Påskyra och värme

veckobrev

19 april 2019 | Innan påskyran helt tar över vill vi presentera tre nya kandidater till Årets Fårföretagare 2019 och önska alla en Glad Påsk!

De tre nomineringar till Årets Fårföretagare 2019 som denna vecka presenteras är Skaraborgs, Hallands och Värmlands kandidater. Vi har äran att presentera Victoria Gustafsson på Daltorp nära Skövde, Kristian och Jeanette Carlsson på Öströö Fårfarm i Tvååker och Elsa Lund Magnussen som driver Lindås Lamm utanför Karlstad. Läs presentationer och motiveringar här.

Nominerade2
Foto Håkan Ljungqvist, Ofelia Carlsson respektive Öyvind Lund

Denna vecka tipsar Sven-Erik Larsson om att fylla slaksida/bringa med citrus, ingefära och timjan. Mums. Om du inte gjorde det förra veckan, läs mer om Sven-Eriks matlagningsfilosofi här.

Tider och platser för sommarens riksbedömning av ull och päls har publicerats på hemsidan. 18 bedömningsdagar landet runt ska det bli. Det kan ännu bli ändringar, men på hemsidan finns alltid den aktuella planen.

Ett första avstämningssamtal med Scan har hållits i veckan via telefon, och vi kommer fortsätta hålla kontakten under året. Scan som koncern har ekonomiska problem. Den svenska delen har svarta siffror, men önskvärt vore ett högre resultat för att kunna göra återinvesteringar av olika slag. Scan vill ha fler lamm och har stor efterfrågan på lamm. De är väldigt positiva till kontakten och vi funderar på hur vi kan nå ut bäst med gemensam information. Det kommer att saknas lamm – Scan och deras kunder önskar en ökad produktion.

Scan vill lyfta några saker för oss leverantörer att tänka på:

  • Att vi inte alltid levererar det vi lovat. Exempelvis planeringsanmälningar som inte stämmer, och det händer lite för ofta att man inte ringer och ändrar antal. De lamm som är planerade att slaktas är sålda och kunden väntar. När man inte kan leverera påverkas kommande efterfrågan och vårt avräkningspris.
  • Leverans av lamm som inte är slaktmogna är olönsamt för alla.

Naturvårdsverket har utvärderat tre olika metoder för att beräkna omräkningsfaktorn mellan antalet vargföryngringar och antalet vargindivider. Man har beslutat att tillsvidare behålla den nu använda omräkningsfaktorn 10. Det är bra eftersom en lägre faktor skulle ha inneburit att vargstammen bedömdes som mindre, och därmed skulle vi komma ännu längre från att återfå licensjakt. Dessutom kunde det blivit risk för ännu mer försiktiga beslut om skyddsjakt. Att Naturvårdsverket nu går vidare med utveckla insamling av spillning som ska DNA-testas som inventeringsmetod, är också bra. I bästa fall får vi då en inventering som är mindre beroende av snö, som bygger på allmänhetens hjälp och som därigenom borde uppfattas som mer trovärdig och speglar verkligheten bättre. Läs mer här.

Turen har kommit till presentation av Årsstämmans Bronssponsorer:
Andelslamm Du äger vi sköter
Elitlamm Du har fåren – vi har programmen!
En får tacka – fårglass från Bergslagen
GGI Sweden Produkter som underlättar din mjölk- och köttproduktion
Hunden & Herden Buy well – Buy once
Knarrhult Kvallitétsprodukter för din djurhållning
LRF Dalarna Drygt 5000 medlemmar och 28 lokalavdelningar
LRF Kött Jobbar för de svenska köttproducenterna
LG Produkter Specialister på inomgårdsprodukter
Siltbergs smide Funktionella och hållbara hjälpmedel för fårhållning
Slättö Kvarn Får- och hästinredning, djurfoder med mera
Stenkyrka Ullspinneri Ullspinneri på Gotland
Svenska Fårklipparförbundet Organisationen för svenska fårklippare
Solkustens spinnverkstad Ett litet ullspinneri i Roslagen
Tre lammproducenter Har produkterna för din lammproduktion
Ullförmedlingen En digital arena för svensk ull
Vasaloppet Världens största långlopp på skidor

Många företag bidrar till att göra Stämman och Lammriksdagen till en stor fest. Tack till er alla för det!

Vi är jätteglada över att så många, både deltagare och sponsorer, har anmält sig. 146 personer med stort intresse för får kommer att trängas och trivas på Mora Hotell och Spa under helgen den 11-12 maj. Det är både fler utställare och fler deltagare än vi beräknat. Vi ser det som positivt att intresset är stort, vi får ”knö ihop” oss och ta väl hand om varandra. Bra mingel- och nätverkarläge utlovas och seminarieprogrammet är fyllt med intressanta föreläsningar. Bara tre veckor dit!

kassen
Stämmokassarna har anlänt. Alla som kommer på stämman får en egen kasse med sig hem, den kan fyllas med bra-att-ha grejer från våra sponsorer, stämmokatalogen och annat som du behöver bära med dig. Gjord av eologisk bomull och användbar till mycket även när Stämman är över. Foto Britta Wendelius

Under veckan har kött från äldre djur diskuterats i sociala medier. Kockar har börjat få upp ögonen för smaken och kvaliteten på detta kött, men till och med bland fårägare verkar det vara en seglivad myt att gamla djur inte går att äta. Frågan om vad man ska göra med köttet från utslagsdjur dyker upp igen och igen. ”Äter SFs styrelsemedlemmar själva kött från gamla djur?” frågades, och det visade sig att det gör de. Frågan väckte en storm av engagemang och tillagningstipsen vällde in med vändande post. Några exempel svar från styrelsen och adjungerade:

  • Ja vi äter kött från äldre djur och det mycket gärna. Det är ”mer” struktur på köttfibern och smaken är mycket god. Eftersom vi lämnar in till ett charkuteri och gör egen korv så brukar vi av tacka mestadels använda steken och sadeln. Sadeln tillagar vi oftast hel (kryddad med örter, vitlök och inslagen i plastfolie/grillfolie för att behålla alla smaker/vätskor) på låg värme under lång tid (typ slow cook i ugn). Vi penslar med lämplig glaze och grillar på ytan precis innan servering. Trancheras vid bordet om man vill impa på gästerna. Otroligt gott.
  • Det är egentligen ingen skillnad på hur vi lagar till äldre och yngre djur. En välhängd biff från gammalt djur kan lagas på samma sätt som från lammet. Och vi lagar många detaljer länge på låg värme, både med lamm och får.
  • Pulled Lamb är ju sååå gott och kan med fördel göras på äldre djur.
  • Man kan också göra en lamm/får och tomatsoppa på burktomater, lök, morötter och tomatpuré. Medan soppan kokar gör man köttbullar av fårfärs. Vill man kosta på lite extra lyx trycker man i en liten bit mozarella i varje köttbulle. Ploppa i köttbullarna en och en i soppan och låt koka upp. När fårbullarna flyter är soppan färdig. Den som ogillar denna soppa är förmodligen tomathatare!
  • Självklart äter vi tacka! Baggarna brukar bil ”för gamla” eller säljs vidare, någon riktigt gammal har fått blivit hundmat.
  • Tacka köttras upp till 3 år underbart. En 1 års bagge av finull till frysen varje år!
  •  Man kan skära ur filéerna och tillaga dem som helstekt ”får/lammfié. Då kokar vi rent resten och gör någon god soppa på det. Men fatta bara vilka stora härligt goda filéer det blir från ett vuxet djur! Vi låter göra korv av allt annat kött, då kan man ibland behöva skära bort en del av det fettet innan korvtillverkning, men det avgörs från fall till fall och beroende på hur slaktkroppen ser ut. Vi väljer själva att tillaga kött från vuxna djur före lammkött eftersom vi har den möjligheten. Vårt lammkött säljs direkt till kund som lammlådor.
  • Baggen Philip är den bästa gotlandsbagge jag haft. Han slaktades 8 år gammal och hans kött var supergott. Höggreven långsamgrillades på inderekt värme och den måltiden ligger i topp när det gäller köttminnen.
  • Vi väljer äldre djur till lufttorkad korv (eftersom det köttet innehåller mindre vatten). Fett i rätt mängd är avgörande för lufttorkad korv och det är absolut inget problem att använda fettet från tacka eller bagge oavsett ålder! Djur som ska lufttorkas hängs bara 1–2 dagar, annars får äldre djur hänga lite längre än lammen.
  • Vi äter tacka, framförallt dom ”finare” bitarna. Sedan gör vi korv på resten. I korven åker också baggarna.
  • Det lite konstigt att det finns en uppfattning om att det är ”nåt fel” på kött från äldre djur, det är ju det bästa köttet.
  • Att vi tar hand om kött från äldre djur är för oss även en gest av respektfullhet och tacksamhet för allt det som djuret gett oss under sin livstid.

Entusiasmen behöver spridas vidare till fårägare, uppköpare och konsumenter. Vi tror att tiden är mogen.

Missa inte Erika Olsson från Exceptionell råvara som kommer till Lammriksdagen. Hon kommer att prata om precis de här sakerna.

Gård & Djurhälsan påminner om träckprov före betessläpp och att man kan behöva behandla mot fästingar.

Vi lägger sista handen vid nästa nummer av Fårskötsel. Rekordtjockt nummer! Innehåller bland annat en massa roliga nappa-rapporter, hur man planerar inför en ny torksommar, kejsarsnitt hos får och hemma-hos-reportage från gården som drabbats av CODD. Och en massa annat intressant.

Kommande avsnitt av Fårpodden som handlar om marknad och lönsamhet är under inspelning. Kommer så snart vi hunnit samla in alla inslag, vi jobbar på mellan lamningar och vårens utesysslor.

marknadspodd

Dämpning av eko och små ljud man gör av misstag är viktigt, det har vi lärt oss den hårda vägen, och ett lammskinn funkar fint såklart. Foto Anna Bergström

En fin påsk önskar SF!

riset
Visst blev det ull i Brittas färdigpyntade påskris. Färgglada lockar från leicsterfår, inhandlade på Fårfest i Kil. Foto Britta Wendelius

varbruk2019
Vårbruket är igång på Gotland. Vad är det för grönt frågade jag, för när jag tittar ut genom fönstret på västkusten ser jag mest torrt gräs och björkens gröna musöron. Det är ekologisk hybridråg, svarar Elof. Foto Elof Nilsson

myllarn
Maskinen är ett hemmabygge som kallas för ”myllarn”. Den har tallrikar med bill som skär ner gödseln bredvid såraden. Foto Elof Nilsson

solnedeaster
Solen går ner i Östersjön och utlovar varmt och soligt påskväder som vi hoppas att ni hinner njuta av. Foto Elof Nilsson

Marita Andersson
Tack till avsändare och fotograf Marita Andersson som skickat bild på årets bästa påskpynt i Stora Hallarsbo, en fyrklöver av ryalamm!

Sammanställt av Anna