Nyhetsbrev Elitlamm

Nyhetsbrev september 2012

Nya avelsvärden i Elitlamm

Nu finns de nya avelsvärdena utlagda i Elitlamm. Du hittar dem via bagg-, tack- respektive lammförteckningarna. Klicka på Ändra listans utseende för att välja vilka avelsvärden du vill se. Du kan även titta på Djurkortet, på den nya fliken Avel, för att se avelsvärden för ett enskilt djur.

Linköpings auktionsdjur i Elitlamm

Nu finns de djur som kommer att auktioneras ut på Baggauktionen i Linköping, den 8 september, inlagda i Elitlamm. Du kan se Djurkorten för auktionsdjuren och du kan testa släktskapet mellan dem och dina egna djur. Nytt för i år är att du kan se avelsvärdena för auktionsdjuren på djurkortet.

För att se djuren så använder du menyn Statistik-Släktskap-Testa släktskap. På sidan hittar du en lista (rullgardinsmeny) med auktionsdjuren. Du väljer den grupp av djur som du är intresserad att titta på. Gråmarkerade baggar (grå fyrkant) är inte släkt med dina tackor. Rödmarkerade baggar (röd fyrkant) är släkt med någon eller några av dina tackor. Klicka på den röda fyrkanten framför en bagge för att se vilka av tackorna han är släkt med. Röda fyrkanter markerar de tackor som är släkt med baggen. För att se hur de är släkt, klicka på den röda fyrkanten framför tackan så visas ett släktträd. För att se auktionsdjurets Djurkort så klickar du på djurnumret. Du kan då se härstamning, avelsvärden och mönstringsresultat.På årets auktion finns 74 bagglamm varav 12 finull, 12 suffolk, 44 texel, 2 oxford down, 2 dorset, 1 dorper och en 1 vit dorper. Det finns 2 vuxna baggar varav 1 dorset och 1 texel samt tacklammsgrupper av finull, suffolk och texel. Auktionen går av stapeln lördag 8 september i ridhuset på Vretaskolan, utanför Linköping. Aktiviteterna börjar 9.00 och avslutas med auktionen. Mer information om auktionen hittar du på Lammproducenternas hemsida www.lammproducenterna.org.

Britt Andréasson
Elitlamm
5 september 2012