Nyhetsbrev Elitlamm

Nyhetsbrev nr 2, september 2012
Nu finns de djur som kommer att auktioneras ut på Baggauktionen på Gotland och i Jönköping utlagda i Elitlamm. Du kan se Djurkorten för auktionsdjuren och du kan testa släktskapet mellan dem och dina egna djur. Nytt för i år är att du kan se avelsvärdena för auktionsdjuren på djurkortet.

Gotlands auktionsdjur i Elitlamm
På auktionen finns 50 ungbaggar; 49 av gotlandsfår och 1 leicester. Här finns även 8 äldre baggar samt fyra tacklamm, alla gotlandsfår. Auktionen hålls på Suderby gård i Sjonhem lördagen den 22 september.

Avelsvärden för djur anmälda till Gotlandsauktionen ›› (pdf)

Jönköpings auktionsdjur i Elitlamm
64 bagglamm av gotlandsfår och 1 bagglamm av leicester. 4 äldre baggar av gotlandsfår finns också med. Auktionen hålls i Ridhuset Riddersberg, Tenhults Lantbruksgymnasium lördagen den 29 september.

Avelsvärden för djur anmälda till Jönköpingsauktionen ›› (pdf)

Se djuren och testa släktskap
För att se djuren så använder du menyn Statistik-Släktskap-Testa släktskap. På sidan hittar du en lista (rullgardinsmeny) med auktionsdjuren.

Du väljer den grupp av djur som du är intresserad av att titta på. Gråmarkerade baggar (grå fyrkant) är inte släkt med dina tackor. Rödmarkerade baggar (röd fyrkant) är släkt med någon eller några av dina tackor. Klicka på den röda fyrkanten framför en bagge för att se vilka av tackorna han är släkt med. Röda fyrkanter markerar då de tackor som är släkt med baggen. För att se hur de är släkt, klicka på den röda fyrkanten framför tackan så visas ett släktträd. För att se auktionsdjurets Djurkort så klickar du på djurnumret. Du kan då se härstamning, avelsvärden och mönstringsresultat.

Lotta Jansson, från Svenska Fåravelsförbundets kansli kommer att finans på plats på båda auktionerna.

Elitlamm
Britt Andréasson
18 september 2012