4 sep 2024
Lägesrapport om marknadsläget i jordbrukssektorn den 30 augusti 2024
Jordbruksverket har fått i uppdrag av regeringen att varje månad lämna en lägesrapport över situationen i den svenska jordbrukssektorn.
- FAO:s prisindex för jordbruksprodukter för juli 2024 minskade marginellt jämfört med föregående månad.
- Gödningspriserna i Europa och i Sverige är fortsatt stabila. Inför kommande säsong antas inte några stora prisförändringar.
- I månadens skördeprognos på EU-nivå har EU-kommissionens forskningscentrum, JRC, reviderat skördarna marginellt nedåt för nästan alla grödor. Detta på grund av varma förhållanden i söder och överdriven nederbörd i norr.
- Vallskörden har fortsatt varit bra eller till och med mycket bra sett till kvantiteten i de flesta delar av landet. I de sydöstra delarna av landet, som ofta brukar vara drabbat av torka, har årets vallskörd blivit mycket stor vilket gör det möjligt för många jordbrukare att lägga upp lager inför kommande år.
- Stånds är ett besvärligt ogräs eftersom den innehåller giftiga alkaloider som ger olika förgiftningssymptom hos djur som får i sig växten. Förgiftning har setts på bland annat häst, nötkreatur, får, gris och kyckling. Idisslare är mindre känsliga än enkelmagade djur eftersom giftet delvis bryts ner i våmmen. För djurhållare och vallodlare kan ogräset få konsekvenser i produktionen och dess lönsamhet.
- Förhandlingar pågår om förslag på ny EU-djurskyddslagstiftning vid djurtransport. Flest medlemsstater har haft synpunkter på artiklar som handlar om temperaturer, transporttider, transport av känsliga djur, transport till sjöss och villkoren för export.
- Blåtunga är en vektorburen sjukdom hos idisslare som sprids via blodsugande svidknott (Culicoides spp.). Det pågår utbrott av blåtunga i Nederländerna, Belgien, England, Tyskland, Frankrike, Luxemburg och Danmark. Till Sverige skulle smittan kunna komma via infekterade svidknott som blåser till Sverige, genom import av viremiska djur, eller via import av smittat avelsmaterial. Den största sannolikheten för introduktion är via svidknott, sannolikheten påverkas av den epidemiologiska situationen i norra Tyskland och Danmark och av väderförhållandena. I dagsläget anger SVA att risken för introduktion via svidknott och efterföljande spridning i Sverige vara medelhög till hög. Att skydda djuren mot svidknott är svårt och vaccination är därför det enda effektiva sättet att skydda djuren och detta kommer att tillåtas. Vaccination kommer dock att vara frivillig och bekostas av djurägarna själva. Det finns inga andra effektiva sätt för oss att minska riskerna.
Läs mer om omvärldsfaktorer, väder, produktion, priser och lönsamhet i Lägesrapport om marknadsläget i jordbrukssektorn den 30 augusti 2024