Får ska ha det bra

veckobrev

16 augusti 2019 | Vi håller får som har det bra och kan vara stolta över det. Djurvälfärd är också argumentet som säljer ullen.

Seminkatalog 2019 första upplagan finns nu tillgänglig för besättningar som vill seminera tidigt under säsongen. Beslut om fyra nya gotlandsbaggar kommer att tas efter andra avelskörningen. En finullsbagge är på gång och en texelbagge är under diskussion. Katalogen kommer i en ny upplaga när årets baggar är utvalda och fotograferade.

Klädköpare värdesätter djurvälfärd! Filippa K och Röjk Superwear har frågat sina kunder vad de värderar högst hos den svenska ullen. Många har svarat, och entusiastismen över att dessa två modeföretag har börjat använda svensk ull är stor. Vad kunderna värderar allra högst är djurvälfärd, det visade båda undersökningarna.

Frågan som ställdes var:
Which one of these do you find most important?
– Reduced carbon footprint
– Naturally organic raw material
– Good animal welfare

Sammanslaget resultat av de två undersökningarna:
– Reduced carbon footprint: 104 svar
– Naturally organic raw material: 73 svar
– Good animal welfare: 330 svar

Slaktanmälningar som inte stämmer är ett stort problem för slaktföretagen. Ca 30 % av alla slaktanmälningar är fel, och det slår negativt mot hela näringen. Även om lammen inte blir klara i tid så kan vi väl åtminstone ändra vår anmälan? Ok, 70 % gör rätt och ni ska inte känna er anklagade! Men som bransch kan vi bättre. Antal slaktlamm som anmäls behöver stämma med faktisk leverans eftersom köttet säljs i förväg. När kött inte kan levereras till kunden som väntar blir det svårt att göra affärer, och det påverkar priset till oss uppfödare negativt. Tips, läs HKScans checklista inför slaktleverans i nya Fårskötsel.

Det är en utmananing att hålla tillväxttakten uppe på lammen i höst. Förvuxet gräs, regn och parasiter är faktorer som påverkar, och det är förstås saker som dessa som ligger bakom planeringsanmälningar som inte fullbordas.

  • Sortera upp era djur i grupper. Har betet för dålig kvalitet – börja fodra!
  • Ta reda på vilka lamm som kommer att bli klara inom snar framtid …
  • … och vilka djur behöver en extra handpåläggning för att bli klara under hösten.
  • De allra minsta får bli vinterlamm. Fundera över om det finns möjligheter att slutuppföda dem själv, eller om ska de säljas till vidare uppfödning. Ta kontakt med din uppköpare redan nu.

#kollpålammen helt enkelt. Och alla lamm behövs, även de små besättningarna är viktiga leverantörer. Svenskt lamm kommer till stora delar från små besättningar, alla behövs.

Gård & Djurhälsan kommer med lite utförligare råd och tips de närmste dagarna, håll utkik.

Gård & Djurhälsan erbjuder telefonrådgivning för en mindre peng, och då får man rådgivning anpassade efter de egna förhållandena. Ring Theo de Braver på 070-393 30 89, läs mer här.

Avräkningspriset som i år legat väl över de senaste årens nivåer har nu tyvärr börjat sjunka. Slakten ligger lägre än normalt, men inte så lågt som man befarade skulle bli resultatet av förra sommaren. Marknadsstatistik från Jordbruksverket hittar man här, den finns också lättillgängligt på hemsidan, och för mer kött på benen finns LRFs statistikplattform som varje vecka uppdateras och där man finner svar på det mesta man någonsin velat veta om marknadstrender för lamm, nöt och griskött.

tungalamm_sv1931
Avräkningspris tunga lamm i Sverige 2015-2019, SEK/kg

Riksbedömningarna i Kronoberg och Värmland är tyvärr inställda på grund av för få anmälningar. Det finns ännu platser i Västerås, Stockholm/Uppsala och Bohuslän, beroende av vilket som är närmast. För bedömning i Västerås behöver samordnaren besked om anmälan senast lördag kväll. Kom igen nu och anmäl livdjursmaterial (tack- och bagglamm), så att återstående bedömningar kan bli av.

Anmälningshandlingar för baggauktion i Jönköping finns nu tillgängliga på hemsidan.

En ny Fårskötsel kommer idag, en del har redan fått den. Många intressanta artiklar om bland annat semin och smittskydd. Läs om vilka möjligheter semin kan öppna för små besättningar, är foderblock bäst eller dyrt, om att bli kontrollerad när man söker djurvälfärdsersättning och allt om baggauktionerna. Med mera!

Protokoll från senaste förbundsstyrelsemötet, som hölls i måndags, skickas idag till ras- och lokalföreningarnas ordförande och sekreterare.

Ni som är ordförande i SFs lokalföreningar och i rasföreningarna påminns om att vika den 26 oktober för årets Ordförandekonferens. Vi träffas på Ulfsunda Slott i Bromma, samma plats som förra året. Inbjudan kommer snart. Känn er varmt välkomna!

Känner ni er trötta och lite nerslagna efter medias rapportering runt IPCC-raporten som kom förra veckan? Det gör vi. Men vad göra annat än att försöka sprida den kunskap som finns runt lantbrukets och betesdjurens roll för världens matförsörjning och den nytta vi kan göra för miljö och klimat? Att samla argument och fakta, så att vi kan dela dem med vår omvärld, är vår föresats när vi inleder en ny veckobrevs-serie. Det blir ett citat med länk till mer läsning varje vecka. Hjälp gärna till med tips på intressant läsning.

Denna vecka citerar vi Johan Kuylenstierna. Johan är en av Sveriges tyngsta experter på miljö- och klimatområdet och vice ordförande i Klimatpolitiska Rådet. Citat från gårdagens Land Lantbruk:
Våga kliva fram i hållbarhetsdebatten! Den uppmaningen riktar en av Sveriges tyngsta experter på miljö- och klimatområdet, Johan Kuylenstierna, till bönder och andra verksamma inom de gröna näringarna.
– Det som är så spännande med de gröna sektorerna är att de är en så otroligt viktig del av lösningen för alla andra sektorer, för hela samhällets omställning, säger Johan Kuylenstierna då han möter Land Lantbruk.
I en värld där massproduktion av billiga livsmedel har resulterat i svåra hållbarhetsproblem inger Sverige ändå hopp, menar han. Även om också det svenska lantbruket har en läxa att göra, vilket han återkommer till under intervjun.
Läs hela Land Lantbruks artikel här ››

Till sist denna vecka tänker vi tillbaka på hur enormt stressade de flesta av oss var för ett år sedan, men också om hur mycket vi lyckades åstadkomma genom att samarbeta. Även om de flesta delar av vårt avlånga land i år har haft bra förhållanden, så finns det de som kämpar i motvind. Gör som förra året, ta kontakt med grannen eller lyft luren och ring någon ni tror behöver en klapp på axeln. Vi behöver alltid bry oss om varandra!

gladmun
Foto Elof Nilsson

Trevlig helg önskar SF!

styrelser-och-ledning
Oj. Tur att det finns föreningar som SF som kan gå före och visa vägen. Kvinnlig ordförande och en styrelse som utgörs av 57 % kvinnor och 43 % män. Källa LRFs jämställdhetsakademi 2019

riddare
Riddarna från Nors tar sig en tur per häst till havet en fredagseftermiddag. Inte särskilt jämställt, men åt rätt håll i den annars så tjejdominerande hästsporten. Farmors inköp av det obstinata russet Gnutta börjar bära frukt. Foto Elof Nilsson

blivandelammbete
I morgon ska här sås ny lammvall och raps. Elof återkommer med mer tankar kring kompanjongrödor, som är spännande och lönsamt. Foto Elof Nilsson

briobalar
Ack så snyggt. Kossor och får ska få Briogodis i vinter. Foto Elof Nilsson

20190808_180919
Mot nya beten. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

Nu blir det bildkavalkad från Fårdag med riksbedömning av köttrasbaggar, som gick av stapeln i Västernorrländska Noraström förra helgen. Tack Camilla Hjort som fotograferade!

CamillaHjort5
Mätning kompletterar vägning och muskelskanning.

CamillaHjort4
Anna Olsson och Ulf Ekholm sammanväger baggens bästa och sämsta sidor.

CamillaHjort9

Jeanette Eriksson vid protokollet. 

CamillaHjort10

CamillaHjort11
Thomas Eriksson – såhär ser han ut. Ordförande för Västernorrlands Fåravelsförening som arrangerade fårdagen och riksbedömningen. Thomas är också ledamot i SFs förbundsstyrelse.

CamillaHjort7
Webbredaktören utdelar pluspoäng för nithalsband. Skadar inte att klä sig snyggt när man ska på riksbedömning.

CamillaHjort1
Claudia var på plats för att prata ull. Inte bara ull- och pälsfårens specialavlade ull är intressant numera. Korsningsullen har funnit sin plats, och det är den som finns i lite större volymer. Även köttrasull efterfrågas, till exempelvis stoppning.

CamillaHjort3
Lammnappan som Kero tagit fram väcker alltid beundran. En ny möjlighet till intäkter för besättningar där skinnen inte passar att beredas som pälsskinn.

CamillaHjort8
Siltbergs Smide visar fårutrusting.

CamillaHjort13
I Umeå kan man bli framtidens ledare inom fårnäringen. Kanske något för dig eller någon du känner?

Sammanställt av Anna