Veckans fårnytt

veckobrev

29 mars 2019 | Ännu tid, om än kort, att motionera.

Det ser ut att bli få motioner till Stämman i år. Finns det någon fråga du eller lokalföreningen vill lyfta med en motion? Skynda att skicka, motioner ska vara styrelsen tillhanda den 1 april.

Anmälningar till Stämma och Lammriksdag väller in. Kul! Lika kul är att tillströmningen av företag som vill sponsra och komma till Stämman är över all förväntan. Det kommer bli trångt men trivsamt bland utställarna. Alla du vill träffa kommer att vara där, kom du också!

Det har blivit några ändringar i Lammriksdagens program, aktuellt föreläsningsschema finns här.

Vem får priset Årets Fårföretagare 2019? Det vet ännu ingen, men vi har inte fått in så många nomineringar i år. Ingen mer lokal- eller rasförening som vill göra en nominering före 1 april? Det lilla startfältet utgörs visserligen av starka namn, men goda chanser att ta plats i slutstriden finns.

I onsdags deltog vi ett seminarium i Agrovästs Gröna möten-serie, rubriken var Det digitala djuret. En hel rad föreläsningar som mycket fokuserade på kor, speciellt mjölkkor, men även en del nyheter som skulle kunna vara intressanta för fåren. Vad sägs om att ha en sensor som du drar över höet, ensilaget eller halmen och genast får reda på allt från torrsubstans, energivärde, råprotein med mera? ”No fense” diskuterades också, alltså digitala staket. Djuren bär utrustning som ger en ljudsignal om de närmar sig det virtuella staketet, följt av en strömstöt om de går för nära. Detta provas i Norge idag, och ett examensarbete ska göras i Sverige för att undersöka om det fungerar här. Ett projekt tittar på om man genom att följa fårens rörelsemönster kan upptäcka se om någon är på väg att bli sjuk. Denna typ av övervakning är ganska väl utvecklad för nöt.

Mycket händer nu inom digital teknik för lantbruk. Om den ska bli lön- och lyckosam behövs utbildning i hur den ska användas, det var alla överens om. Vi vill inte ha teknik som samlar och producerar en massa data som vi inte har användning för, eller som det tar för lång tid att analysera. Det kommer att bli två uppföljande möten under sommar/höst som ska handla om digitalteknik för att mäta köttkvalitet respektive djurvälfärd och hälsa.

Tipsar om att det i Fårpodden #2 finns ett inslag om den senaste teknologin inom animalieproduktion. Det spelades in i somras, så ”senaste” kanske inte gäller längre när det gäller ett ämne som detta. Men ändå intressant att lyssna till om man är nyfiken.

Elitlamms support-team har idag träffats IRL för fortbildning och trimning av rutiner. Det är många regelverk som vi måste förhålla oss korrekt till, och en hel del att hålla i huvudet. Om vi verkar förvirrade ibland så kan det bero på för mycket kartonger i minnets korridorer. Nu har vi städat bort inaktuellt, satt nytt på lättåtkomliga hyllor och känner oss redo för årets lamm-boom. Vi ser fram emot att följa den, från registrering via vägningar och mönstringar till höstens försäljningar och slakt. Registrera så mycket som möjligt när det är aktuellt, det är vårt bästa tips. Hör av er till supporten om ni behöver hjälp med något!

Elitlammsupporten, tel 0174-301 50, har telefontid måndagar och onsdagar 10–12 samt tisdagar kl. 16–18. Vi får inte mycket samtal under eftermiddagstiden på tisdagar och undrar om ni hellre vill ringa 10–12 även under tisdagar? Samtidigt finns det en och annan som har svårt att ringa på förmiddagen och uppskattar det sena alternativet. Vad tycker du om våra telefontider? Skriv gärna en rad till supporten. Via mail nås vi alla vardagar.

Claudia har föreläst om SFs arbete med ull och nappaskinn för Roslagslamm, en ekonomisk förening för fårägare i Roslagen.

Ett upprop har gått ut till lokalföreningar och rasföreningar om att meddela om man planerar kurser i mönstring steg 1 och/eller steg 2, eller andra kurser man vill anslå i Fårskötsel. Meddela Einar senast 5 april, så kommer det med i nästa tidning. Cc:a Anna så lägger hon ut i kalendern och på lokal/rasföreningens sida.

Bohuslän, Gotland och Västmanland har sagt att de planerar för mönstringskurser. Det går bra att anmäla intresse att delta till respektive lokalförening redan nu.

Tidsplanen för riksbedömning är nu på remissrunda hos riksdomargruppen, och har vi flyt publiceras riksbedömningsplanen för päls/ull/rya redan i Fårskötsel nr 3.

Höstlamm är en kampanj för att informera om hur svensk lammproduktion ser ut och berätta varför det är en bra idé att köpa lamm under hösten. Kampanjen har körts under 2017 och 2018 och nu är de klart att det blir en kampanj även i år. #höstlamm veckorna 40 och 41 alltså, med Svenskt Kött vid rodret.

Regeringen ger tillstånd till effektivare jaktmetoder vid jakten på vildsvin. Bakgrunden till beslutet är ett förslag från LRF till regeringen i oktober 2017. Läs mer på LRFs hemsida.

Viltskadestatistik för 2018 finns nu sammanställd. Under 2018 angreps 383 får, 5 nötdjur och 13 getter. Utöver detta skadades eller förstördes 35 bikupor och 13 ensilagebalar. Lodjur är den art som orsakade mest skada och angrep 220 djur vid 94 olika tillfällen. Totalt angreps 30 hundar och även här var det lodjuret som orsakade flest angrepp på hund (13 angrepp). Varg angrep 8 hundar, björn 6 stycken och örn en hund. Läs mer i rapporten.

Matens ursprung blir allt viktigare för svenska konsumenter. Svenska folkets intresse för ursprung är rekordhögt, i Demoskops nya mätning når ursprungsmärkningen Från Sverige sin högsta notering någonsin. På knappt tre år har märket gått från 0 till 84 procent kännedom, en rekordsnabb klättring på kännedomslistan. Läs mer här.

Guldsponsor2019

Veckans Guldsponsorpresentation: Lantmännen

Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel. Lantmännen ägs av 25 000 svenska lantbrukare med verksamheter i hela värdekedjan från jord till bord. Lantmännen Lantbruk utvecklar och erbjuder produkter och tjänster som bidrar till att skapa ett starkt och konkurrenskraftigt lantbruk. Intresset för lammproduktion i Sverige ökar. Genomtänkta strategier och foder av hög kvalitet är en av nyckelfaktorerna till framgång! Lantmännen har under flera års tid arbetat intensivt med att ta fram produkter som passar för den svensk fårproduktion oavsett inriktning.
– Med foder av hög kvalitet och rätt sort vid rätt tillfälle får dina djur ett försprång.  I vårt breda sortiment hittar du allt som behövs för att lyckas med produktionen! Vi tror på att samla erfarenhet och kunskap för att möta framtidens behov med rätt produkter för bästa möjliga resultat på gården! Kontakta någon av Lantmännens duktiga säljare så hjälper de dig att hitta produkter som gör skillnad på din gård.

Med tanke på höstens kanonbete, som följde efter torkan, har många gissat att blir fler lamm än vanligt den här säsongen. Det verkar som att det stämmer i många besättningar, fler trillingar och fyrligar än vanligt och i P4 Gotland berättar Anna Törnfeldt om fenomenet ”naturlig fluschning”. I Storbritannien får man tvärtom färre lamm än vanligt och går ut med information till fårbönderna i syfte att minimera förluster av de lamm som föds.

Jordbruksverket har publicerat en rapport om långsiktiga effekter av torkan 2018 och hur jordbruket kan bli mer motståndskraftigt mot extremväder.

Som en del i krispaketet efter förra årets torka satsades 20 miljoner kronor i rådgivning till landets lantbrukare. Men bara runt hälften av pengarna har betalats ut och slutdatum för subventionerna förlängs från sista mars till sista juni i år, skriver Land Lantbruk. Rådgivningen ska fokusera på likviditetsplanering eller foderplanering. Varje lantbruk får maximalt 20 000 kronors rådgivning varav 70 procent betalas av Landsbygdsprogrammet.

I Fårskötsel som kom förra veckan sedan krönikerade Einar sist i tidningen om vikten att tänka på smittskydd vid får-sammankomster. Han tog baggauktioner som exempel. Vi har fått kommentar om att baggar inte kan smittas av parasiter via en auktion, och det är förstås korrekt. Får man med sig sådana hem från en auktion har de varit i baggen när han kom till auktionen, och genom rätt karantänsrutiner när nya djur kommer till gården kan man avslöja parasiter innan man infekterar sina beten. Einars tanke var snarare att rutiner behöver ses över så att våra kära auktioner och andra sammankomster inte blir en väg för smittspridning. Ledsen att det blir så mycket prat om smittskydd just nu, men hoppas att det inte leder till stängning av öron utan snarare till att vi alla skapar rutiner på våra gårdar. Kunskap och rutiner – bästa försäkringen.

Trevlig helg önskar SF!

nyalamm
Lammen duggar nu tätt i många fårhus. Här Bengtstorp-tacka som bäddat ner sig med sina nyfödda tvillingar. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Leja
Blivade jobbarkompis på tillväxt, Gudruns Leja 4 veckor gammal. Foto Anna Eriksson

grekiska

Elitlamm tipsar: Under lamningen och uppfödningstiden visar tackorna vad de går för! Använd alla de funktioner i Elitlamm som hjälper dig att komma ihåg vilka som hade problemfria lamningar och tog hand om lammen väl. Detta är guld värt senare under året.

  • Dela ut/ta bort stjärnor
  • Markera modersinstinkten vid lamning
  • Obs-markera!
  • Markera utslagstackor
  • Gör anteckningar

Foto Elitlamm

Heatwawe
Einar tycker att mjölkautomaten är en fantastisk uppfinning! Detta trillinglamm blev utkonkurrerat av sina större syskon och kom bara mer och mer på efterkälken. När han en kväll flyttades till mjölkautomaten stod han med krum rygg och matta ögon och hängde med huvudet. Han fick se hur nappen fungerade och fick i sig en slurk lammnäring. När husse kom ut nästa morgon möttes han av ett rakryggat, klarögt och piggt lamm. Lammet hade ätit upp sig under natten, helt på egen hand och nu är det helt utom fara. Foto Einar de Wit

Vill man veta mer om mjölkautomater finns en artikel i Fårskötsel nr 1 2019 och inslaget om flasklamm i Fårpodden #5 tar också upp ämnet.

fullfodervagn

Medan Nors egen fullfodervagn väntar på reservdelar har man fått möjlighet att prova en annan vagn med stående skruvar istället för paddelteknik. Metodiken är tvärt om i denna vagn. Först halm och vatten, sen ensilage, mineraler och pellets, istället för tvärt om. Blandningen blir snabbare färdig men med mer heterogen mix. Det får till resultat att tackorna lättare ”sorterar”, rapporterar Elof, som samtidigt erkänner att fodereffektivitet nog är hans tredje bästa intresse.  Foto Elof Nilsson

solnedgang
Nu tar vi helg med en gotländsk solnedgång. Foto Elof Nilsson

Sammanställt av Anna