Jonas Karlsson

Jag bor i norra Östergötland i Finspångs kommun. Jag är ingen globetrotter precis. Har i princip bott inom en radie av 3 mil hela mitt liv. Så när Tomas och Titti i sin motion på stämman vill att vi skall blicka utomlands känns det otäckt för mig. Fram till 2017 hade jag ett heltids-jobb på SSAB i Finspång, men nu är jag bonde på heltid. Min fru och jag äger en liten gård på 14 hektar själva. Sedan arrenderar vi till ca 190 hektar. 40 h är naturbete och resten åker, som slättbönderna nog skulle kalla naturbete. Vi kallar allt för Sätersborg och både åker och djur är kravcertifierade.

Mitt djur-intresse är medfött och jag har alltid haft djur. Mitt första får köpte jag av en granne när jag var 9 år. Nu har vi 210 Gotlands- och 40 Leicester-tackor. Vi har också dikor, runt 40 st. 100 nöt med ungdjuren. 1987 köptes dom första Gotlansfåren in och -12 kom Leicester-fåren in i stället för köttkorsningar och finull. Vi åker på lite marknader och har en liten gårdsbutik där vi säljer våra skinn.

Frågor som engagerar mig är avel, skinn och rovdjurs/viltfrågor då vi bor i ett vargrevir med mycket dovhjort och vildsvin.