Hård konkurrens om titeln även i år

1 april 2022 | De senaste dagarna har nomineringar till Årets Fårföretagare kommit in och det är vi glada för. Det står klart att det även i år kommer att bli svårt att välja en vinnare.

När detta skickas ut har vi sju starka kandidater till utmärkelsen Årets Fårföretagare 2022. Vill ytterligare någon ras- eller rasförening nominera en kandidat så står brevlådan öppen fram till midnatt idag! Vi kommer att presentera de nominerade fårföretagarna under april, och vinnare tillkännages vid årsstämman i Vadstena.

Stämman och lammriksdagen närmar sig, bara en dryg månad kvar, ni har väl inte glömt att anmäla er?

Stämmans sponsorer bidrar till att fylla stämman med fest och lammriksdagen med innehåll. Vi tackar för det! Kolla gärna in deras hemsidor, loggorna leder dit, och möt dem på plats den 6-7 maj i Vadstena.

Guldsponsorer

Silversponsorer

Bronssponsorer

Palle Borgström har haft möte med landsbygdsministern och näringsdepartementet under veckan, och fick bättre respons och förståelse nu än för ett par veckor sedan. Politiker och handel måste förstå att de nu måste sätta in åtgärder som gör skillnad på gårdarna, det vill säga högre avräkningspris och stöd som gör skillnad. Speciellt animalieproduktionen är i stort och akut behov. Lammproduktionen är ännu inte mest utsatt, om vi jämför med gris, nöt och fågel, men även vi kommer att känna av de kraftigt höjda priserna. Både nu och på sikt kommer alla lamm att behövas, så vi hoppas att ni orkar hålla i och att det omfattande lobbyarbete som görs bär frukt.

Fundera, planera och sök råd om det känns som att du sitter fast. Foto Kalle Hammarberg

Påverkansarbete pågår på alla fronter. En av våra samarbetspartners, Svenska Köttföretagen, skriver om sitt arbete här.

Signalerna vi får är att även trädor och förgröningsytor kommer att kunna brukas i år.

Vi råder att göra en prognos över EU-stödet för 2023 för att få en uppfattning av hur det faller ut. Det är viktigt att veta oavsett om det blir bra eller dåligt. Ett företag som gjort en prognos för 2023, då nya CAP ska rulla igång, skickade detta försiktigt positiva meddelande till oss: Med nuvarande produktion är vårt företag vinnare med ett plus på ca 10 % av stöddelen. Alltid något att trösta sig med, och vi tänker hålla i och hålla ut ett tag till. Det är bl a ersättning till betesmark, höjd ersättning för kompensationsstöd, precisionsodlingsstöd och stöd för ekologisk djurproduktion som ökar och som väger upp gårdsstödets nedtrappning.

Taket för statsstödsreglerna kommer att höjas till 20 000 euro + 35 000 euro = 55 000 euro. Ändringen är beslutad men ännu inte undertecknad. De två summorna kan innebära att det behövs separata ansökningar för att kunna utnyttja det höjda taket, men 55 000 euro löser en stor del av problemen där t ex bidrag för röjning under RAS eller kadaveravgifter efter angrepp gör att gårdar slår i taket för ersättning och kan bli utan ersättning om de får ett rovdjursangrepp. Detta är välkommet, vi har länge kämpat för att ersättning för skada inte ska ligga under en stödform som är tänkt att vara företagsutvecklande. Den ändringen är inte gjord, men det höjda taket innebär en stor förbättring. Tidigare var taket 25 000 euro.

LRF Kött har haft möte under veckan. Handlingsplan för Klimat och Bioligisk mångfald redogjorde för sitt arbete. Det nationella branschrådet för djuromsorg jobbar på att ta fram en gemensam policy för alla djurslag som ska tala om vad vi gemensamt står för, men också hur vi gör om/när något går fel.

Möte i tisdags med riksbedömningens samordnare med positiv och glad stämning, det kommer att bli roligt att genomföra årets turné tillsammans med er. Med många bra förslag från er som samordnar i fält jobbar vi vidare på att förbättra riksbedömningens upplägg, både internt och för djurägare som kommer med sina djur till bedömningarna. Datum och platser för årets riksbedömning av ull, päls och ryaraser finns här.

Vårt webbhotell blev i onsdags attackerat av hackare. Webbhotellets analys pekar på att det var en ”automat-hack” i syfte att dirigera trafik till olika webbutiker, och att man troligen inte var ute efter att sprida virus. Ordningen är nu återställd, men att kolla en extra gång innan man väljer att klicka på ett sökresultat på Google är tydligen en försiktighet som behöver läggas till den gamla vanliga att inte klicka på skumma länkar. Mycket sabotageprogram av denna sort sägs vara i omlopp nu, så ta det försiktigt där ute!

Gård & Djurhälsans senaste nyhetsbrev innehåller viktig information inför lamning och betessläpp. Länkar till filmerna om normal lamning och olika lamningsproblem, om undersökning av döda lamm, om test av mjölk från tackor med mastit, med mera.

Det går fortfarande att anmäla sig till Lammakademin, läs mer här.

Gård & Djurhälsan har publicerat en ny guide om träckprov och träckprovtagning. För att provresultatet och rådgivningen ska bli så korrekt som möjligt är det viktigt att träckproverna tas på rätt sätt, så läs Ta träckprover på rätt sätt innan du går ut till fåren med påsarna i högsta hugg.

Vill du göra egen korv och lufttorkat? Eldrimners mest efterfrågade charkkurs som ger gedigna grundkunskaper för att komma igång med egen tillverkning av olika typer av korv och lufttorkat kurs har några platser kvar på kurs den 25-29 april. Läs mer här. (Er webbredaktör gick denna kurs för tio år sedan och rekommenderar den varmt.)

Trevlig helg önskar SF!

April är här med vårkänslor, pollenallergi och ett högst varierande väder. Mycket sol på bleka nosar blev det denna vecka. Foto Britta Wendelius

Lamm-BB iordningställt. Tackorna kollar om det är godkänt. Stubben är för fårbonden att sitta på under väntan, och när lammen kommit blir den bästa hopp-och-lekplatsen. Foto Britta Wendelius

Vidare öronmärken, tång, våg och kasse för vägning, Elitlamms lamninglista för överblick och mobilen laddad för att regga födda lamm direkt när lamning är klar och tackan pysslar med sina lamm. Foto Britta Wendelius

När lammen kommit brukar det också komma besökare. Foto Britta Wendelius

Vårbruket har börjat på Gotland med gödningskörning och plöjning. Foto Elof Nilsson

Pysslar om diken på lediga stunder. Foto Elof Nilsson

Hamstra gödning – bra eller dåligt, det får vi se. Foto Elof Nilsson

Mest spännande av allt är när pallen med vallfrö till årets insådd av nya lammbeten anländer. Bonden känner sig som ett barn på julafton. Foto Elof Nilsson

Ätbart på väg upp! Foto Elof Nilsson

Ta det försiktigt där ute, men njut av våren också. Foto Elof Nilsson

Sammanställt av AnnaSisy