Antibiotikamärkning för kött ska utredas

Källa Jordbruksaktuellt
Regeringen tillsätter utredning om kött kan förses med deklaration av hur mycket antibiotika som används i djuruppfödningen.

I Sverige är det förbjudet att ge friska djur antibiotika och svenska bönder använder mindre antibiotika än i många andra länder, men det är svårt för konsumenterna att veta hur stora skillnaderna är. I dag märks kött med ursprungsland, men regeringen vill nu utreda om det även är möjligt med en särskild märkning som visar om djuret har fått antibiotika.

– Hur kan vi få till en märkning som gör att de som producera med liten antibiotikaanvändning också får en fördel och når nya konsumenter som vill vara en del i lösningen av antibiotikaresistensen? Och också hur vi kan exportera mat som har låg antibiotikaanvändning. Där är Sverige en föregångare internationellt. Vi har väldigt mycket lägre antibiotikaanvändning i svensk matproduktion än vad man har i de flesta andra länder, säger miljöminister säger Per Bolund, till Ekot i Sveriges Radio.

Utredningen kommer att ledas av Ann Lindberg, generaldirektör vid Statens veterinärmedicinska anstalt, och kommer att vara klar i juni 2022. Utredningen är en del av januariavtalet, överenskommelsen mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.