Getglass vann guldmedalj

Getglass vann guldmedaljen i tävlingen Matverk. Lammprodukter från Hälsingland och Gotland gjorde getglassen sällskap på prispallen.

Gettergod glass av getmjölk från Dalsland tog hem förstapriset i tävlingen Matverk 2014 i konkurrens med 20 andra landskap.

Glassen är ett resultat av ett lagarbete mellan getmjölksproducenterna, Dalsspira mejeri i Rännelanda och produktutvecklaren Marie Sedin i Göteborg som gjort glassen Gettergood Gelato Cajeta av getmjölken och dessutom en mjölkkolasås på getmjölk.

Priset, 75 000 kronor, ska användas till produktutveckling och marknadsföring.

– Utmärkelsen betyder mycket för produkten getmjölk och intresset för getmjölksprodukter växer hela tiden. Redan den här månaden i år har vi märkt att efterfrågan har ökat, säger Carina Johansson på getmjölksmejeriet Dalsspira.

Tävlingen Gastronomiska Matverk är en produktutvecklingstävling för svenska landskap och ingår i nätverket Gastronomiska samtal som ska stimulera samtal om svensk mat, råvaror och lokala traditioner.

Silver till lamm från Hälsingland
Kocken Hans-Erik Holmqvist har varit med och förädlat producenterna Elisabeth Thoréns och Lotta Wallbergs lammlår Lambetta, som vann silver. Lambetta vann dessutom specialpris för högsta jurypoäng i teknik.

Producenterna Elisabeth Thorén och Lotta Wallberg kommer från två olika gårdar inom Ljusdals kommun, Onsängs gård och Nylandets nöt och lamm.

De ser inte varandra som konkurrenter trots att de är grannar och jobbar med liknande verksamhet…

– Jag inser värdet av att samarbeta. Vi är båda lammproducenter med djur på varsin gård och kan hjälpa varandra när vi behöver det, säger Lotta Wallberg.

Hon lyfter också fram deras omsorg om djuren.

– Vi är särskilt stolta över vår djurhantering, djuren mår verkligen bra och det ger också resultat i köttets kvalitet. Och vi vet exakt vilken köttbit som kommer från vilket lamm.

Brons till lammköttbullar från Gotland
Bröderna Dan och Pär Wikström vann bronset med lammköttbullar som är kryddade och smaksatta som lammsmäckor.

– Köttbullarna är enbart gjorda på tacka, som vanligtvis är svårsålt, men jag tycker att vi har skapat en god balans till produkten bland annat genom att tillsätta senap, säger Dan Wikström.

Läs mer:
Bohusläningen: Getglass vann guldmedalj ››
Mynewsdesk: Hälsinglands stolta lamm på prispallen i Matverk 2014 ››
Mynewsdesk: Brödernas lammköttbullar skördade guld på Gotland ››