Christer Larsson och Annika Svenneheim, Runstens Gård, Öland 

Den som följt Tackaköttets väg till finrummet vet att Runstens Gård på flera sätt bidragit till att upplysa konsumenten om tackaköttets förträfflighet tex. genom rökt, gravat och grillat får, fårburgare, salami och grillkorv. 

Nominerade av Södra Kalmar Läns Fåravelsförening 

Christer övertog gården från föräldrarna i början av 1980-talet. År 2004 byggdes gårdsbutik och styckeri, man slutar med mjölkkor och ökar antal får till 200 st. Det finns även 25 dikor med rekrytering på gården. Öland består av mycket naturbete och gårdens djur betar strandängar mot Östersjön. På gården finns Texel, Suffolk och Gotlandsfår. Köttrasfår för att få lamning i januari och september, gotlandsfår i april och därmed har man kunnat sälja lammkött året runt. 

Gotlandsfåren ger vackra skinn som säljs i butiken där Annika även förädlar skinnen. Djuren legoslaktas i Kalmar och alla slaktdjur säljs i gårdsbutiken. Vid årsskiftet genomfördes ett generationsskifte av djur och mark och den nya unga ledningen från grannbyn vill fortsätta utveckla och driva verksamheten vidare. Gårdsbutiken fortsätter in i år 2024 att drivas i Christer och Annikas regi. 

Gårdens facebooksida

Motivering

Christer Larsson och Annika Svenneheim har i många år varit sanna ambassadörer för fårnäringen och har i sin verksamhet lärt ut styckningens ädla konst till många, bland annat till tacksamma kollegor. Den som följt Tackaköttets väg till finrummet vet att Runstens Gård på flera sätt bidragit till att upplysa konsumenten om tackaköttets förträfflighet tex. genom rökt, gravat och grillat får, fårburgare, salami och grillkorv.