Hög tid

10 december 2021 | Många högtider står visserligen för dörren, men vi tänker främst på att det nu är hög tid att lämna in förslag till hur regelkrånglet runt fårhållningen kan minska.

Tycker du att det är för många och för krångliga regler runt fårhållningen? Finns det helt onödiga regler? Nog kan en del förändras till det bättre? Trots prat om att regelbördan ska minskas har antalet lagkrav som berör lantbruksföretag ökat kraftigt. Vänta inte, lämna förslag på sidan Enkla regler.se. Efter nyår är det för sent.

Fårpodden var med på Fårets dag i riksdagen i november och har gjort ett avsnitt med inslag och intervjuer inspelade på plats, tillsammans med lite reflektioner i backspegeln. Förutom Fårpoddens redaktion får ni höra Gudrun, Ulf och Jonas från SFs styrelse, Gölin Carina Christensen (journalist/skribent), Magnus Oscarsson (politiker KD), Maria Gardfjell (politiker MP), Isabel Moretti (Svenskt Kött), Per Frankelius (forskare/docent/uppfinnare), Ulrika Eriksson (bonde Tuna Kungsgård), Ingeli Ivansson (bonde Rugstorps Gård) och Tomas Olsson (Lammproducenterna). Häng med!

Gård & Djurhälsan har fått medel för att uppdatera den femton år gamla kollen av resistensläget hos maskar i svenska fårbesättningar. Under åren 2006 och 2007 såg vi ett unikt gott läge jämfört med omvärlden, men under senare år har vi sett att vissa avmaskningsmedel inte fungerar lika bra som tidigare. Tack vare samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet och utökat stöd från Jordbruksverket kommer arbetet med att genomföra cirka 40 resistensundersökningar i 20 besättningar nu att startas upp.

Under menyvalet Parasiter i Kunskapsbasen finns mycket att läsa, bland annat en artikel från 2009 om den förra undersökningen av resistensläget, men också aktuella artiklar.

Det har varit verksamhetsplaneringsdagar med Svenskt Kött.

Foto Elof Nilsson

Det är mycket fokus på de stigande priserna på energi och insatsvaror i lantbruket just nu, och hur det kommer att påverka lantbruk och livsmedelsproduktion. Hur påverkar detta framtidstron för fårföretag? Kommunicera gärna era tankar till styrelsen.

I det kommande numret av Fårskötsel finns en stor artikel om de höjda kostnaderna för fårnäringen. Nästan alla Gimrar har samarbetat med artikeln. Tidningen kommer i slutet av nästa vecka. Också i nästa Fårskötsel:

  • Allt om Fårets Dag i riksdagen. Inte så mycket ljud som i podden men väl med bilder!
  • Så beräknas klimatgasutsläppen från fårgården.
  • Hur tar man bäst hand om skinnen vid hemmaslakt? Många goda råd.
  • Odla foderraps och ersätt kraftfoder på betet.

I Tyskland kommer man att hålla en manifestation på söndag, där man släcker ljuset för att uppmärksamma att konflikten mellan betande djur och varg ännu inte är löst. Vi har fått frågan om att delta men bedömer det inte som troligt att vi kan få medias uppmärksamhet och journalister ut till gårdarna den tredje advent, och att det är för tätt inpå höstens rovdjursvaka. Om någon vill veta mer, se föreningens Facebooksida.

Vem vill och kan ta över min gård? Den frågan ställer sig många lantbrukare, nu när var tredje lantbruksföretagare är över 65 år. Ett projekt i Mer mat – fler jobbs regi kan erbjuda stöd vid ägar- och generationsskifte, läs mer här.

EU:s gemensamma jordbrukspolitik, Cap, står inför stora förändringar. Den nya reformen börjar gälla om drygt ett år och påverkar nästan alla lantbrukare i unionen. ATL-TV kör just nu Capskola, där de de viktigaste frågorna om nya Cap tas upp. Varje avsnitt är ungefär fem minuter och inslagen är öppna även för de icke-prenumereranter. 6 avsnitt varav tre har kommit hittills: avsnitt 1, avsnitt 2, avsnitt 3.

LRF kommer under januari att hålla två webbinarier om vad nya CAP kommer att innebära på gårdsnivå.

Bakom dagens lucka i SFs julkalender finns Lammskola med Benny och Olle. Matgeek pratar lamm med styckmästare Benny Granqvist och juniorkocklandslagets Olle Broström. Plus ett par riktigt smarriga recept.

Det blir en digital medlemsträff om allt vi behöver veta om artificiell uppfödning av lamm den 19 januari. Glöm inte att boka in datumet. Läs mer här.

Nu för tiden finns det toppenbra hjälpmedel för att föda upp lamm som modern av någon anledning inte kan föda. Foto Thomas Eriksson

Trevlig adventshelg och glad Lucia önskar SF!

Tidigt julkort från Gotlands västkust. Foto Elof Nilsson

Årets skinn kommer från beredningen, bättre än julafton! Foto Britta Wendelius

Riggat och klart att öppna gårdsförsäljningen. Kunderna får hålla sig framme för det dröjer inte länge innan alla skinn är sålda. Foto Britta Wendelius

Tredje advent och Lucia. Dags för julbak? Foto Einar de Wit

Ett tunt lager snö innan kylan kom gör att det inte är särskilt fruset i marken, och det går jättebra att trycka ner stängselstolpar. Så när man inte kan plöja går det i alla fall bra att bygga stängsel. Absolut stillhet i skogen, ren mindfulness, enligt Einar. Bättre än julbak? Foto Einar de Wit

Lillegårdens svetskonstnär har skapat fåret Sigrull, med julbelysning och allt. (Mer fårsvetskonst finns i veckobrevet från den 23/10 2020.) Foto Einar de Wit

Sammanställt av AnnaSisy