Finland: Inhemsk ull – hetare än någonsin. Men när ska farmaren få betalt för sitt jobb?

Det råder en stickboom i Finland som bäst. Mönstret till Strömsö-tröjan har laddats ner mer än 300 000 gånger. I många garnbutiker har man svårt att fylla hyllorna med garn i samma takt som det tar slut. Samtidigt som allt fler stickentusiaster gärna använder garn tillverkat av inhemsk ull, slängs en stor del av fårullen bort. Dessutom skeppas mycket av den ull som används till England för tvättning, innan det spinns.

En av de aktörer som satt i en högre växel för att möta den ökande efterfrågan och hantera mer inhemsk ull är Pirtin Kehräämö. Spinneriet som ägs av Lammastaloussäätiö (ungefär Stiftelsen för fårekonomi) köpte ifjol bland annat ullbearbetningsmaskiner från en filtfabrik i Jämsä.

Med den här investeringen ska man kunna ta emot och spinna mer inhemsk ull. Enligt styrelsens ordförande Olli Nepponen siktar man också på att utveckla logistiken kring ullanskaffningen.

Annat som händer i branschen är att representanter för Pro Agria, Finlands fårförening, spinnerierna och Novita för bara någon vecka sedan haft ett första möte för att fundera på användningen av ullen.

– Det är galet att vi slänger bort så mycket av en inhemsk, hållbar produkt som fårull. Och det känns bra att vi äntligen kommit till skott med diskussionerna.

Det säger Marjo Simpanen som är verksamhetsledare på Finlands fårförening. En av de viktigaste frågorna handlar om pengar.

– Bönderna måste få betalt för det extra arbete som krävs för att ullen ska komma till användning. Det är med ett vettigt pris man kan motivera fårfarmare att ta tillvara ullen.

Användningen av den inhemska fårullen är en fråga som ligger i tiden. I vår kommer ett Leader-projekt att köra igång i Österbotten. Förebilden till projektet Fibershed finns i USA.

– Det handlar om att vi ska vara en källa där information och kunnande samlas. Vi ska vara spindeln i nätet.

Det säger Mikaela Smedinga, som jobbar på Juthbacka kulturcentrum och är en av dem som ska leda projektet. I ett första skede ska man kontakta fårfarmare och ordna seminarier och utbildning.

Svenska Yle: Inhemsk ull – hetare än någonsin