Sista språnget på Alebäck
29 oktober 2021 | Lite vemodigt är det, men mest är vi glada och väldigt tacksamma.
Tiden går snabbt, snart är det Fårets dag i Sveriges riksdag. Den 17 november kl 13 är vi av riksdagsledamoten Magnus Oskarsson (KD) inbjudna att ”ta fåren till riksdagen”. Vi kommer inte att ta med några får, eftersom de trivs bäst hemma i på gårdarna, men vi ska ta i från tårna för att presentera fåren, fårnäringen och de produkter och värden som fåren producerar. Dagen kommer att handla om fårnäringens mångfald och möjligheter, men vi kommer självklart också ta tillfället i akt att ta upp politiska frågor som påverkar vår näring och vår framtidstro.
Två partier från regeringen och två från oppositionen kommer att bjudas in, övriga partier kan delta men kommer inte att ha talartid. Gudrun kommer att inleda och sedan följas av talare som tar upp den svenska fårnäringens hjärtefrågor. På talarlistan finns starka namn som Isabella Moretti från Svenskt Kött, Gölin Carina Gerken Christiansen, författare till boken Vargen och statsmakten och Per Frankelius som tar upp sanningen om köttet och klimatet. Fårbönder som lever och verkar med rovdjur runt gården kommer att berätta sanningen om hur det är. Det blir också en paneldebatt och till sist mingel, där vi kommer att presentera ät-, bär- och användbara produkter från svenska får och lamm. Lokal- och rasföreningarna har bjudits in att skicka representanter, och vi har fått så bra respons att riktigt alla kanske inte får plats, då lokalen begränsar antalet deltagare. Detta är i stora drag vad som kommer att hända, planering och förberedelser pågår medan detta skrivs. Fårets dag i riksdagen kommer att sändas live, troligen via Zoom, och Fårpodden kommer att vara på plats för att försöka fånga denna dag i sina mikrofoner.
Ull SM 2021 är full igång med bland annat bedömning av de 98 fällar i 14 olika klasser som skickats in. Domarna Alan Waller, Barbro Nord och James Bush har ett stort arbete framför sig, där varje fäll bedöms individuellt och utifrån vissa fastställda parametrar. Vi följder detta med spänning! Ullviljas Facebooksida finns här. Inskickade bidrag och vinnare presenteras på söndag, den 31 oktober, då det också blir auktion på de fällar som är till salu.
I det norska grannlandet pågår just nu en ullvecka. Fram till på söndag pågår utställningar, kurser, stickkafé, föredrag och workshops. För mer info se Ullvekas hemsida.
Denna vecka togs det sista baggsprånget på Alebäck. Inte bara för denna säsong, stallet som seminverksamheten hållit till i ska rivas. Att verksamheten kunde startas och drivas under dessa sju år, sedan omstarten 2015, är tack vare Magnus och Margareta Håård som i och med att årets samling är genomförd kommer att lämna över jobbet till nya krafter. Samma ord som i motiveringen till SFs Speciella Pris 2020 dyker upp när vi ska sammanfatta deras insats:
”Många stora framsteg görs av enskilda eldsjälar. Förbundet önskade en svensk fårseminverksamhet – Magnus och Margareta skapade det!
Med stort personligt engagemang och gedigen kunskap har de byggt upp seminverksamheten. Förutom all kunskap så har de också gjort det mesta av det praktiska arbetet med samling, distribution och administration. De har helt enkelt gjort ett storartat arbete!
Om inte Magnus och Margareta hade tagit tag i frågan om fårsemin i Sverige hade vi inte haft någon seminverksamhet idag. Därför får de priset!”
Magnus och Margareta hemma på gården. Foto Mika Väisänen
Vi är glada att Magnus och Margareta erbjudit sig att finnas kvar som mentorer, och oerhört tacksamma för deras insatser under dessa sju år!
Som vi skrev förra veckan så har det varit ett riktigt bra år för seminverksamheten. 46 gårdar som seminerar och vi har sålt över 1200 doser. Vi kommer att jobba vidare med att söka personer som kan ta vid och lämplig plats för verksamheten. Sverige behöver en fårseminverksamhet, det är vi övertygade om.
Baggar på väg. Foto M Håård
Nu åker baggarna hem till sina besättningar och väntande tackor, fyllda kärl har levererats eller är på väg. Vi tackar baggarna och deras ägare som ställt upp för den svenska fårseminverksamheten!
Seminkatalog 2021 har nu kommit i en ny upplaga, där även de 6 nya baggarna presenteras. I den finns alla baggar på bild, man kan läsa om hur uttagningskommittén resonerat, studera avelsvärden och en del annat matnyttigt om semin. Katalogen har idag uppdaterats, detta då vi tyvärr inte kommer att kunna erbjuda doser av Dorperbaggen GrootPraat 1 eftersom han inte har levererat tillräckligt.
LRFs köttdelegation möttes digitalt under veckan. Diskussion om förprövning av djurstallar, alla är överens om att förprövningen bör vara kvar, men att den ska vara enklare och mer rådgivande. CAP börjar ta form, men är inte färdig. Goda nyheter är att djurenheterna för får kommer att höjas från 0,15 till 0,2 djurenheter, vilken är bra för vår näring. Det finns också ett förslag att 10 % av pelare 1 ska gå till mindre företag. Vad som räknas som mindre företag är inte klart, ett förslag är 150 ha. Övriga stöd kommer att vara kvar i samma form som idag.
Fredrik Sundblad från LRF Kött och Elvira Forsström, som är expert på ekologisk produktion hos LRF, gjorde under veckan ett studiebesök på Nors och Bäcks, gotländsk lamm- och dikogård. Det resonerades om de utmaningar som lantbruksbranchen upplever just nu med skenande bränslekostnader, foderkostnader, tillgång till råvaror osv. De passade också på att titta på granngårdens produktion av kalvar, samt att fika. Detta rapporterar Elof, som stod värd för besöket.
Hallands Fåravelsförening hade förra helgen en medlemsträff med tema slakt hemma hos vice ordförande Jan Nygren och hans hustru Catarina. Fokus var att på ett bra och säkert sätt kunna avliva ett djur samt att kunna ta tillvara på kroppen som livsmedel för eget bruk. Kristian Carlsson från Öströö Fårfarm bistod med sin stora kunskaper som slaktare. Efteråt avnjöts grillade fårburgare i höstsolen, och Jan berättade om sina planer med kombinationen får och solcellspark. Tack till Katarina och Halland för text, bilder och fårträff-tema-idé!
Foto Katarina Andersson
LRF har tagit fram en handlingsplan för brottslighet och djurrättsaktivism, med målsättningen att företagare på landsbygden tryggt ska kunna hålla och föda upp djur, och känna samhällets och allmänhetens stöd för en hållbar utveckling i de gröna näringarna.
Lamm 2021 är flyttat till februari 2022. Samma program och plats, men den den 3–4 februari 2022.
Leonie Högele går på SLU i Alnarp och skriver en masteruppsats om den svenska fårnäringen. Leonie undersöker varför den svenska fårproduktionen är såpass låg, och hoppas på er hjälp för att bättre kunna förstå vad som egentligen händer i Sveriges fårnäring. Ta några minuter för att svara på enkäten Hur jobbar Sveriges fårbönder?
Gård & Djurhälsan har tagit fram ett nytt material som du tillsammans med din fårhälsoveterinär kan använda för att ta reda på dödsorsaken hos unga lamm. Materialet består av en instruktionsfilm om hur man själv kan öppna ett dött lamm och ett protokoll som gör det enkelt att ringa in den troliga orsaken till att lammet dött. Kontakta din lokala fårhälsoveterinär för mer information.
Idag startade Stiftelsen lantbruksforskning en ny utlysning för ”Grödor för nya proteinfoderkällor som tillgodoser begränsande aminosyror i en balanserad och optimerad foderstat”. Det är en samverkanssatsning mellan vegetabilie- och animalieforskning. Läs mer här.
Det var en fin artikel om Årets Fårföretagare CC Wool i gårdagens ATL. Kan läsas online om man är prenumerant.
Foto Britta Wendelius
Vi får så många nya medlemmar nu att vi även denna vecka vill säga ett särskilt välkommen till er som är nya! Även Elitlamm-besättninarna fortsätter att öka, vi är nu fler än 3000. Fler får och fler fårbönder, det är vad vi kallar goda nyheter!
Trevlig helg önskar SF!
Dräktighetsscannare Hanna Forsberg är på norrlandsturné och dag scannades Hällas tackor. Foto Thomas Eriksson
Bondens våta dröm, service och tvätt av maskinparken. Foto Elof Nilsson
Leverans av livgimrar en tidig morgon. Foto Elof Nilsson
En fårbonde i sitt rätta element. Foto Elof Nilsson
Såhär i halloweentider tog en av gårdens små vampyrer sig en tur. Han fick namnet Stjärnbäck Skräckis, men efter inspektion och fotografering blev han återbördad till sin plats uppe på skullen, där han trots allt nog har det bäst. Foto Britta Wendelius
Sammanställt av AnnaSisy