Torrsommaren 2018 går in i sin fjärde månad

veckobrev

3 augusti 2018 | Har ni fått lite regn? Vi i mellersta Bohuslän har det inte. Men hoppet är det sista som överger oss och ännu är sommaren inte över.

Ännu är det en helt öppen fråga var Årsstämma 2019 ska hållas. Just nu jobbar styrelsen med att göra en del förändringar med syfte att underlätta för de arrangerande lokalföreningarna. Snart är vi färdiga med en ”Lathund för Stämmoarrangörer”, med goda råd och fiffiga tips. Som vi fått mycket hjälp med av distrikt som arrangerat de senaste åren. Tack för det!

Vi tar också fram ett rullande schema med fem till sex års horisont, så att både medlemmar och arrangörer vet var Stämmorna ska hållas de närmaste åren. Valberedningen kommer att hjälpa till med att fylla schemat och vi hoppas att detta ska underlätta för alla i framtiden. Kom gärna med förslag på vilket år som just ert distrikt/lokalförening vill stå som Stämmoarrangör. Det går utmärkt att gå ihop med närliggande föreningar för att göra ett gemensamt arrangemang. Alla kreativa initiativ är välkomna. Idéer eller önskemål om vilket år det skulle sitta fint för ert distrikt att fixa SFs Årstämma? Kontakta Britta, det är inget bindande med att ringa och prata om saken. Och som sagt, det finns utrymme att ta sig an Stämman redan nästa år. Vi ger gärna den lokalförening som vågar räcka upp en hand lite hjälp på traven.

Regeringen höll pressträff i måndags där de presenterade ett nationellt krispaket för lantbruket med anledning av torkan. I mycket korta drag ska drygt 1,2 miljarder kronor betalas ut under 2018 och 2019. 460 miljoner ska betalas ut i år, varav 400 miljoner kommer att gå till lantbrukare med mjölk-, nötkött- och lammproduktion, och pengarna ska till största del kompensera för uteblivna vallskördar. Regeringen sänker också slakteriavgiften med 60 miljoner kronor i år.

Kostnaderna för torkan beräknas idag bli cirka 10 miljarder. Regeringens krispengar täcker alltså bara en liten del av merkostnaderna, men det det är ett välbehövligt stöd som vi välkomnar. Framför allt välkomnar vi att regeringen tar situationen på allvar. Det är långt kvar innan vi vet vilka de fulla konsekvenserna blir av årets sommar.

Många aktörer jobbar för att mildra effekten och kostnaderna för torkan. I dag beslutar Jordbruksverket att sanktioner/avdrag vid tvärvillkorskontroll som beror på torkan ska ej genomföras. Nästa vecka är samtliga landshövdingar inbjudna till Jordbruksverket för information om tolkningar av olika dispanser som är torkrelaterade.

Jordbruksverket har gått ut med pressmeddelande. Läs där om exempel på undantag som gäller med anledning av torkan, om arbete som pågår inom verket för att stötta lantbruket, kort om vattenbrist, om djurhållning i extrem värme och om brandrisk.

Även Svenska Köttföretagen har skickat ut pressmeddelande. Idag är ungefär hälften av det kött som äts svenskt. Störst potential att öka andelen svenskt kött finns i offentliga kök och på restaurang – där Svenska Köttföretagen nu hoppas att fler är beredda att ta sitt ansvar i rådande situation.

Att alla behöver välja svensk mat, inte bara för att stödja just nu utan för att behålla en livsmedelsproduktion i landet på sikt, är inte bara vackra ord utan krass verkligheten. Vi måste alla hjälpas åt att sprida detta budskap. Igen och igen.

Ni har väl sett att Skogsstyrelsen erbjuder hjälp med stängsling i många delar av landet? Länkar finns under menyvalet Torkan 2018.

Kollegor som mönstrat vittnar inte förvånande om lägre tillväxter än vanligt, och pälsar och ull ser inte särskilt kul ut när djuren tas in. Men man hittar fina djur även i år, så misströsta inte alltför mycket. Jag tycker också att många verkar uppnå riktigt bra vikter, med tanke på omständigheterna.

Och kom till årets riksbedömningar med era bästa djur! Även ett svårt år behöver vi hitta guldkornen som som kan bli årets avelsbaggar och livdjur. Riksbedömningsplaner finns här.

Det är under ett år som detta som vi har bäst möjligheter att värdera de maternella egenskaperna hos våra moderdjur. De tackor som verkligen mjölkar och avvänjer rejäla lamm över besättningens snitt ett år som detta förtjänar att uppmärksammas och rekryteras efter.

Nu står vi inför en period med många ullhändelser. 11-12 augusti är det dags för Ullmarknad i Österbybruk. Ull- och spinn SM hålls i Dala-Floda den 15–16 september och Ull i kubik i Halland den 30 september. Håll koll på Ullförmedlingens Ullkalender.

Det finns nu ett stort utbud av bra livdjur, ett guldläge för alla som vill starta med får eller växa. Om man nyligen börjat med får eller tänker sig att starta upp och bor åt Västmanland till, så hålls en kurs hemma hos Ulf Andersson på Kärrbo Prästgård den 18 augusti. Den leds av lammrådgivaren Titti Strömne. Läs mer här.

Har ni kurser eller arrangemang runt landet ni vill lyfta lite extra, skicka mig ett mail och be mig att lägga upp det på Startsidan och eventuellt här i veckobrevet. Det gör jag gärna.

Värmlands Fåravelförening arrangerade i lördags Fårets dag på Gammelvala! De är mäkta stolta över att de kunde presentera 9 olika raser i Rasparaden. Fin bild på Marita Asp Tauni och hennes Walliska svartnosar i Arvika Nyheter (hela artikeln kan dock endast prenumeranter läsa).

Fårpoddens nästa avsnitt som handlar om semin kommer under veckan. Håll utkik!

Trevlig helg önskar SF!

mammorna
Klippning av tackor som börjar lamma i september. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

ved
Nästa vinters vedbehov påbörjat i tid för en gångs skull. En positiv spin-off av sommarens betesbrist. Foto Ulf Ekholm

halmen
Kapplöpning i halmkörning med svågern. Deras MF rullar 2 km/h snabbare än Elofs gröna. Det smärtar. Foto Elof Nilsson

kossa
Elof skickar ofta ko-bilder som brukar stranda i min dator, för även om jag är svårt ko-intresserad så vet jag inte om ni är det. Men den här vill ni väl se? Det är en ”Nors Simgus” (simmental/ angus), ett resultat av planerad korsningsavel. Lagom storlek, lätthållen med bra ben och juver. Har producerat en kalv avvand i dagarna med ungefär kossans halva vikt. Imponerande att se potentialen i korsningsproduktion, och samma gäller för lammproduktionen. Foto Elof Nilsson

Sammanställt av Anna X