulf försökte sig på grisfritt liv under några veckor. Men det kunde inte fortsätta länge, och nu finns Sara 3 och Elsa-Stina på plats i stian. Ulf skiner åter som solen i Karlstad. Foto Ulf Ekholm

artyarn
En holländsk konsthantverkare har gjort artyarn av ull från Stjärnbäcks gotlandsfår. Roligt att testa ny typ av förädling. Foto Britt Wendelius

Harby
Bengt och Ingrid Petersson på Harby Gård skrev till oss och berättade om hur sommaren varit och tackade samtidigt för det engagemang som lagts ner i samband med torkan och dess efterverkningar. Bilden visar det torra bete som lammen hade från frånskiljning tills regnet kom den 11 augusti. Man fick en liten första skörd, ingen andra skörd och efter regnet behövdes vallarna för bete så någon tredje skörd blev det inte heller. Därför har balar som pressats med grön återväxt av kornspill från skördetröskorna köpts in. Dyrt foder men Harby har lyckats med att hålla samma antal får i vinter som i fjol, 52 stycken. Tackorna äter 3 gånger så mycket mineralfoder som normalt med detta kornensilage, berättar Bengt. Spännade att läsa hur andra har gjort för att klara sig i år. Tack till Bengt och Ingrid för att ni delar med er av er vardag! Foto Harby Gård

Sammanställt av Anna