De nominerade är …

8 april 2022 | Nio fina fårföretag har nominerats till Årets Fårföretagare 2022. Vi kommer att presentera några varje fredag de kommande veckorna.

Först ut är Örebros och Västmanlands fåravelsföreningars nomineringar:

  • Per Eriksson, Mårtenstorp Björkbacken, Vintrosa. | Utdrag ur motiveringen ”Per är en genuin fårägare, fårföretagare och kundskapsspridare i sitt dagliga arbete. Långa resor och långa dagar kan det bli, alltid efterlängtad och välkommen när han anländer. Per är även en stor inspiratör och ambassadör för oss andra fårägare.”
  • Mova Berglund och Ulf Andersson, Kärrbo Prästgård, Västerås. | ”De satsar och är generösa med att dela med sig av sina erfarenheter. De har framgångsrik avel med gotlandsfår. Deras företag är en viktig länk mellan stad och land, gårdsbutik och många utåtriktade aktiviteter, nu satsar de även på att bygga gårdsslakteri.”

Läs hela artiklarna med fulla motiveringarhemsidan!

Per Eriksson till vänster och Mova Berglund och Ulf Andersson till höger. Foto Ann-Chatrin Eriksson respektive Kärrbo Prästgård

Filmen om hur djur blir mat och hur slakt går till i Sverige, som Svenskt Kött släppte i höstas, har med 6 olika korta filmer gått som bred kampanj i sociala medier och den har tagits emot väldigt väl. Man har nått över en halv miljon personer och fått mer än 180 000 inläggsinteraktioner, vilket är jättemycket! Det har varit en jämn fördelning sett till både ålder och kön, vilket tyder på att budskapet berört alla. Materialet med kobonden Martina och lammbonden Tomas fungerar mycket bra, både sett till räckvidd och klick, hälsar Svenskt Kött. Ni har väl sett Tomas Olssons imponerande insats i filmen? Summa summarum, en kampanj man bävade ganska mycket för har slagit otroligt väl ut. Nu kan man hitta vår egen version av hur slakt går till när man söker på nätet, den informationen fanns inte tidigare.

Det är stort intresse medialt för den svenska matproduktionen och läget för bönderna. LRF höll igår en mkt välbesökt pressträff. Läs mer på LRFs hemsida där även presentationerna Ukrainakrigets påverkan på svenskt lantbruk och Hur länge klarar sig animaliesektorn? kan hämtas.

En ny Novus-undersökning som LRF publicerat visar att:

  • 6 av 10 svenskar är oroliga över att den svenska matproduktionen ska minska på grund av Rysslands invasion av Ukraina
  • 7 av 10 svenskar anser att det är regeringens ansvar att säkra den svenska försörjningstryggheten
  • 8 av 10 svenskar är beredda att betala mer för att köpa svensk mat, och därmed bidra till att stärka den inhemska försörjningstryggheten

Det kommer positiva signaler om att politiker vill skjuta till mera stödpengar. Något kommer troligen i vårbudgeten den 19 april.

EU-kommissionen har beslutat att medlemsländerna får undanta vissa villkor i förgröningsstödet under 2022, vilket innebär att lantbrukare får använda trädor för bete, skörd eller odling utan att det påverkar stödet. Läs mer i Jordbruksverkets pressmeddelande.

Jordbruksverket har haft ett möte där de presenterade hur pengarna i potten för djurhälsa används. SF har ansökt om anslag ur den potten till utveckling av hälsodelarna i Elitlamm. Allt som registreras är inte bara användbart på besättningsnivå, utan bidrar också till viktig statistik och att vi kan följa och studera olika hälsotrender nationellt.

Marie Louise har deltagit i möten med Swedish Wool Initiativ och testat en modell för ullklassificering. Man tittar på olika scenarier för att få logistik för svensk ull att fungera. Att fårbonden måste få rimligt betalt för ullen, och få betalt i tid, är ett viktigt fokus för oss i denna process.

Karin Lindhagen i Sjuhärads Fåravelsförening var med i SVT Väst i måndags och lyfte frågan om vem som ska bekosta skyddet av fåren när nya vargrevir etableras. Ska hon byta sina gamla stängsel mot RAS skulle det kosta runt en halv miljon kronor att köpa material och leja någon som kan göra det. Mer än hälften av summan skulle hon få ta ur egen ficka. Se inslaget här.

Vår så kallade RAS-grafik finns i tryckt form, be gärna om en bunt om ni har tillfälle att sprida den i lämpliga sammanhang!

Foto Anders Dahl

Lodjursjakten är avklarad. Det har inte skjutits så många som var beslutat, vilket beror på nederbördsfattigt väder och brist på spårsnö under mars månad.

Vargarna som sköts under vinterns licensjakt har undersökts av SVA och hälsoläget är över lag gott för de undersökta vargarna. Läs mer i SVAs rapport.

Inventeringen av varg är klar, men resultatet är ännu inte sammanställt. Preliminärt resultat finns här, och visar 71 familjegrupper/revirmarkerande par.

Får och lammproducent i Kalmar län, vill du vara med och marknadsföra lamm och får på Matfestivalen på Skälby loge den 4 juni? Idén är samla så många får- och lammproducenter som möjligt på ett ställe med många tält där vi erbjuder kött, förädlade produkter av chark samt producenternas skinn och hantverksprodukter. Läs mer här.

Alnarp, Skånes Fårintressenter och samarbetspartners bjuder in till Alnarps Lamm och Fårdag 2022. Digitala seminarier och workshops den 28 april kl. 18-21 med tema Arbeta smart och tänk på ekonomin. Läs mer och anmälan här.

I morgon lördag är det European Wool Day och den hålls i år i Spanien. Det finns ett gediget program som kan följas via Youtube eller ett Facebookevenemanget som startar kl 13.

Exceptionell Råvara fyller år och firar med att börja ge ut ett nyhetsbrev. De har nu arrangerat möten mellan kockar och producenter för att utveckla exceptionella råvaror och svensk gastronomi under tio år. Man anmäler sig till nyhetsbrevet genom att maila info@exceptionellravara.se.

Exceptionell Råvara hälsar att man inte behöver ha med sig en råvara för att delta på ett utvecklingsmöte. Första gången kan det vara värdefullt att bara lyssna, ställa frågor och se hur det går till.

Nytt i Kunskapsbasen februari och mars 2022 finns listat här. Läge att kolla om det finns något man inte vill missa.

Kansli och Elitlamms support har stängt under påskhelgen.

Elitlamms support bemannas som ni vet av några riktiga häxor, och de är på Blåkulla hela påsken ; ) Foto Britta Wendelius

Men veckobrevet fyller fem år på långfredagen, så vi tar inte ledigt. Det blir ett femårsfirande veckobrev nästa vecka.

Trevlig helg önskar SF!

Så blev det vinter igen. Foto Britta Wendelius

En betydande del av SFs styrelse befinner sig just nu i lamningsbubbla. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Bengtstorps vägrar välja och kör både vitt och svart. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Proppen ur även på Nors. Foto Elof Nilsson

Sammanställt av AnnaSisy