Medlemsträff med tema Djuromsorg

Den digitala medlemsträffen med tema Djuromsorg drog ett stort antal deltagare, glädjande nog var det drygt 100-talet medlemmar som valde att koppla upp sig för att vara med och diskutera detta viktiga ämne.

Text Erica Lindberg
Bilden ovan kommer från Håkans presentation

Djuromsorg är viktigt men också många gånger ett svårt ämne, och det är viktigt för hela fårnäringen att vi jobbar tillsammans för att sprida kunskap, som leder till att skapa ännu bättre djuromsorg på våra fårgårdar. För troligen är det kunskapsbrist som är den stora orsaken till att gårdar får anmärkningar på djurskyddskontrollen, det konstaterades flera gånger under kvällen. Och kunskapsbrist går att råda bot på!

Efter inledande ord av vår ordförande Gudrun Haglund-Eriksson, tog Alexandra Jeremiasson bollen och berättade om det branschgemensamma arbetet för djuromsorgsfrågor, och den dialog som pågår med Jordbruksverket i det gemensamma arbetet för att bidra till djuromsorgsarbetet. Tillsammans med LRF och SF ska vi nu bilda en djurvälfärdsgrupp tillsammans med flera organisationer i fårnäringen för att gemensamt jobba för bättre djuromsorg i fårnäringen.

Alexandra berättade också om vilka delar som fårnäringen oftast brister i vid djurskyddskontrollerna, och betonade också att på de allra flesta kontrollpunkter vid en djurskyddskontroll, så konstateras en god djuromsorg på svenska fårgårdar. Det ska vi vara stolta över. Men några områden såsom hullbedömning och utfodring, klippning och att undvika skaderisker i inredningen för fåren, här behöver vi bli duktigare och antalet avvikelser behöver minska. Du hittar resultaten och graferna i presentationen som Alexandra visade.

Djuromsorgen är viktig men det är också omsorgen om fårägaren, vilket Håkan Johansson från LRF berättade om. Håkan ansvarar för omsorgsgruppernas arbete och vikten av att ta hand om fårägaren när det blir problem på en gård. Det är viktigt att man i alla lägen känner att man kan söka kontakt och få hjälp. Håkan tipsade om flera bra kontaktytor (se Håkans presentation) och även till Trygghetspaketet – ett paket för din trygghet (lrf.se) samt till ett antal broschyrer framtagna av LRF som stöd för att hantera en kontrollsituation på ett bra sätt.

Matilda Andersson informerade från Svenska Fårklipparförbundet och det är tydligt att vi alla har olika roller, där fårklipparna ofta gör värdefulla insatser och kan komma i kontakt med fårägare som behöver råd, stöd och kunskapsförmedling. Matilda betonade vikten av att vi arbetar gemensamt för att förbättra djurvälfärden på våra gårdar, och poängterade återigen kunskapsbehovet som många gånger är stort.

Kvällens presentationer