Fråga en fårlever
1 november 2024 | Denna vecka om lönsam lammproduktion i Sverige, bete i Norge och Babyloniska spådomar.
Välkommen till en medlemsträff där vi diskuterar avel för hållbar och funktionell exteriör! Förhoppningen är att ni som deltar vill bidra med era tankar och erfarenheter. Ska vi skilja på kraven vi ställer inom renrasavel jämfört med korsnings- och produktionsavel? Påverkar djurens exteriör lönsamheten? Vilka val gör vi och är det rätt val? Skicka gärna in frågor och ämnen ni vill diskutera till Jonas i förväg. Boka in den 21 november kl 19-21 i kalendern, så kommer inbjudan med länk till träffen via epost.
Resultat från projektet lönsam lammproduktion, där Mikaela Jardstedt och Karl-Ivar Kumm från SLU har hållit i trådarna, håller på att sammanställas och ni kommer att kunna ta del av det bland annat via Fårskötsel. Resultaten är lika spretiga som vår svenska fårhållning, men visar att med rätt kunskap, förutsättningar och låga kostnader, går det att få en acceptabel lönsamhet i sin lammproduktion. Vi har träffat referensgruppen och ser fram emot publiceringen av resultaten, som innehåller många beräkningar och ser ut att bli intressanta.
Norska projektet Sau på skogsbete har haft två möten denna vecka. De har presenterat hur långt de kommit och vad de jobbar med. Man har mycket fokus på olika sätt att beta, till exempel fritt skogsbete, bete innanför RAS och inhägnade får på hyggen. De undersöker hur skogen påverkas, gräsförekomst, har koll på om det händer något med trädens nedersta meter osv. De har GPS-sändare på tackorna och kan utifrån den vinkel djuren har på huvudet läsa av i vilken höjd de betar. De vill ha Värmland, Dalarna, Härjedalen och Jämtland, som liknar norska förhållanden, som referensområde. De är väldigt intresserade av hur vi i Sverige sköter vår betesdrift med tanke på parasiter och arbetsinsats och de djupintervjuar svenska lammproducenter om vilka stöd vi kan söka, regler och kontroller, miljöpåverkan, klimattänk, hur olika raser skiljer sig och vilka betessystem som används.
Svensk och norsk lammproduktion skiljer sig enormt mycket, och inte minst därför kan vi kanske lära av varandra. Norge har 100 % försörjning av lammkött, vilket vi är något avundsjuka över. Foto Gudrun Haglund-Eriksson
Lantbrukets dag kommer att hållas i riksdagen den 28 november, vi har fått inbjudan och kommer att delta.
Protokollsammanfattning från det senaste förbundsstyrelsemötet har skickats ut till ordförande, vice ordförande och sekreterare i distrikt samt kontaktpersoner i rasföreningarna. Vill man ha koll på vad som händer på dessa möten, kan man alltså kontakta någon i sin lokala styrelse.
Jordbruksverkets senaste lägesrapport om marknadsläget i jordbrukssektorn kan läsas i sammanfattning här och i sin helhet här. Man skriver bland annat att antalet fårbesättningar som vaccinerat mot blåtunga är ca 116 st. Med sjunkande temperaturer ser SVA nu att smittspridningen av blåtunga avtar och förväntar sig att den helt kommer upphöra inom de närmaste veckorna. Fortsätter hösttemperaturer att råda kommer blåtungeviruset inte längre kunna uppförökas i svidknotten. Vi noterar också att förhandlingar pågår kring förslag till ny EU-djurskyddslagstiftning vid djurtransport. Det ungerska ordförandeskapet har påbörjat framtagandet av kompromissförslag som kommer att diskuteras på kommande möten i oktober och november.
Kaj Sjunnessons minnesfond gör sin sista utlysning om 20 000 kr. Kaj var banbrytande inom svensk lammköttproduktion, han avled den 26 oktober 2019 och minnesfonden skapades till hans ära. 2024 är femte och sista året som medel utlyses. Läs mer på Lammproducenternas hemsida.
Jönköpings baggauktionskommitté har haft uppföljningsmöte hemma hos hos Stefan Josefsson i Ramkvilla.
Stugan har Stefan timrat. Foto Malin Karlsson
Stefan Josefsson, auktionskommittéens starke man som har varit engagerad i baggauktionen under 40 år. Vi lyfter på hatten! Foto Malin Karlsson
På gång:
- Vill du utnyttja möjligheterna i Elitlamm Avel & Produktion eller Elitlamm Fritid för att hålla ordning på hälsofrämjande åtgärder, sjukdomsuppföljning och inte minst för den dokumentation som myndigheter kräver? Kurs om detta den 7 november, läs mer och anmäl dig här.
- Östgötalamm har höstträff med studiebesök på bland annat Tranås Skinnberedning och Donnia den 9 november, läs mer här.
- Utfodring och hull för en långsiktigt hållbar lammproduktion den 13 november på Stora Segerstad naturbruksgymnasium. Träffen avslutas med gårdsbesök hos Mats Karlsson, Svanaholm. Läs mer här.
- Nybörjarkurs i skinnsömnad i Södra Kalmar den 17 november.
- Fler kurser och aktiviteter i kalendern.
Anna och Anders Carlsson på Skogsgård i Halland har utsetts till segrare i tävlingen Sveriges betesmästare. Tävlingen utlystes av EU-projektet Grazing4AgroEcology för att lyfta intresset för bete i Europa. Skogsgårds beten används i huvudsak till mjölkkor och slaktungnöt, men man har också får. ”Anna och Anders Carlsson på Skogsgård har en uttalad betesstrategi där kostnadseffektiviteten med bete framhålls, man har ett anpassat djurmaterial och man jobbar kontinuerligt med uppföljning av betet. Vidare är man goda betesambassadörer som hela tiden söker mer egen kunskap och man fungerar som inspiratörer både inom lantbrukssektorn och för allmänheten.” Mer att läsa här.
Nu kommer Fårskötsel nr 7! Omslaget pryds av Jenny Andersson fantastiska ”rörliga stillbild” från årets Gotlandsauktion. Arbetet med årets sista tidning har smugit igång och om någon vill bidra med något kul eller intressant så finns det plats, skicka det till Einars brevlåda.
Foto Jenny Andersson
Det är mycket om USA-valet i våra flöden just nu. Är någon sugen på att spå valets utgång i en fårlever så kan man här både få veta hur det går till och utfallet när Dr Selena Wisnom använder 4000 år gamla instruktioner från den babyloniska kulturen för att få svar på frågan om Donald Trumps odds.
Trevlig helg önskar SF!
PS. Idag blev det väldigt många bilder med pälsfår och de är ju grymma, men det går helt fint att bidra med bilder på ”ogrå” får om man tycker det skulle behövas.
När Fritis är höstlovstängt får kidsen jobba i fårhuset. Foto Gudrun Haglund-Eriksson
Jobbet blir gjort! Foto Gudrun Haglund-Eriksson
Även baggarna är satta i arbete. Foto Anna Törnfelt
Nästa vecka blir det förhoppningsvis även några semineringar och det är alltid lika spännande att se hur det går i år. Foto Anna Törnfelt
Daryl Keenan klipper får i Gunneryd. Foto Birgit Fag
Det har blivit populärt med kuddar igen! Jenny Ateljé Guldtackan Årets Fårföretagare 2023 ska sy kuddar av skinn som Sätersborg levererat in idag. Foto Malin Karlsson
En titt i ateljén där denna lyxiga pälspläd fanns. Foto Malin Karlsson
Och i fårhuset där Börje visar Hultetbaggen som fick full pott vid årets riksbedömning. Foto Malin Karlsson
Ulf har under många år varit mannen som sett till att kalkonäggen är befruktade. Foto Ulf Ekholm
Nu har han lämnat in nyckeln och är pensionär. Vi kommer att satsa på att hålla honom aktiverad genom ideellt arbete för fårnäringen. Foto Ulf Ekholm
Årets sista gödsellass utkört på Lillegårdens gärden! Foto Einar de Wit
En lång och varm höst på Gotland. Foto Anna Törnfelt
Sammanställt av Annasisy