#11 Fårpodden: Tillsammans för svensk ull

Den svenska ullen hyllas och efterfrågas. Så har det inte alltid varit, utan ett gediget arbete på bred front har banat vägen. Fårpodden pratar med några aktörer som varit viktiga för ullens resa in i en ljusnande framtid. Lyssna och få koll på vad som händer på ullfronten.

  • Ull i kubik och Ull & spinn-SM hölls i september på Öströö fårfarm. Titti var där och passade på att ta upp ljud och att intervjua några spännande personer; Marita Jönsson som jobbar med flera ullprojekt i Halland och Anna Hedendahl, tidigare SF-ledamot och en av skaparna av jämtlandsfåret.
  • Claudia Dillmann är ull- och skinnansvarig ledamot i Fåravelsförbundet. Här berättar hon för Anna om Vinnovaprojektet Cirkulära yllekläder som hon jobbat med under året.
  • Branschträffen Svensk ull för en hållbar framtid i Uppsala den 11–12 november väckte stort intresse och blev en riktigt lyckad tillställning. Titti träffade Fia Söderberg på plats och de berättar om vad de upplevt under dagarna.
  • Nya marknader för den svenska ullen, vad innebär det för vår avel? Vilka verktyg finns för fårägaren, och vilka miljöfaktorer påverkar ullkvaliteten? Einar diskuterar detta med Titti Strömne, som ju förutom Fårpoddenmedarbetare också är husdjursagronom och lammrådgivare med stort intresse för avel och ull.

Välkommen till Fårpodden!

Svensk ull foto Filippa K

Bild från presentationen av tröjan Elin som Claudia pratar om i inslaget om Cirkulära yllekläder, och som nu ägt rum. Foto Filippa K

Länkar
Ull i kubik
SM-vinnare ull och spinning
Ull som resurs – En kartläggning av ullen i Halland
Filippa Ks tröja Elin
Röjks tröja Norrby Wool Sweater
Kartläggning av svensk ullproduktion och ullindustri
Svensk ull för en hållbar framtid 11-12 november: presentationer från programmet
Ullpodden
Finullsföreningens material om mönstring
#6 Fårpodden om Fårfesten i Kil

Kontakta gärna Fårpoddens redaktion, hälsar AnnaEinar och Titti.


Fårpodden finns på Soundcloud, iTunes, Acast och andra ställen där poddar finns.