Hänt i veckan

veckobrev

21 april 2017 | Veckan som gick bjöd på goda såväl som tråkiga nyheter. Mycket av det pågående arbetet handlar om förberedelser inför Stämman, men även en del annat har hunnits med under denna post-påsk-vecka.

Under påskhelgen drabbades tre besättningar i Värmland av vargangrepp, med allt vad det innebär. Ulf och distriktsföreningen finns i er närhet om behov av kontakt finns.

Vi har haft många samtal med medlemmar under veckan som gått. Flera känner oro inför betessläpp med rovdjur i området. Andra frågor som diskuteras är prisförhandling, vart man kan vända sig för att få den bästa rådgivningen med mera.

Planering inför en nystart av Dalarnas Fåravelsförening pågår för fullt. Personlig inbjudan kommer att postas denna vecka till alla medlemmar i Dalarna. Vi hoppas få träffa er den 10 maj hos Wåhlstedts Textilverkstad! Mer infomation här ››

Nu görs en sammanställning av seminbesättningarnas lamningsresultat. Ser fram emot att få det presenterat. Hoppas ni som seminerat fått många och fina lamm!

Samtal med Hushållningssällskapet gällande Fårpengspärmen. Har även diskuterat om det finns behov och möjlighet att skapa en offentlig marknadsprisnotering för får och lamm på regional nivå.

En remiss från Jordbruksverket om Djurräkning för får och getter har besvarats.

Samtal med Fäbodbrukarna med anledning av den nya fördelningen av ledamöter i Viltförvaltningsdeligationen. Hur och var påverkar vi bäst är frågorna vi tillsammans ställer oss.

Magnus J har spelat in Köttpodd med Svenskt Kött. Denna kommer att sändas längre fram, men det finns redan nu tre andra poddar att lyssna till.

Claudia Dillmnn och Stéphane Lombard jobbar vidare med Ull- och skinnprojektet.

Tillsammans med LRF Kött har vi kontaktat Jordbruksverket för att söka öppna en dialog om möjligheter för fårklippare att behandla och i nödfall sy klippskador.

Intervjuerna som Magnus J och Anna H gav föregående vecka, om importerat fårkött som säljs som lamm respektive om Fjällrävens samarbete med jämtlandsfår-uppfödare har givit ringar på vattnet och resulterat i att många medier har tagit upp dessa båda viktiga frågor. Roligt och värdefullt!

Förbundet har fått en förfrågan om vi är intresserade av att vara med att starta ett europeiskt ”Sheep Breeders Union”. Detta skulle då blir ett samarbete mellan ett antal europeiska länder. Vad tycker ni medlemmar, verkar det intressant?

Kontakt har tagits med chefen för SVT Småland eftersom vi undrar varför de de senaste veckorna har satsat hårt på att mer eller mindre uppfinna negativa nyhetsvinklingar om fårnäringen.

En redaktör kan inte vila på hanen, samtidigt som kommande Fårskötsel färdigställs planeras artiklar för kommande nummer.

Hemsidan tipsar om att det finns mängder av läsvärt i Artikelarkivet (se meny under Aktuellt). För att haka på vågen av ullintresse kommer här några lästips om ull med internationell prägel:
Uppstartsföretag använder miljövänliga förpackningar av fårull för sina juicer ››
Solidwool – ett nytt hållbart material av ull ››
Utan ull inga vikingar ››

I Elitlamm är det många lamm som registreras nu, och det är som det ska för nu är det vår! Glöm inte att Elitlammsupporten finns för er om ni har frågor eller behöver hjälp.

Supporten håller på att lägga in full härstamning för alla föräldrar till embryolamm som föds i vår. Det tar sin lilla tid, men vi vill gärna passa på att hälsa nykomlingarna välkomna till Sverige och till Elitlamm!

varbruk_liten

Vårbruket är igång i söder. Foto: Magnus Jönsson