Björn Johansson, En får tacka, Storå

Nominerad av Örebro läns Fåravelsförening

OREBRO_StigJohansson1

Foto Stig Johansson | Hämta högupplöst

Björn flyttade hem, tog över föräldragården 2016, bildade bolaget Masmästargården AB och registrerade varumärket En får tacka. Under sommaren 2017 experimenterade Björn med göra glass från mjölk av 5 tackor. I dag finns det 22 tackor och Björn räknar med att de mjölkar max 3000 liter till kommande säsong att tillverka glass av.

Planen är att växa med egen rekrytering till ca 100 tackor, och samtidigt höja avkastningen, där Björn även sneglar på semin och sperma från mer högavkastande mjölkfår än den smala avelsbas som finns i Sverige, för att få ihop ca 20-25000 liter att göra glass på.

Björns långsiktiga mål är att sätta Sverige på världskartan som fårmjölkland, första steget är att skapa nya produkter som kan sätta fokus på fårmjölk. Fårmjölken har både högre halter av fett och protein jämfört med komjölk. Fettets sammansättning med mindre fettkulor och kortare fetsyror än komjölk ger både hälsoeffekter och tekniska fördelar vid glasstillverkning (krämighet och ”lenhet”).

En får tacka på Facebook ››

Motivering:
Ett nytänkande företag med ett klart mål, är under utveckling i en bygd som behöver både betande djur och innovativa företag inom de gröna näringarna.

Fåren ger mångfald, här utvecklas en helt ny produkt som är unik för Skandinavien och finns ett fåtal länder i värden. Glass gjord på fårmjölk.

En Får Tacka! Lycka till  med  produktutveckling och ditt företagande!

OREBRO_privat

Foto privat | Hämta högupplöst