Inte bara varg

3 september 2021 | Nya vargangrepp denna vecka och idag handlar det mer om rovdjur än en del kommer att gilla. Men också om en hel del annat.

Rovdjursvaka 2021 närmar sig och nu finns Facebookevenemanget Rovdjursvaka 2021 att samlas runt om två veckor. Där lägger vi upp bilder från våra vakor. Behöver ni vässa era argument inför möten med grannar, vänner eller media finns faktamaterial samlat på hemsidan. Bland annat pinfärska fakta om RAS. Vi kommer att skicka ut ett pressmeddelande någon vecka i förväg, och kommer ha några talespersoner på olika platser i landet.

Jonas grillar i fårhagen med bland andra Ann Hägge-Nilsson från LRF, Björn Johansson från Östgötalamm, reporter från Norrköpings tidningar under Rovdjursvaka 2020.

Vad kostar RAS, vem ska betala och hur mycket pengar finns det att söka? Kan vi stängsla in alla Sveriges får med RAS? Klicka här för en meter siffror och fakta om RAS.

En påminnelse till er som har RAS om att man kan söka bidrag för röjning under el-stängsel. Rekommendationen är ersättning om 5 kr/m. Ansökan görs hos länsstyrelsen, blankett finns ofta på respektive länsstyrelses hemsida.

Denna vecka har det varit tre vargangrepp i Siggeforareviret i norra Uppland. Nu är man uppe i fem angrepp denna sommar. Många djur drabbade. Lokalföreningen SUF har gjort ett enormt jobb denna vecka, många samtal med drabbade och oroliga djurägare.

Det har förekommit hot mot enskilda djurägare och mot näringen, framförallt i sociala medier. Vi vill uppmana er alla att inte namnge djurägare och gårdar när ni skriver på sociala medier, det blir en officiell handling som alla kan komma åt. Alla hot, oavsett var i landet det är, ska polisanmälas så att händelsen blir registrerad som ett brott och händelse. Hot och hat vid vargangrepp är aldrig ok, varken mot djurägare, näring eller tjänstemän.

Representanter för förbundet, SUF och LRF har deltagit i ett möte med Uppsalas länsstyrelse om angreppen. Det var ett bra möte med konkreta diskussioner. Länsstyrelsen uttryckte flera gånger att läget inte är hållbart, de jobbar med de skyddsjaktsansökningar som lämnats in och väntar på DNA-svar från topsningar som gjorts. Vi hoppas på ett skyddsjaktsbeslut som kan verkställas! Vi är väl medvetna om den oro och det merarbete som detta innebär för både drabbade och andra djurägare i området, och vi agerar på alla nivåer vi har möjlighet.

Presstopp. Länsstyrelsen i Uppsala län har i dag beslutat om skyddsjakt på en vuxen varg i Siggeforareviret, läs mer här.

Forskare vid Göteborgs universitet har undersökt hur lantbrukare och jägare påverkas av att bo och verka i områden med stora rovdjur, särskilt varg. Resultaten visar att många behöver göra omfattande förändringar, samtidigt som majoriteten av de tillfrågade upplever ett bristande förtroende för rovdjursförvaltningen. Rapporten heter Att leva nära stora rovdjur. Information om rapporten från Göteborgs universitet finns här.

Idag har det varit möte med viltförvaltningsdelegationen VDF. Mycket om vildsvin och de skador de orsakar. Landsbygdsprogrammet förstärks med 417 milj. kr och där ska 30 milj. kr gå till investeringsstöd som underlättar vildsvinsköttets väg till konsument, och 22 milj. kr till samarbetsprojekt för att skapa förutsättningar för effektiv vildsvinsförvaltning. Vi anser inte att vi kan ”äta” oss ur denna problematik, att minska stammen är ett måste. Jämfört med viltskadeundersökningen 2014 är skadorna nu dubbelt så stora. Statistik från 2020 finns att studera här.

Det har varit Köttdelegationsmöte på Sånga Säby. LRF Kött har avtackat många tunga namn, Maggan Åberg, Jan Forsell, Joakim Borgs och Viktoria Östlund. Men med sin nya starka bemanning i form av Fredrik Sundblad, Jeanette Elander och Ingrid Eiliertz hoppas vi nu att verksamhetsplaneringen, som vi varit med och jobbat fram, ska falla väl ut för alla djurslag.

Overkligt trevligt att träffas IRL. Det var inte igår. LRF har valt att nysatsa på Sånga Säby och just nu pågår massor av små projekt för att forma anläggningen till något riktigt häftigt. Allt med bärighet på miljötänk, närmare naturen, lokal mat osv. Foto Elof Nilsson

Nya avelsvärden och rasindex publicerades igår i Elitlamm, och topplistor, söklistor och listan över riksbedömda köttrasbaggar är uppdaterade. Med nya avelsvärden på plats ska årets baggar till semin utses inom kort.

Två av tre ERFA-träffar för fårägare som använt sig av djurägarsemin har hållits under veckan, ledda av Emelie Larsdotter på Gård & Djurhälsan och Magnus Håård. Här har vi nördat ner oss ordentligt, diskuterat alla moment som ingår och delat med oss hur var och en gör och tänker. Väldigt värdefullt att få tips av andra och att fundera igenom processen inför årets säsong. Och kul att få träffa likasinnade! Igår var vi en samling fårägare som alla har stängt sina besättningar och vill fortsätta på den vägen. Vi hyllade unisont möjligheterna semin ger i form av smittskydd och avelsframsteg!

Många av de nyutbildade djurägarseminörerna vill också ha möjligheten att träffas digitalt, så vi planerar en träff för er i andra halvan av september. Många kommer att göra den praktiska delen av seminkursen under september och oktober, så nu blir vi fler. Känn er välkomna och anmäl intresse för träffen och/eller mentor till semin@faravelsforbundet.com.

Gård & Djurhälsan har uppdaterat sina rekommendationer gällande behandlingskontroll efter avmaskning, från 7–10 dagar till 7–14 dagar. Detta efter nya internationella rön. Fårbranschens gemensamma riktlinjer mot avmaskningsmedels-resistenta parasiter har uppdaterats, så att samma råd gäller där.

Den senaste tiden har det varit flera MV-fria besättningar som haft kontakt med andra besättningar utan att kontrollera att kontaktbesättningen har ett giltigt MV-statusintyg eller ens är anslutna till MV/CAE-programmet. Vid ALLA kontakter som köp, inhyrning, utlåning av djur, upplåtande av stallutrymme, bete mm, måste man ALLTID kontrollera att kontaktbesättningen har ett GILTIGT statusintyg med en status som är samma eller högre än den egna. MV-programmets säkerhet bygger på att regelverket följs och är extremt viktigt när det gäller kontakter eftersom en otillåten kontakt många gånger inte bara drabbar en enskild besättning utan en hel rad av besättningar. Så snälla, kontrollera giltighetstiden på MV/CAE-statusintyget när ni har kontakt med andra besättningar! Gård & Djurhälsan skriver mer här.

I morgon lördag är det Hemslöjdens dag med tema ull och lin, och då inleds även Ullveckan som är ett samarbete mellan Hemslöjden och föreningen Ullvilja med fokus på den svenska ullen. Under veckan kommer det att anordnas digitala livesändningar, och runt om i hela landet anordnas det kurser och ”prova på” dagar. Se här vilka aktiviteter hemslöjdsföreningarna arrangerar i ditt närområde och Ullveckans program.

Ull-SM 2021 är öppet för anmälan. Inskickade bidrag ska vara framme den 11 okt och vinnarna presenteras söndagen den 31 oktober. Skicka in dina finaste fällar för att få veta mer om vilken kvalitet din ull har. Läs mer på arrangören Ullviljas hemsida.

Inför klippsäsongen vill vi påminna om våra filmer om ull. Där finns tips om hur man ordnar en bra klippplats och sorterar ullen, och en massa samlad kunskap om ull.

Och i morgon är det SM i fårklippning på Gotland!

Viktor Larsson och Simon Ronström i hårdträning inför helgens kamp. Foto Anna Törnfelt

Fårets Dagar på Öland kommer att bli av i år. 1-3 oktober hälsar Södra Kalmar läns Fåravelsförening välkommen till traditionsenliga Fårets dagar på Borgholms Slott. Mer information och lista över utställare här.

Rapport från slakten. Förra veckan fattades det 400 lamm som vara anmälda men inte kunde hämtas enligt plan. Väg i god tid och ändra er plan om de inte växt tillräckligt. De här lammen är redan sålda och det finns i slutänden en besviken konsument som inte kan köpa svenskt lammkött. Nu börjar betet att avta i näring och det kan behövas stödutfodring av någon slag, så att lammen inte stannar i tillväxt. Läs mer i betesbloggen augusti-september (som vi tipsade om även förra veckan).

Fredagen den 27 augusti arrangerade LRF Öst och LRF Mälardalen ett uppskattat webbinarium om den kommande EU-gemensamma jordbrukspolitiken, CAP. Vill man sätta sig in i frågan kan man titta på en inspelning av webbinariet, länk finns här.

Riksbedömningen av ull/päls/rya är avslutad och det har varit ett bra år, både när det gäller arrangemangen och kvaliteten på djuren. Vi har tappat räkningen på alla 5:or i helhet som delats ut, många är det, och ber att få återkomma med en sammanställning. Grattis till bra resultat och stort TACK till alla inblandade!

En finullsbagge på mönstringsbordet i Uppsala. Foto Anna Alm

Fina bilder från veckans bedömningar finns på SUFs, Skånes Fårintressenters, Östgötalamms och Jönköpings Fåravelsförenings facebooksidor.

Peter Halvarsson och Johan Höglund har publicerat en artikel om en ny metod för upptäckt av parasiter hos får. Artikeln som är på engelska finns här, och en kort sammanfattning på svenska här.

Trevlig helg önskar SF!

Dags för fredagsgodis. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Naturen bjuder på C-vitaminboost inför vintern. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Sammanställt av AnnaSisy