Baltic Wool Conference utvecklar svensk ullnäring

Pressmeddelande från Baltic Wool Conference
Nu stärker vi den svenska ullnäringen med mötesplatsen Baltic Wool för ullföretagare, entreprenörer och innovatörer från länderna runt Östersjön. Den 7-8 oktober genomförs konferensen digitalt för andra året i rad, från Gotland. Nytt för i år är mer utrymme för nätverkande och möten samt fysiska och digitala studiebesök på Gotland under lördagen 9 oktober. Sista anmälningsdag är 27 oktober.

Syftet med konferensen är att stärka erfarenhets- och kunskapsutbyte och bidra till en hållbar företagsutveckling inom ullnäringen. Arrangörer är Gotland Grönt Centrum i samarbete med den statliga Nämnden för hemslöjdsfrågor (NFH) och Region Gotland. Gotland är en självklar mötesplats mitt i Östersjön med stor utvecklingspotential inom ullnäringen. Här finns cirka 60 000 får och lamm, ull och en ullindustri på uppgång med ulltvätteri, spinnerier, andra ullförädlande företag och många designers.

Annkristin Hult är nationell utvecklare på NFH och initiativtagare till konferensen. Hon ser att allt fler välkända modeföretag intresserar sig för svensk ull i sina kollektioner och intresse för hållbarhet, spårbarhet och lokal produktion ökar. Runt Östersjön finns kompetens, kunskap och utvecklingsmöjligheter:

– Sverige är ett litet ull-land med stora möjligheter. Med ett starkare nätverk kan vi utveckla en mer lokal ullnäringsindustri och få fart på marknaden genom samarbetet runt Östersjön, men även inom hela Europa, säger Annkristin Hult.

Temat 2021 är ”Collaboration is Key” för att ytterligare stärka samarbeten för innovation, forskning och hållbar affärsutveckling inom ullnäringens framtida utveckling. En inventering pågår i ett särskilt projekt för att synliggöra fler ullförädlingsföretag i området.

–  Baltic Wool Business är en digital plats där företag på ett enkelt sätt ska kunna hitta olika ullförädlingsföretag för att underlätta samarbeten över gränserna, säger Fia Söderberg, projektledare. Det finns en hel del industri i länderna kring Östersjön men de kan vara svåra att hitta. Därför är inventeringen som pågår i projektet Baltic Wool Cooperation av stor betydelse.

De deltagande föreläsarna kommer från Norge, Belgien, Australien, Nya Zealand, Polen, Estland och Sverige med Dalena White, generalsekreterare i IWTO (International Wool Textile Organisation) som en av huvudtalarna. Upplägget är korta inspirerande föredrag under förmiddagarna och möten och diskussioner i olika teman och digitalt mingel efter lunch. Lördagen 9 oktober är det studiebesök på Gotland för de som kan resa till Gotland hos Stenkyrka ullspinneri, tvätteriet Ullkontoret, Gisslause lammgård och föredrag av Erika Åberg, författare och designer. Studiebesöken sänds delvis live för alla konferensens deltagare i en onlineportal.

Mer information
Annkristin Hult, initiativtagare och arrangör, Nämnden för hemslöjdsfrågor
E-post: annkristin.hult@nfh.se, Telefon: 0722-19 70 64
www.nfh.se

Fia Söderberg, projektledare Baltic Wool Conference, Gotland Grönt Centrum AB
E-post: fia.soderberg@grontcentrum.se, Telefon 0733502239

Läs programmet i sin helhet och presentation av talare på www.balticwoolconference.com

Podden Landet om Svensk ull 2021-09-15