Spänningen stiger

veckobrev

26 april 2019 | Var landar den ärofyllda titeln i år?

Vinnarblock2019
Bjarnes Bildhuggeri har gjort den maffiga skärbrädan/huggarblocket som pryder sin plats vilket fårbondekök som helst. Ett bruksföremål av gediget hantverk, texten är handgjord i karvsnittsteknik. Foto Britta Wendelius

Spänningen stiger, vem blir Årets Fårföretagare 2019? Denna vecka presenteras de som nominerats av Svenska Leicesterfårföreningen, Stockholm-Uppsala och Gotland. Möt Marie Rydin Alveskog, Locktorps Fårgård i Västra Götaland, Fia Söderberg, Sjökärrets Ekogård i Uppland och Lars och Marianne Nobell, Nobell Lammgård på Gotland! Presentationer och motiveringar här.

Nominerade3

Foto Kent Rydin, Leif Yttergren respektive Robert Krol

På måndag börjar vi publicera de nominerade på vår Facebooksida och Twitter, en per dag. Passa på att sprida, så att vänner, grannar, media och hela världen får en chans att uppmärksamma dessa elva fina fårföretagare som av sina kollegor nominerats till priset Årets Fårföretagare 2019.

Två veckor kvar till Stämman. Bandet repar, katalogen har gått till tryck, menyn är spikad och tusen små detaljer ska bli klara i tid. Vi skattar oss lyckliga som har har en av landets bästa organisatörer och festfixare som förbundssekreterare. Ses snart i vackra Dalarna!

Denna veckar lagar vi Sven-Eriks äppelmustkokta och grillade revben. En rätt som tar sin lilla tid, men som mestadels sköter sig själv medans fårbonden jobbar ute. Orkar man inte tända grillen och ge revbenen en underbar grillad yta så kan man sluka dem som de är. Kanske stoppa en ny laddning i ugnen i hopp om bättre ork nästa kväll?

Tillsammans med Jordbruksverket, Gård & Djurhälsan och LRF har vi haft ett smittskyddsmöte om CODD, inriktat på hur arbetet med bekämpning av sjukdomen ska läggas upp framåt.

Magnus Håård har gästföreläst på SLU i Skara för distanskursen marknadsinriktad fårproduktion om fårsjukdomar, lamning, avelsvärdering och semin. Semin är vägen till bra avelsvärden och att slippa en massa sjukdomar, det hoppas vi att eleverna fått med sig.

Det har varit ett avstämningsmöte med Viltskadecenter denna vecka. Det kommer att bli omorganisation och neddragningar i centrets verksamhet, men exakt hur dessa kommer att se ut vet vi ännu inte. Tills vidare kommer personalen att vara kvar och en ny föreståndare kommer att utses till halvårsskiftet. Neddragningar görs i huvudsak på information och rådgivning. För vår näring är det väldigt viktigt att Viltskadecenter fungerar, deras arbete riktat både till näringen och till myndigheter är omistligt, och dessa neddragningar är mycket ovälkomna.

Polismyndigheten har fått ett uppdrag gällande djurrättsaktivism av regeringen, som ändrat i myndighetens regleringsbrev. Polismyndigheten ska redovisa för regeringen hur den arbetar för att motverka brottslighet kopplat till djurrättsaktivism, redovisningen ska vara klar senast den 1 mars 2020. ATL har skrivit kort om saken, Regeringskansliet nämner det i denna text.

Många samtal om vallar som förstörts av vildsvin och höstsäd som ätits upp av kronhjort. Jägareförbundet gör nu en satsning för att hjälpa lantbrukare att skydda sina grödor. Genom att gå in på webbadressen vildsvinshjalp.nu ska lantbrukare som inte har möjlighet att själva skydda sina åkrar kunna anmäla att man behöver hjälp. Jägareförbundet förmedlar sedan kontakten med jägare som är beredda att med kort varsel rycka ut till åkermarker och vallar. Läs mer på Jägareförbundets hemsida.

Ett annat tips är att göra provrutor för att dokumentera hur stora skador viltet åstadkommer. Använd fårgrindarna som blir ”över” efter lamningarna. Dokumentation och bevis behövs för att kunna påverka och visa hur stora skador som görs. LRF har samlat material om betesskador här.

Anna Kristoffersson, ordförande i Skånes Fårintressenter, sa under påsken i Lantbruksnytt vad många tänker. Bra inslag, missa inte det.

För oss kalenderbitare har Jordbruksverket just släppt årets Marknadsrapport lammkött. Rapporten innehåller statistik som beskriver strukturutvecklingen inom svensk produktion och sammanfattar produktion, utrikeshandel, förbrukning och priser. Intressant läsning kryddad med mycket grafik.

PRODUKTION

Grafik Jordbruksverket ur Marknadsrapport lammkött

Ullpodden har släppt ett nytt avsnitt som handlar om gotlandsull med mera.

Bristen på regn börjar redan oroa. Torra vårar är inget ovanligt, men förr har vi kunnat räkna med att varje torrperiod har ett slut och att regnet kommer (oftast mer än önskat). Men efter förra årets torka vet vi inte riktigt om vi kan vara säkra på något. HKScan har tagit upp sin betesblogg, läs Gunnar Danielsson och Elisabeth Svenssons insatta råd om hur man optimerar lammproduktionen under en torr vår.

Trevlig helg önskar SF!

ragen
Rågen på Gotland håller på att ändra färg. Snart 30 cm hög. Foto Elof Nilsson

kanalen
Elof har dämt upp kanalen som rinner genom markerna. Om det inte kommer regn snart … Foto Elof Nilsson

gres3
Det är grönare än förra veckan i Bohuslän, men det finns ännu inte mycket att äta på Skårve Nytorp. Som alltid är det grönare hos grannen. Foto Anna Bergström

20190426_121113
Men ingen kan säga annat än att det är bra väder för att gå över stängslen. Foto Gudrun Haglund Eriksson

solen
Elof sviker oss inte, veckans gotländska solnedgång. Foto Elof Nilsson

Elaine
Körsbären som brukar blomma i mitten av maj satsar i år järnet redan i april. (Elaine har fuskat sig in i bild. Hon är fårens talesperson som gärna berättar att de vill komma ut nu. Alternativt få mer kraftfoder och oftare.) Foto Anna Bergström

Sammanställt av Anna