Kött, ull och hållbarhet

veckobrev

27 september 2019 | Många av dagens ämnen kan knytas till rubrikens kött, ull och hållbarhet, som är ord vi hör ofta idag. Lägg till smittskydd så har vi hösten 2019 i ett nötskal.

Kommande vecka drar kampanjen #höstlamm igång. Hjälps åt alla att lägga ut bilder och tagga #höstlamm så att vi syns i media i positiv bemärkelse!

Nya hemsidan för Höstlamm är uppe, där hittar ni nytt innehåll och recept, bland annat nya och inspirerande lammrecept med Erik Videgård. Fyra kortfilmer med Erik Videgård kommer spridas i sociala media under de två höstlammveckorna och extra annonsering i sociala media kommer att användas för att nå ut utanför vår krets av följare.

lammrecept
Nya exotiska lammrätter.

Gruppen Foodservice inom handlingsplanerna har haft telefonmöte under veckan. Enormt intressant och lärorikt. En fråga som diskuterades var om vi producenter kan producera den mängd råvara som marknaden just nu efterfrågar. Svaret är egentligen ja, men vi producenter behöver få rätt kommunikation till oss. I klartext, lönsamhet är ett måste och det är alla de tre djurslagens representanter rörande överens om.

#kollpålammen har haft telefonmöte. Efter nyår hoppas vi att projektet ska vara i full gång med fokus på nästa års vårlamning, och sedan följa upp dessa fram till höstens slakt. Allt från att förbereda tackorna inför lamning till betesläpp, vägning och uppföljning och planering av produktionen. Mer om detta framöver alltså.

Ett pinfärskt avsnitt av Fårpodden finns att lyssna på. Det handlar om hur man skyddar sin besättning mot smitta och sjukdomar plus en exklusiv intervju med Kalle Hammarberg. Lyssna, det här vill ni inte missa!

Eftersom Kalle har pensionerat sig och så gott det går försöker avhålla sig från att jobba hoppas vi att han nu ägnar sig åt att skriva sina memoarer. För många bra historier för att inte göra det!

Forskare från Göteborgs Universitet har intervjuat Gudrun och Ulf (oberoende av varandra) angående rovdjurens psykosociala påverkan på fårägare/lammproducenter och näringen i stort. Projektet ingår i ett uppdrag som LRF och Jägarförbundet givit Naturvårdsverket.

Vi har deltagit det i årliga Köttrådet som LRF Kött håller i. Representanter från branchen var bland andra KLS Ugglarps, HKScan, Menigo, Gotlands slakteri, Johan Andersson och Hans Agné. Ett mycket intressant möte. Kontentan av mötet är att vi gör fantastiska insatser i Sverige, men vi lyckas inte fullt ut att kommunicera detta i mediebruset. Vi har en del att jobba på. Bilderna från Köttrådet har Elof Nilsson tagit.

scanframtid
Vera Söderberg från HKScan redogjorde för företagets hållbarhetsarbete.

ipccmarkanv
Jonas Berggren, LRFs klimatexpert, sammanfattade IPCC-rapporten. Större variationer i väder förväntas, mer regn när det regnar och längre perioder med inget regn, vilket kommer göra det svårare och osäkrare att odla.

predictedvaluechange
Jens och Predicted Climate Change Impact on Land Values (2100). Stigande matpriser förutspås och även markpriser förväntas förändras, Norden kan få upp till 60 % högre markvärde.

tillsammans
Workshop om vad vi i branschen kan göra tillsammans ledd av Ingrid Eilertz från Jordbruksverket.

Avräkningspriset har för första gången höjts under höstslakten. Visserligen bara 1 kr och i skrivande stund såvitt vi vet bara av HKScan, men ändå. Fler lamm efterfrågas och Styckmästarens Utvalda Lamm går åt som smör.

I Vinnova-projektet jobbas det med affärsmodeller och en workshop på temat ska hållas. Lite kort kan man säga att projektet redan har genererat flera verkliga affärsmodeller, som nu ska passas in i den teoretiska modell som ska rapporteras in till Vinnova. Den akademiska sidan har en teoretisk modell och entreprenörerna/klädföretagen har en praktisk affärsmodell, och alla tycker att deras egen modell är bäst. Men detta ska vi tillsammans överbrygga, var så säkra.

SFs Nappaprojekt del 2 och SSF-projektet Skinnkvalitet och narvskador har haft projektmöte. En enkät om skinnkvalitet är på gång, en länk kommer i veckobrevet och på hemsidan så snart detta är klart. Projekten arbetar sida vid sida, det ena med fokus på eventuella genetiska defekter som kan kopplas till narvskador, och det andra med fokus på vilka raser samt slakttider som lämpar sig för nappaskinnstillverkning.

Kero Leathers skickar i dagarna ett antal nappaskinn till Filippa K som kommer att sy upp några provmodeller. Planen är att ha ett eller två plagg i svensk lammnappa till hösten 2020. Även klädföretaget Our Legacy vill prova lammnappan och kommer att köpa skinn till sin kollektion 2020 ihop med Filippa K.

Inbjudan till branschträff om ull den 11–12 november har gått ut under veckan. Träffen handlar om svensk ull för en hållbar framtid och kommer att fokusera på ullens värden och möjligheter. Du som är verksam inom får- och ullnäringen, mode- och textilbranschen eller entreprenör med intresse för svensk ull är välkommen att delta!

De första smaktesterna inom Lammlyftet är genomförda. I flera länder finns det rekommendationer om att baggar bör slaktas senast vid 5-6 månaders ålder, då man är rädd att så kallad baggsmak kan uppträda hos äldre djur. I Sverige finns ingen sådan rekommendation och det är inte ovanligt att bagglamm äldre än sex månader slaktas. Syftet med den här undersökningen är att genom sensoriska konsumenttester undersöka om vanliga konsumenter föredrar kött från bagglamm slaktade vid lägre ålder. Bagglamm slaktade vid olika tidpunkter under året jämförs. Läs mer om de första testerna här.

Lammkött behandling 5 vårlamm
Ord som paneldeltagarna använde för att beskriva köttet från bagglamm slaktade vid 4 månaders ålder.

Exceptionell råvara bjuder in till Smakmöte den 21 oktober i Stockholm. En heldag där kockar och representanter från hela livsmedelskedjan möts i fördjupande panelsamtal om framtidens kött med fokus på ursprung, hållbarhet och utveckling. Den isländska kocken Haflidi Halldorsson, tillika VD för Icelandic Lamb som föreläser om ”The value of heritage breed” (föreläsningen är på engelska). Maria Forshufvud, VD Svenskmärkning, presenterar ursprungsmärkning på restauranger. LRF region Sydost och Länsstyrelsen i Kalmar delar med sig av erfarenheter från ett pågående får- och lammprojekt.

LRF är värd för just det här mötet och der blir produktionsnära. LRF Kött har tid på scenen som hållbarhetspanel och representeras av Elof (SF) och Jan från Sveriges Nötköttsproducenter (SNP). Kul om många får- och nötuppfödare vill komma!

I onsdags hölls det sista mötet i seminarieserien Det digitala djuret i Skara. Dagens tema var hur digital teknik kan öka djurvälfärd och hälsa. Drygt 100 personer deltog, så föreläsningarna fick flyttas från Götala försöksgård till Viking Genetics lokaler i Örnsro. Maria har skrivit om dagen här. Det som Maria tyckte var mest intressant var rapporten från försöken med Nofence i Norge.

Lotten Wahlund på RISE hade fått medel beviljade för att titta närmare på stängselfria lösningar, t ex Nofence. Det är en litteraturstudie där hon ska titta på vad som gjorts i andra länder och utvärdera hur väl det stämmer överens med svensk lagstiftning och vilka åtgärder som måste vidtas för att det ska bli möjligt att använda den typen av inhängning i Sverige.

Fårets Dagar på Öland pågår i dagarna tre. Ett fårspäckat evenemang som Södra Kalmars Fåravelsförening arrangerat i samband Ölands skördefest sedan mitten av 1980-talet. Alla salar på Slottet fylls av produkter av högsta kvalitet och det som saluförs, undantaget vissa livsmedel, ska härröra från eller på annat sätt ha anknytning till får- get- och lamm-produktion. Britta finns på plats! Bildkavalkad från rasparaden längre ner.

BrittaOland
Fyll på blodsockret och prata lite med Britta. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Denna helg är det också dags för Ull i kubik på Öströö fårfarm i Halland. Årets SM i ull och spinning hålls också här. Ullkunskap, ullprodukter, workshops, möjlighet att prova olika tekniker och SM-tävlningarna som blir mer spännande för varje år – allt som är ulligt händer på Öströö denna helg. Styr kosan mot Ull i kubik om möjligheten finns. Fårpodden-Titti kommer att vara där, så passa på att prata podd med henne. Har du något om ull att säga världen så fråga om hon vill sätta på inspelaren, är det spännande nog kommer det med i nästa podd som ska handla om ull.

Förra helgens auktion i Jönköping följdes upp av en summering där snittpriset för sålda baggar tyvärr var felräknat. Vi ber så hemskt mycket om ursäkt för detta. Nu stämmer siffrorna.

När vi ändå är igång med rättelser vill vi ha sagt att värmelamprampen som fanns på bild den 13/9 inte finns på Hälla, utan på en gård i Bjurum i Västerbotten. Rätt ska vara rätt.

Auktion i Mälardalen ägde rum under veckan och Britta har rapporterat från den i kortform här och Karin Wennås har skrivit lite mer här. Bildkavalkad nedan.

Denna helg är det auktion på Gotland som gäller och sedan är auktionssäsongen över för i år. Ni träffar Elof på plats, och han vill såklart prata får, bonneri och SF med er. Katalogen finns här.

Det droppar in anmälningar till ordförarkonferensen. Jättekul. Fortsätt gärna att anmäla er.

På måndag före midnatt ska lokalföreningarnas med epostadresser uppdaterade medlemslistor vara Maria tillhanda för deltagande i tävlingen om att vara distriktet med bäst epostadresstäckning. Otroligt bra jobb har gjorts med att få in saknade adresser, och det är mycket jämnt i tätklungan. Glöm nu inte att skicka in listorna! Vinnarna kunngörs under ordförandekonferensen den 26 oktober.

Trevlig helg önskar SF!

fossilfri

Skitbra. 400 ton gödsel flyttats till vallarna där kol ska lagras in. Fossilfritt, bilen går på HVO100. Foto Elof Nilsson

Bildkavalkad från Mälardalenauktionen. Foto Britta Wendelius

Malardalen2019b
Många utställare på plats.

Malardalen2019
Baggarna granskas av hugade köpare inför auktionen.

lottpriser
Lotteriet.

Tranascolors

Donniacolors
Härliga färgprover från Tranås Skinnberedning (överst) och Donnia Skinn.

Britta bjuder oss också på bilder från raskavalkaden under Fårets Dagar i Borgholm. Kunniga och pålästa speakern Per-Arne Ytterbring berättar om de olika raserna på ett oerhört intressant vis. Mycket bra inslag! Återkommer två gånger om dagen hela helgen, kl 12 och kl 16.

FD2019

rasparadsuffolk
Suffolk.

rasparadgotland
Gotlandsfår.

rasparadshropshire
Oxford Down.

rasparadflera
Texel, finull, suffolk (längst fram) och leicester (bakerst i bild).

rasparadflera2
Samma som ovan men finullsbaggen syns bättre ur den här vinkeln.

Sammanställt av Anna