Einar de Wit, redaktör för Fårskötsel och Fårpodden

53 år, boende utanför Falköping. Jag har jobbat med får sedan barnsben och varit fårföretagare sedan jag var 19. Jag har genom åren sysslat med många grenar inom jordbruk men har alltid landat hos fåren. Fårskötseln ger mig gott samvete, meningsfull sysselsättning och frisk luft! Får är behagliga djur att samarbeta med och de gör nytta med alla sina ”ben”. Fåren har en viktig plats att fylla. Idag har vi 350 tackor på gården, i huvudsak vita korsningstackor för köttproduktion, men också en mindre renrasig besättning leicester och en avelsgrupp renrasiga finull.

Det finns många duktiga fårägare runt om i landet, som gör nytta för sina kollegor efter sina egna förutsättningar och kompetenser. Min uppgift i får-sverige har blivit information och kunskapsförmedling. Mina samlade fårkunskaper, mitt stora kontaktnät, min hobby som amatörfotograf och en inte helt oäven talang för skrivande, har placerat mig i helt rätt sammanhang –  som redaktör för tidningen Fårskötsel. Det är en uppgift jag innehaft sedan 2004 och det är fortfarande det roligaste jobb jag haft! Idag betyder information betydligt mer än bara en papperstidning så mitt arbetsfält har vidgats till olika typer av sociala medier där det avhandlas får och till fårradio, det vill säga Fårpodden.

Einar
Foto Hannah Svanteman