Mörkret flyr, dagen gryr

veckobrev

21 december 2018 | Idag är årets kortaste dag, men klockan 23.23 ikväll vänder ljuset åter.  

Jordbruksverket har förlängt sin Vägledning om djurskyddskontroll med anledning av den svåra torkan under sommaren 2018. Vägledningen fortsätter att gälla till den 30 september 2019. Vi är tacksamma över att de lyssnat på oss och våra systerorganisationers argument.

Jordbruksverket har idag meddelat att de drar tillbaka det förslag där torkstödet för 2019 baseras på dieselförbrukning. Man har kommit fram till att Skatteverket inte kan administrera utbetalningarna och att modellen skulle orsaka för stor administration överlag. SJV ska återkomma med ett modifierat förslag i mitten av januari. Troligen blir förslaget ett kombinerat djur- och arealbaserat stöd. Vi kommer få möjlighet att komma med inspel på det modifierade förslaget.

En av många lantbrukare som gjort stora insatser i debatten under året är Anna Törnfledt, ordförande i Gotlands Fåravelsförening. Hon tilldelas av Land Lantbruk fjärdeplatsen på listan över personer som gjort mest avtryck inom jord- och skogsbruket under det gångna året. Hatten av för Anna!

Etta på samma lista är Lisa Schneider 28 år, statistiker vid SCB som också arbetar i föräldrarnas företag med äggproduktion, får och skog. Lisa var med och startade Facebookgruppen Foderhjälpen 2018, som i dag har över 26 000 medlemmar. Hon säger att hon tack vare föräldraledighet denna sommar kunde ta ett stort ansvar för att administrera Foderhjälpen 2018. Det finns folk som är av en särskild kaliber och inte sällan är de fårägare, eller hur ; ) Hatten av igen, för Lisa och de andra administratörerna för Foderhjälpen 2018!

Om vi sätter upp ett finger i luften och känner vartåt det blåser så tror vi oss ana en liten vridning i klimatdebatten. Det är dags att verklighetsförankra synen på idisslare. Det kan omöjligt vara så att klimatproblemen beror på får och kor, men inte på vårt eldande av fossila bränslen. Här finns mycket att göra och kunskap som behöver samlas och spridas. Låt oss göra 2019 till det hållbara fårets år.

När vi frågar Årets Fårföretagare Kjell Nilsson om vad han önskar sig av 2019 är han inne på samma linje. ”Det är fel röster som hörs i etermedia när det gäller djurvälfärd, biologisk mångfald, miljö- och klimatpåverkan”, säger Kjell i pinfärska Fårpodden-avsnittet. ”Ta ett amerikanskt feedlot-nötkött och jämför det med vårat svenska och gotländska lammkött, det är lite som att jämföra en cykel med en SUV i Stockholms innerstad”.

Skickar med några färska siffror ur LRFs hårda fakta i 38 punkter vad gäller maten, skogen och klimatet.

  • Metan från världens kor ger ungefär 5 procent av de samlade utsläppen
  • Utsläppen från svenskt nötkött är cirka 25 procent lägre än medelproduktionen i EU och utsläppen från produktionen i EU är cirka 60 procent lägre än den globala medelproduktionen
  • Lantbruket står för endast 3 procent av den totala vattenanvändningen i landet. Internationellt står lantbruket genomsnittligt för 70 procent av ländernas vattenförbrukning.
  • Regnvatten står för 98 procent av de 14 500 liter vatten som det går åt för att producera 1 kilo kött i Sverige.
  • Maten räcker till cirka 40 000 personer i Sverige om vi bara ska äta det naturen kan producera utan bondens hjälp.
  • Det behövs fler betande djur för att klara riksdagens miljömål

Källa: Siffror om klimat, mat och skog

Tipsar också om podden Snacka Grönts senaste avsnitt Finns det flera perspektiv på hållbarhet? Intressant diskussion med Stefan Hellstrand som är husdjursagronom och doktor i energi- och miljöteknik. På frågan om vi på lång sikt kan försörja världen med mat om vi tar bort idisslarna svarar han: Nej.

Elof representerade oss när Svenskt Kött avtackade Elisabet Qvarford i tisdags kväll. Elisabet är en person som betytt mycket för oss genom att ta debatten om det svenska köttet och marknadsföra det mot våra konsumenter – tack Elisabet! Nu tar Isabell Moretti över stafettpinnen.

Elisabetiboa
Vi skickade med en leicesterboa. Go att ha runt halsen när man ska ut och fortsätta slå världen med häpnad. Foto Elof Nilsson

Ekonomin är ansträngd i många lantbruksföretag. Ta signaler från kollegor, grannar och rentav er själva på allvar. Det finns ett omsorgsnätverk, försök att lotsa vidare om det behövs så att hjälp kan komma i tid. LRFs stödtelefon för torka/brand finns fortfarande kvar, numret är 0771-18 08 11.

Har du eller någon du känner brist på foder? Proteintipset har bytt namn till Fodertipset. Foderhjälpen på Facebook är fortfarande aktiv. Maskinringar och maskinstationer har även koll på var foder finns. Ytterligare tips i Östergötland är Lovanggruppen som har koll på fodertillgång.

Licensjakten på lo är beslutad för 2019. Tilldelningen är 24 djur i Mellersta  förvaltningsområdet och 5 i det Södra förvaltingsområdet.

Mycket går i förberedelsens tecken dessa dagar, så även på vårt kansli. Här handlar det inte om att få klart inför tomtens ankomst utan att få så mycket som möjligt klart inför fakturering av medlemsavgifterna, som börjar första veckan i januari. Eller föresten, lite av tomteverkstad är ju även detta jobb. Årets medlemspresent är något som många har önskat sig, och vi hoppas att ni kommer att ha nytta av den.

Lokalföreningarnas styrelser kommer att få ett utskick med en årsavstämning av medlemsavgifterna och en funktionärsrapport för 2019. Håll utkik efter det, Maria kommer att skicka ut den 27 december via epost.

Fårpodden önskar God Jul med ett nytt avsnitt. Vi har pratat med några fårprofiler om året som gått och det som komma skall. Detta plus ett ordentligt inslag om hur man tar hand om flasklamm på bästa sätt. En Alladin-ask med blandade inslag av fårlyssning. Både mörkt och ljust, fullkorn och sött – avnjut dem gärna under helgerna.

REKO-ring och lammkött är ett vinnande koncept. Claudia berättar att i Norrtäljes REKO-ring slog lammköttsförsäljningen rekord vid onsdagens utlämning. Fårfiolen ger skinkan en match på julbordet i år. Nästan 3000 kunder har nu hittat till Norrtäljes REKO-ring och lamm verkar vara det mest efterfrågade köttet under denna höst.

Sköna maj känns avlägsen men tiden går fort och arbetet med att planera Årsstämman är i full gång. En intressant Stämma och Lammriksdag med bra föreläsningar och utställare utlovas, mer information kommer.

Elitlammsupportens telefon är stängd till den 7 januari 2019, men vi svarar på mail alla vardagar.

På nyåret kommer en följetong i veckobrevet med tips och inspiration från Sven-Erik Larsson, vår favoritkock som lagade mat och inspirerade massorna på Elmia i år. Den som väntar på något gott …

Nu passar vi på att fira jul och gå ner lite i tempo medans mörkret fortfarande ruvar över oss och våra gårdar.

GOD JUL önskar SF!

julstamning

Julstämning har infunnit sig, i alla fall norr om Dalälven. Foto Thomas Eriksson

vackratingavskinn
I tomtens syateljé har det varit full rulle på sistone. Gudrun heter skinnerskan, Minna Björk heter mannekängen. Foto Maddes foto

tomten
”Går till stängslet för lamm och får, ser hur de sova där inne”. Brittas tomte vakar liksom Viktor Rydbergs över folk, gård och djur. Foto Britta Wendelius

gjutet
Stallbygget på Nors fortskrider och nu är det gjutet. Bonden kan ta jul med ett leende på läpparna. Foto Elof Nilsson

inne
47 tackor har lammat på 15 dagar på Hälla, nu är det bara 8 kvar. Foto Thomas Eriksson

julkoma
Julkoma. Såhär ser vi alla ut på måndag kväll? Foto Thomas Eriksson

klappar
Finns det något som är mer uppskattat och roligare att ge bort än ett eget lammskinn? Foto Gudrun Haglund-Eriksson

Sammanställt av Anna