Finland: Varför får vi inte inhemskt får?

En artikel om lammproduktion i Finland. Det mesta känner vi igen från vår egen vardag. Nedan några korta utdrag, artikeln är lång och läsvärd.

Konsumenterna i Finland vill gärna ha inhemskt lammkött. Ändå råder det brist på inhemskt lammkött, och det som finns är dyrt.

De fåruppfödare som finns i Finland har i allmänhet inte problem med att bli av med sitt kött. Den ökande direktförsäljningen utan mellanhänder visar också att det finns efterfrågan.

Det lammkött som finländarna ofta äter är djupfryst och kommer från Nya Zeeland på andra sidan jordklotet. Köttet är av god kvalitet – och billigare än det inhemska.

Hur kan det vara så här? Det borde ju vara enkelt att föda upp får i Finland och det finns gott om fina betesmarker.

Fårfarmaren får kämpa för att få ekonomin att gå ihop
Fårfarmaren måste arbeta hårt för att klara sig ekonomiskt. Problemet är att producentpriset är lågt.