Taggade

katalog2020

veckobrev
11 september 2020 | Vi planerar och laddar inför den kommande veckans manifestation.
Rovdjursvakan närmar sig, på onsdag vakar vi över djuren och ses här på Facebook. Vi är taggade och hopppas att ni hänger på att gå man ur huse.
Det kommer ett mail till alla medlemmar (vars epostadress vi har) på måndag, med sammanställd information inför vakan. Information finns också att hämta på hemsidan. Nya dokument har tillkommit och eventuellt tillkommer ytterligare fler, men det mesta är nog på plats redan nu.
Om press eller andra intresserade hör av sig och man inte kan eller vill ta emot media eller ställa upp på intervju, hänvisa till Ulf eller Gudrun. Vi har skickat ut ett pressmeddelande, där även kontaktuppgifter till gårdar som gärna tar emot media finns med.
Råd vid mediakontakter innehåller tips i punktform från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som är bra, ta en titt på den.
ATL skriver idag att skyddsjakt har beviljats i Skåne där det varit flera angrepp den senaste veckan.
Möte under veckan med The Swedish Wool Initiative och Axfoundation, som kommer att köra ett projekt tillsammans. Det drar troligen igång till våren och Claudia kommer att ha ett finger med som expert/bollplank. Målet för SFs delaktighet är att driva på för att inga delar i kedjan från får till tröja glöms bort, och att fårbönderna ska få bra betalt. Om det inte lönar sig att ta väl hand om ullen, det vill säga allt från att fåren klipps torra och rena på en ren klipplats, till att packa och märka ullen väl, kommer det inte att finnas svensk ull att köpa till de produkter som företagen vill ta fram. Vi vill se svensk ull i alla upptänkliga sammanhang, men vårt arbete måste vi få betalt för.
Seminkatalogens första version finns att hämta på hemsidan, uppklädd SFs nya grafiska profil. Många bra baggar av sju olika raser till er tjänst!
På baggkatalogen sista sida är fler bilder på seminlamm av alla raser födda i år välkomna! Har du någon lämplig bild på lager, skicka till AnnaSisy så kommer den med i nästa upplaga av katalogen. Glöm inte att ange fotograf.
Urvalskommittéerna som tillsammans med respektive rasförening har i uppgift att hitta de bästa kandidaterna till årets tappning har efter de uppdaterade avelsvärdenas publicering börjat jobba. Planen är att ta in sex baggar till seminstationen; en finull, en texel, och några gotlandsbaggar. Om stjärnorna står rätt kan det bli ytterligare en ras.
Tips inför betäckningsplaneringen för er med raser som avelsvärderas. Om Du ska testa ett nytt bagglamm och vill ha rättvisande avelsvärden så ska den användas på tackor som är representativa för hela besättningen. Avelsvärderingen kan kompensera för olika genetisk kvalitet på mödrarna, men inte om du använder en bagge till en speciell grupp som sedan gynnas utfodringsmässigt. Används den till exempel enbart på alla besättningens ungtackor, och dessa sedan hålls i en egen grupp med bättre foder än övriga djur, kommer de att bli överkompenserade vid avelsvärdesberäkningen och få för höga tillväxtvärden (KIX). Vilket leder till en tråkig överraskning när den senare används på genomsnittstackor. Om Du av inavelsskäl måste göra på det här viset bör baggen ha en egen mönstringsomgång. Om man däremot har en någorlunda jämn fördelning av ungtackor mellan besättningens baggar kommer det inte att påverka rangeringen baggar emellan, även om man favoriserar ungtackorna utfodringsmässigt. Detta tips har vi fått från Magnus Håård, vår ciceron i avelsvärdenas värld.
Angående avelsvärden, inför auktionen och livdjurssäsongen bör åter nämnas att avelsvärdena för importdjur inte är rättvisande. Det här gäller såväl importer genom semin, embryon och levande djur. Detta beror på att vi inte har lika mycket information om dessa djur och att de av naturliga skäl inte har så mycket släktskap i våra register med andra djur. Problemet gäller även till viss del importdjurens närmaste avkommor. I många fall bedöms värdena vara för låga och alltså inte spegla djurens rätta förmåga.
I helgen är det dags för årets första baggauktion. Den traditionstyngda Linköpingsauktionen är i år digital. Helt nya grepp alltså. Men för att ni inte ska sakna mötena i ridhuset på Vretaskolan och diskussionerna kollegor emellan har arrangörerna bjudit in till en digital webbträff före auktionen. Mer om baggauktionen i Linköping här.
Auktionskataloger för baggauktioner i Jönköping och Mälardalen finns på hemsidan.
Coronaläget är fortfarande för osäkert för att Lammriksdagen och Ordförandekonferensen som planerades att hållas i Tranås 7–8 november ska kunna bli av i form av en fysisk träff. Vi kommer i stället att arrangera en digital kunskapsdag den 7/11, som alla medlemmar kan delta i. Mer information kommer, men sätt av lördag förmiddag den 7 november till digitalt häng med några av fårsveriges intressantaste föreläsare.
Denna vecka har medlemmar i Jönköpings Fåravelsförening fått ett medlemsutskick.
En ny hemsida för Handlingsplanerna har lanserats. Tidigare har branscherna samlats till en årlig träff där arbetet som bedrivs inom Handlingsplanerna har presenterats. Men på grund av corona har man fått tänka om, och med den nya hemsidan ökar dessutom möjligheten att nå fler. Den kommer också att användas för att förmedla information löpande.
505 djur kom till 2020 års riksbedömningar av ull- och pälsraser. Detta är fler än de senaste åren och ett välkommet trendbrott. Detta trots den prishöjning per djur som vi såg oss tvungna till att göra i år, för att riksbedömningen inte skulle gå back. Vi är väldigt glada för stort engagemang i de arrangerande lokalföreningarna och för att många djurägare lät bedöma sina bästa livdjurskandidater. Om årets riksbedömning går med plus kommer överskottet att öronmärkas, för att återinvesteras i nästa års riksbedömning eller på annat sätt komma djurägarna som deltagit i årets bedömningar till del.
roligt
Respons från en samordnare 🙂 Foto Britta Wendelius
Från arrangörerna av riksbedömningen i Skåne har vi fått ett referat och bilder. Tack för att ni delar med er!  Foto alla bilder från riksbedömningen i Skåne: Linda Jonson
Linda-Jonson1
Mycket lyckad riksbedömning av gotlandfår och leicester! Den 1 September riksbedömdes 49 baggar i Skåne. Jobbet leddes av Ulrika Andersson, Linda Jonsson och Jerry Olin från styrelsen, tillsammans med domare Katarina Fritjofsson som assisterades av mönstrare Annika Pettersson. God hjälp på plats fick vi även av Zackrissons. Allt flöt på mycket bra och alla baggar fanns på plats i tid. Helhet 5 togs hem av Aplagården, Zakrisgården, Storegård och Väståkra med varsin bagge. Helhet 4,5 fick Lammet & Bäret, Ekastiga och Gräsljunga med varsin bagge och sedan fick ett flera baggar helhet 4.
Till nästa år planeras för att även få med köttrasbaggarna på riksbedömningen, och att kunna öppna upp för fler besökare! Styrelsen för Skånes Fårintressenter gratulerar till fina resultat och tackar alla djurägare och hoppas vi ses nästa år!
Linda-Jonson2
Linda-Jonson3
Rya Riks, en speciell riksbedömning enbart för får av rasen rya, blev ett väl genomfört och uppskattat evenemang. Ett referat har utlovats, håll utkik.
Om Får och Foder gårdsvandrade på Lindås Lamm i tisdags. Vi som inte var där ser ut att ha missat något. Foto Kristoffer Berg
KristofferBerg2 KristofferBerg4
I dagsläget analyseras inga prover för misstänkt orf (smittsamt muneksem) på får i Sverige. Men nu finns möjlighet att skicka in prov för kostnadsfri analys på SVA via ett projekt där målsättningen är att sätta upp en PCR-diagnostik för parapoxvirus. Har ni får där orf kan misstänkas är ni välkomna att skicka in prov till SVA. Läs mer här.
Eldrimners årliga SM i Mathanverk blir i år digitalt. Läs mer här, där det även finns information om regionala mathantverksdagar.
Hörde ni Karin Granström från Värmlands Läns Fåravelsförening i SR P4 Värmland om varför vi ska äta lokalproducerat?
utanlantbrukblirdunakenhungrigochnykter
Dyster framtid utan bönder. Budskapet är glasklart, trots lite stavningsproblem, och snappades upp på Gotland. Foto Einar de Wit
Trevlig helg önskar SF!
moremeat
Mer kött på bilderna efterlyses titt som tätt. Det är bara att skicka in, vi vill gärna se mer! Foto Ulf Ekholm
dorsetmedlugg
Denna värmlänning är Dorset, och han sa att han ville ha luggen kvar. Foto Ulf Ekholm
karantan
Många baggar byter hem just nu, det gäller att inte fuska med karantänen. Eller att seminera, ett smittsäkert sätt att få in toppgener. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Sammanställt av AnnaSisy