Rapport från Sheep Breeders Round Table

Text och foto: Titti Strömne, Glada Fåret
Ibland behöver man få nya intryck och inspiration inom det man jobbar med. Är man intresserad av får och avel är Sheep Breeders Round Table, SBRT, ett perfekt tillfälle att förkovra sig.

SBRT är en tvådagarskonferens som arrangeras av bl.a. EBLEX och National Sheep Association (NSA) och genomförs vartannat år i England. Tomas Olsson, Norrby Gård och undertecknad åkte över från Sverige för att ta del av vad som händer i det större fårlandet på andra sidan Nordsjön.

Tomas Olsson pratar om arbetet på Norrby gård på Sheep Breeders Round Table 2013.

I förväg hade vi även fått frågan från arrangörerna om vi ville berätta om förutsättningarna att bedriva lammproduktion i Sverige. En utmaning vi inte kunde tacka nej till. Så inför en mix av 160 avelsuppfödare, forskare, rådgivare och genetiker fick vi en timme för att beskriva hur lammnäringen ser ut i Sverige. Det första förslaget på rubrik vi fick från Sam Boon, chefen för deras får- och nötköttskontroll var: “Wolves, Welfare and the Weather – Sheep farming in Sweden and why UK farmers have it easy!” Vilket ungefär betyder: Vargar, djurvälfärd och vädret – lammproduktion i Sverige och varför lantbrukare i Storbritannien har det enkelt!

Så vi berättade om våra förutsättningar med rovdjurstrycket och vår förhållandevis långa stallperiod. Men vi bjöd inte bara på det ”nattsvarta”. Vi har ju en hel del positiva förutsättningar också! Tomas berättade bl.a. om hur han och hans kollegor i Lammgruppen lyckats förhandla sig till ett bra pris för sina dilamm. Jag berättade om hur vår näring har ökat i omfattning (fram tills nu), att efterfrågan på våra produkter är god, vår generellt goda djurhälsa samt vilka möjligheter vår nya avelsvärdering ger oss.

Det är med stor ödmjukhet man ställer sig inför gräddan av engelska fåruppfödare för att berätta hur vi gör i Sverige. Det blev mycket förberedelser, men det gav utdelning. Det blev lätt att få kontakt med övriga delegater under helgen efter att vi fått 25 minuter var att presentera oss och vad vi gjorde där.  

Fårnäringen har sedan länge en stor betydelse för Storbritannien, och fårens betande har format landskapets utseende.

Konferensen var välarrangerad och schemat späckat. En del av innehållet var: att kunna jämföra baggars avelsvärden mellan raser, genomisk selektion, forskningsresultat kring köttkvalitet m.m. Upplägget är varierat med debatter, workshop och mer traditionella föreläsningar. Se alla föreläsares presentationer här. Däremellan hinner man träffa och prata med övriga delegater. Man kan säga att det är 48 h intensivt fårprat. Galet, men mycket roligt för oss inbitna.

Vi kommer att få ta del av fler engelska erfarenheter på hemmaplan den 9-10 februari när Gimrarna – lammrådgivare i samverkan bjudit hit Lesley Stubbings, lammrådgivare från England (som för övrigt pratade på konferensen om användbara nyckeltal på gårdsnivå). Håll utkik på gimrarna.se. Hoppas vi ses då!