Bästa tipset när du ska slaktmognadsbedöma dina lamm

En högaktuell artikel lånad från senaste Fårskötsel.

Som lammproducent gäller det att hålla koll på hur lammen ser ut när de går till slakt. Är lammen för feta så gör fårägaren en rejäl förlust. Om de istället är för magra så hade det varit mer lönsamt att fodra på djuren ett tag till och kanske öka kraftfodergivorna.

Det finns ett lätt sätt att lära att slaktmognadsbedömma ett lamm med avseende på fettet. Testa på några lamm, skriv upp resultatet och jämför sedan med avräkningen. Du kommer snabbt att lära dig att pricka rätt!

Strax bakom frambenet finns en fläck där lammet saknar ull, där är det idealiskt att känna lammet över revbenen. Lägg några fingrar över revbenen och känn fram och tillbaka för att bilda en uppfattning hur mycket fett som finns över revbenen.

 

Knyt handen som på bilden. För fingrarna över knogarna. Känns revbenen så här är lammet för magert, ungefär fettgrupp 2 eller lägre.

 

Känns revbenen som över handryggen riskerar lammet att vara för fett. Fettgrupp 3+ eller högre.

 

Känns revbenen som över fingrarna bör lammet vara precis lagom. Fettgrupp 2+ t.o.m 3.

Text och foto: Einar de Wit