Avelsvärdering 2023 – sista registreringsdatum 21 juni

Sista registreringsdatum för årets första avelsvärdering

De uppgifter som du registrerar om dina lamm ligger till grund för den avelsvärdering som görs två gånger per år. Sista registreringsdatum i Elitlamm för första avelsvärderingen är onsdag 21 juni. När du registrerar lamning så kommer lammen direkt in i avelsregistret om föräldrarna är med i avelsregistret. Om lamningen är registrerad före den 21 juni så får lammen avelsvärden främst baserade på släktingars avelsvärden, men även på födelsevikt och 60 dagarsvikt om du har registrerat dessa. Om du har registrerat mönstring före den 21 juni så får lammen avelsvärden baserade även på egna mönstringsuppgifter.

Mönstrare

Om du inte redan har kontaktat en mönstrare, gör det! Mönstrarna ska ofta mönstra i många besättningar och ju tidigare du är ute, desto större chans har du att välja dag för mönstring som passar din besättning, se listan över mönstrare. Om du har frågor runt mönstringen så vänder du dig till kansliet support@elitlamm.com.

Registrera mönstring Elitlamm

Skapa en Mönstringsomgång för 2023. Om du har flera raser som ska mönstras olika behövs en Mönstringsomgång för varje mönstringstyp (päls, ull, kött). Avsluta betäckningsgruppen, för in lammen i Mönstringsomgång och registrera mönstring. Lamm som inte ska mönstras ska från och med i år inte placeras i en omgång alls. Lammen kommer in i avelsregistret vid lamningsregistreringen (om föräldrarna är med i avelsregistret) så där krävs ingen mer registrering.

Årets andra avelsvärdering

Sista registreringsdatum i Elitlamm för årets andra avelsvärdering är lördag 19 augusti.

Lycka till med registreringen, och tveka inte att kontakta oss som jobbar med Elitlamm-support om du undrar något! Vi nås på support@elitlamm.com eller tel 0174-301 50 (måndagar och onsdagar kl 10-12, tisdagar kl 18-19).

Sommarhälsningar
från Elitlamm Avel