Ökad press på fårnäringen

veckobrev

14 september 2018 | Hösten är här och nu gäller det att få in den där sista skörden. Samt att få betalt för sitt arbete.

Avräkningspriset har de senaste veckorna sänkts, detta mycket tidigare än normalt och vi är nere nere på 2013 års nivå. Detta är förstås högst ovälkommet och bekymmersamt och det görs insatser för att försöka stävja detta. Påpekas bör att KLS ännu håller emot!

tjurskallar
För att rida ut detta måste branschen slå sina kloka huvuden ihop. Foto Elof Nilsson

Slakten har ökat dramatiskt inom alla produktionsgrenar till följd av torkan, men störst är ökningen av lamm och får. En ökning på 20 procent, de högsta siffrorna sedan statistiken tillgängliggjordes 1995. Under juli slaktades 20 700 får och lamm med en samlad slaktvikt på 420 ton.

Vi kommer att gå ut mot media och konsumenter med budskapet att vi behöver mer betalt för köttet om lammnäringen ska klara årets utmaningar ekonomiskt. Håll utkik under nästa vecka, vi kommer också att behöva allas hjälp att sprida budskpet via sociala medier till alla som äter mat.

Materialet kommer att också att levereras till er i lokalföreningarna och kan med fördel spridas vidare till lokala medier. Har ni möjlighet att kontakta journalister och berätta om läget så är det nog det allra mest effektiva sättet att nå ut. Kanske kan någon bjuda hem en journalist till sin gård? Kontakta Britta om du vill veta mer redan idag!

Konsumenterna är på vår sida, det vill vi faktiskt tro.

4 av 10 bönder har grovfoderbrist i vinter visar en enkät som LRF gjort. 25 % svarar att de har 0–50 % av vinterns foderbeov säkrat, och även om man räknar med ytterligare en vallskörd så räknar 22 % av djurbönderna att bara ha 0–50 % av fodret klart.

Det går att få till 70 % av SJV subventionerad rådgivning och hjälp med foderstatsberäknkng, så passa på att ta hjälp om läget är svajigt. Information finns på rådgivningsföretagens hemsidor. Att bolla med någon som träffat många andra i samma situation och som kanske kan komma med nya vinklar och tips kan vara mycket värt just nu. Artikel om alternativa fodermedel och typfoderstater kommer i nästa Fårskötsel. Gotlands Fåravelsförening har lagt ut information och foderstater efter en torkanträff de haft, tjuvkika gärna där också.

Även i år satsar vi på att tappa några av landets bästa baggar. Vi hoppas att fler besättningar bestämmer sig för att seminera i år, både gamla och nya. Tänk på att ert stöd av verksamheten är lika viktigt som vår satsning. Har du fått intresseförfrågan men inte svarat, gör gärna det för att underlätta planeringen. Vill du veta mer kontakta semin@faravelsforbundet.com. Och lyssna på Fårpodden om semin, där berättar vi både om seminverksamheten och hur det är att seminera när man är nybörjare.

Årets seminbaggar håller på att tas ut, det blir fyra Gotland, en Finull, en Suffolk, en Texel och i bästa fall en Leicester. Alla baggar i förra årets katalog utom Hector och Frej finns att köpa även i år. Dessutom finns ett fåtal doser från sex olika Ryabaggar tillgängliga. Skynda att boka om du har Rya och vill seminera.

Vecka 40 och 41 blir det en branschgemensam kampanj för höstens främsta säsongsråvara – lammköttet. Start 1 oktober alltså, bered er på att skjuta vitt och brett med budskapet att lamm är bäst godast och ska ätas jämt och framför allt nu. #höstlamm helt enkelt.

wildfood
Jag blir hungrig! Tur att en lammgryta puttrar på spisen. Foto Britta Wendelius

Planering pågår av höstens ordförandekonferens, då alla lokalförenignarnas ordföranden och förbundsstyrelsen träffas för att jobba på våra gemensamma strategier. I Stockholm en lördag i slutet av oktober/början av november blir det. Vi räknar med att kunna meddela datum och ungefärliga tider nästa vecka.

Har ni sett LRFs kampanj tillsammans med ledande kockar om att ta ställning för svensk mat? Dela den gärna vidare.

Ett remissyttrande gällande förslag till ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2015:25) om miljöersättningar, ersättningar för ekologisk produktion, kompensationsstöd och djurvälfärdsersättningar har sänts till Jordbruksverket.

Viltskadecenter har uppdaterat sina rekommendationer för ersättningar för djur och merarbete i samband med skador. Viltskadecenter har även rekommenderat att det ska bli möjligt att söka ersätting för röjning under tråd med 5 kr/m.

En pott har samlats ihop ur vilken man kan söka pengar ur för rovdjursavvisande stängsel. En öppning för er som bor i län där pengarna varit slut. Kontakta länsstyrelsen för mer information.

LRFs riksförbundsstyrelse har tagit fram en ny vildsvinspolicy och beslutat att arbeta för att vildsvinsstammen ska minimeras. Jämfört med tidigare innebär det en skärpning av LRFs syn på vildsvin. Läs mer här.

Viltskador på grödor och skog ökar på flera håll och LRF kommer att prova nya arbetssätt för att få saker att hända. Genom att presentera ”fakta på bordet” vill man underlätta dialogen mellan markägare och jägare och målet är att skadorna i skog och på åker ska minska. Läs mer här.

referensruta

Referensrutor är ett konkret sätt att visa hur viltskador påverkar produktionen. Foto LRF

När Einar var på auktionen i Linköping i lördags spelade han in ett bonussår för Fårpodden. Lyssna på inslaget som är 4 min 33 sek och fint förmedlar stämningen på plats.

Veckan bjöd också på branchmöte med Svenska Köttföretagen. Där stämdes marknadsutvecklingen och vad som är på gång i branchen av.

Denna helg kommer nya svenska mästare att koras. Ull- och spinnmästare tävlar i SM i Dala-Floda och vallnings-stjärnorna gör upp i Svedala under SM i fårvallning. God kamp önskar SF! Britta kommer att vara på plats under Ull-SM och ni vet att hon gillar att träffa er och få veta vad ni tänker och tycker. Gör henne inte besviken ; )

Auktionskataloger för Jönköping och Mälardalen är nu på plats på hemsidan. Bläddra och fundera. Släktskapskontrollen och närmare inspektion av avkommornas mönstringsresultat görs i Elitlamm Avel & Produktion, baggarna finns på plats även där.

Förbundsstyrelsen hade telefonmöte i onsdags. Britta är snabb med protokollet så det bör finnas på plats hos lokalföreningarnas styrelser nästa vecka.

Boka helgen 11–12 maj 2019 för SFs Årsstämma. Det blir Stämma på lördagen och Lammriksdag på söndagen. Plats ännu inte helt klart, men snart får ni veta vart ni ska bege er den 11 maj nästa år. Haparanda, Smygehuk eller mittemellan?

Kom ihåg att begära en hälsodeklaration när ni köper in livdjur. Hittade en ny sjukdom jag inte tänkt på att jag verkligen inte vill köpa in. Mer om smittskydd på Gård & Djurhälsans hemsida.

Med en regnbåge från Gotland önskar vi en trevlig helg!

rainbow
Foto Elof Nilsson

3e
Tredje skörden på Gotland ser inte så pjåkig ut. Foto Elof Nilsson

greenisland
Och en betsvy från ön liknar nu Irland snarare än savannen. Foto Elof Nilsson

silverflod
En silverfärgad älv på väg till nya beten. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

aut
Höst. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

foderraps
Foderraps är mums. Foto Thomas Eriksson

grabbar
Grabbarna laddar inför sin högsäsong. Foto Elof Nilsson

Sammanställt av Anna