Carl-Oscar Allared och Charlotte Jansson utses till Årets Fårföretagare 2021

Calle och Charlotte driver gården Pråmhuset med anor sedan 1600-talet, de tog över verksamheten vintern 2018. Calle och Charlotte har valt att ”stå på flera ben” och satsa långsiktigt. Charlotte jobbar som foderrådgivare till häst och Calle klipper ca 16-17000 får per år och vann 2016 SM-guld i fårklippning. Sedan 2017 har paret sökt vägar att ta hand om ullen, de driver företaget CC Wool som designar och tillverkar nålfiltade produkter av 100 % svensk ull och 2019 startade de Västkustens Ullinsamling som förmedlar svensk ull från fårgårdarna till företag med tillverkning av produkter av ull. På gården Pråmhuset har man lammproduktion med 180 tackor som lammar dels i mars och dels utomhus i maj. Lammproduktionen är i huvudsak betesbaserad med bra lammtillväxt och god kvalitet.

Juryns motivering

Man behöver inte driva fyra parallella företag för att bli Årets Fårförtetagare, men Calle och Charlotta imponerar när de tar sig an utmaningar och löser problem i stället för att vänta på att någon annan ska göra det.

Calles och Charlottas verksamhet står på inte mindre än fyra fårben; lammproduktion, fårklippning, ullprodukter och ullstation (plus en hästsvans, inte att förglömma). Att fårföretag står på flera ben är vanligt, och här ser vi några av de många olika möjligheter som fåren erbjuder förverkligade.

Genom att starta och driva ullstationen Västkustens ullinsamling har Calle och Charlotte rent konkret bidragit till att ett antal lokala företag kan erbjuda strumpor, madrasser, filtar och kläder av svensk ull, och de visar hur en av den svenska ullens större logistiska utmaningar kan lösas.

Titeln Årets Fårföretagare 2021 går till dessa unga fårbönder med ett driv utöver det vanliga och med idéer som vi hoppas ska inspirera flera. Forsätt så och lycka till på vägen!

*

Övre bilden: Charlotta och Calle mitt i ullen. Foto Jimmy Lundgren | Hämta högupplöst bild

Mer information: CC WoolVästkustens Ullinsamling