Hallå där … Andreas Bolmgren

Vad händer just nu i förbundet, vad jobbar styrelseledamöterna med och vilka är deras hjärtefrågor? Det ska ingen behöva undra över, vi gör nu en intervjuserie där alla sju själva får berätta. Varje fredag framöver kommer en kort intervju med någon i förbundsstyrelsen. Idag träffar vi Andreas Bolmgren.

Andreas Bolmgren är lammproducent i Anderstorp i Småland, där han tillsammans med familj och en anställd driver en större besättning med hög produktion som bland annat uppnås genom accelererad lamning, dvs tackorna lammar oftare än en gång per år.

Vilka av förbundets frågor har du på ditt bord?

På mitt borde ligger frågor som rör produktion och näringspolitik. Produktionen känns som min hemmaplan då jag i min vardag bedriver och ständigt försöker utveckla min egna lammproduktion. När det gäller näringspolitik så skulle jag nog säga att min tidigare erfarenhet är betydligt mer begränsad. Jag har dock turen att omges av betydligt mer erfarna och klokare människor än jag själv i denna fråga så inlärningskurvan har varit brant. Detta är också ett ämne som har en väldigt stor inverkan på våra förutsättningar som bönder så att ha möjlighet att vara med och påverka känns mycket inspirerande. 

Vad är aktuellt just nu inom dina verksamhetsområden?

Det som är mest aktuellt är arbetet med ”förstudien svenskt lamm”. Jag hoppas verkligen att våra medlemmar snart kan se resultat av det arbete vi lagt ner. Målsättningen är att alla som vill öka sin lammproduktion ska kunna hitta kunskap, idéer eller inspiration. Ja, något som kan föra dem framåt.  

Vilka är de största utmaningarna inom dina områden?

Det jag känner spontant är att vi sitter kvar i gamla strukturer. Vi måste våga söka efter alternativa produktionsmodeller och låta oss inspireras av andra näringslivsgrenar för att komma framåt. Vi ska inte heller sticka under stolen med att ett ökat rovdjurstryck har stark påverkan för hur vi som fårägare väljer att agera. 

Hur är det med framgångar, har det hänt något roligt eller bra på sistone?

På det personliga planet så väntar vi i familjen tillökning, fyra ska bli fem. Även om man är van vid tillökning i stallet så är det givetvis inte att jämföra när det väntas en ny familjemedlem. Det ska bli väldigt spännande att se vad det är för en lite bebis och  på sikt få lära känna dess personlighet. 

Om jag sätter mig och tittar ut genom kontorsfönstret in i fårstallet så inser man att det nästan händer något positivt varje dag. Vi har till exempel en grupp med oktoberlamm som inte är jätte många till antalet med de växer fantastiskt bra. Sen har jag, precis utanför fönstret, en tacka kvar att lamma i januari och när jag tittar igenom resultaten från denna så måste jag säga att jag är väldigt nöjd. Vi har till exempel lyckats adoptera bort 21 av 30 trillingfödda lamm. 

Om vi ser lite mer långsiktigt, åt vilket håll vill du föra dina hjärtefrågor?

Jag vill arbeta för att stärka lammens konkurrenskraft och status inom de gröna näringarna. Jag vill att elever som går ut på lantbruksskolorna skall drömma om att skaffa en lammproduktion för att vi som bransch har lyckats visa dem hur fantastiskt roligt och givande det är att hålla på med får och lamm. Min känsla är att lammen har framtiden framför sig och det är upp till oss som företräder branschen att arbete för att förutsättningarna för kommande lammproducenter skall vara så bra som möjligt. 

Om du får önska dig en större förändring under 2024, vad skulle det vara?

Jag skulle önska att fler fårföretagare letar efter alternativa sätt att producera fler lamm. 

Foto Anna Bergström

Mer hallå där …

Här finns alla intervjuerna som gjorts med styrelsen under vårvintern 2024.