Åsa Holmqvist

Jag heter Åsa Holmqvist, är 56 år gammal och bor på en gård i Dingle i Bohuslän där min man och jag bedriver lammproduktion. Mitt liv med får började sommaren 1993 när jag fick två ryatackor i födelsedagspresent. När hösten kom lånade vi en bagge av en bekant och våren därpå fick vi fyra tacklamm. Plötsligt hade vi sex tackor och sedan rullade det bara på. I början experimenterade vi med baggar av lite olika raser som leicester och suffolk, men slutligen fastnade vi för texel. Idag har vi ca 150 tackor vilket vi tycker är lagom för oss. Vi levererar de flesta av våra lamm till HKScan men säljer även en del lammlådor direkt till konsument.

Jag har tidigare jobbat i 25 år som handläggare på Arbetsförmedlingen, men är tjänstledig sedan 2018, och jobbar nu halvtid på Munkedals Ridklubb som administratör. I jobbet ingår även att släppa ut alla hästar på morgnarna vilket är en mysig och trevlig syssla. Hästar är ett stort intresse och jag rider själv ett par gånger i veckan.

Jag kommer i mitt uppdrag som ekonomiassistent främst att jobba med fakturering för Svenska Fåravelsförbundet och Elitlamm, och jag kommer även att ta emot och besvara fakturafrågor. Jag har utbildning inom ekonomi och tycker om att jobba med med siffror, så när det här uppdraget utlystes kände jag direkt att det var något för mig! Det känns också fantastiskt roligt att få jobba i en organisation med så mycket samlad kunskap och kompetens kring får och fårnäring i Sverige. Områden som ju självklart ligger mig som fårägare varmt om hjärtat.