Glad Påsk önskar SF!

2 april 2021 | Dags att duka fram påskalammet och kolla om hönorna eller haren värpt något matnyttigt.

Långfredagen för fyra år sedan skickade vi ut vårt första veckobrev, och det blev inte det sista. Att få löpande information om vad som händer i förbundet och får-Sverige blev så uppskattat att veckobrevet snabbt blev permanent och något av en institution. Med åren har ni som läser blivit allt mer aktiva, genom att svara på frågor vi ställer och hörsamma diverse upprop, så vi upplever kommunikationen som åtminstone delvis tvåvägs och det är väldigt roligt.

Grattis till fyraåringen och tack till er som troget läser, det är för er vi gör jobbet varje fredag! Foto Britta Wendelius

Fårpodden släppte inför påsken ett nytt avsnitt med titeln Vågar man satsa på lamm? Elisabeth Svensson från HKScan och Victoria Östlund, nöt- och lammansvarig på LRF Kött, besvarar frågan. Lyssna här!

Vid midnatt löpte tiden ut för att skicka in motioner till Stämman och nomineringar till Årets Fårföretagare 2021. Det blev något färre motioner än vad vi är vana vid, bara fyra stycken, men intressanta sådana som nog kan väcka debatt. Motionerna nedan, tillsammans med styrelsens förslag till svar, publiceras i nästa Fårskötsel.

  • Vikten av samstämmighet mellan rasföreningarnas avelsmål och mönstrares/riksdomares bedömningar av päls- och ullfår från Svenska Leicesterfårföreningen
  • Lammresultat Semin från Kjell Wass
  • Åtgärder mot hot och trakasserier av animalieproducenter från Östgötalamm
  • Avelsarbete och organisation från Tomas Olsson och Titti Strömne

Elva nomineringar till Årets Fårföretagare har inkommit och startfältet är även i år oerhört starkt. Grattis till denna ärofyllda nominering! Vi kommer att presentera några varje fredag, med början nästa vecka (om vi hinner få bildunderlag). På nästa styrelsemöte kommer juryn, som består av förbundsstyrelsen och styrelsens adjungerade, att gå i klinch för att avgöra vilket av dessa fina fårföretag som tilldelas årets titel.

  • Bohusläns fåruppfödare nominerar Monica Öberg, Nytorps Fårgård
  • Dalarnas Fåravelsförening nominerar Peter och Therese Andersson, Nyby Gård
  • Gotlands Fåravelsförening nominerar Eva Twengström, Sindarve lammgård
  • Hallands Fåravelsförening nominerar Calle Allared och Charlotte Jansson, CC Wool
  • Norra Kalmar Fåravelsförening nominerar Emma Norberg
  • Skånes fårintressenter nominerar Eva och Annette Nilsson, Ekastiga Gårdsbutik
  • Södermanlands Läns Fåravelsförening nominerar fårklippare Therese Lindh
  • Svenska Dorperföreningen nominerar Mia och Lawrence Heathman, Kulla Gård
  • Västmanlands Läns Fåravelsförening nominerar Titti Strömne, Glada Fåret
  • Örebro Läns Fåravelsförening nominerar Karin Strömberg-Lundqvist, Ateljé Norrgården/Gårdsmejeri Ostbiten
  • Östgötalamm nominerar Jonas Karlsson, Sätersborg

Lokalföreningarnas årsmöten har i och med månadsskiftet klarats av. Hela 19 av årsmötena hölls via ett Teams-konferensrum lånat av förbundet, så digitalt stöd för att kunna hålla mötena var efterfrågat. Tekniken fungerade som den ska, och det känns toppen att alla lokalföreningar kunnat hålla sina årsmöten trots pandemin.

Mycket runt rovdjur även denna vecka. Vi planerar att bjuda in lokalföreningarnas rovdjuransvariga till en informationskväll inom en snar framtid. Håll utkik efter inbjudan.

Har du problem med betande vilt kan det vara dags att bygga betesburar, för att få koll på hur stort skördebortfallet är. Här beskrivs hur man gör.

Ull ny inkomstkälla för svenska fårbönder är en artikel the Swedish Wool Initative som publicerades i Svenska Dagbladet i måndags.

På fredag om en vecka, den 9 april, är det European Wool Day. Syftet med dagen är att vända ”trenden” och öka ullanvändningen i Europa. Resursen ull är fortfarande inte utnyttjad till fullo. Passa på att sprida bilder på era produkter i ull, och lägg gärna med vår bild som beskriver ullens unika egenskaper och hur svensk ull produceras.
Hämta som pdf. Hämta som jpg.

Kunskapsbasen på Svenska Fåravelsförbundets hemsida samlar länkar till kunskap om får, och den innehåller ca 1000 länkar om olika ämnen. Det är inte så lätt att hålla ordning på nytt som dyker upp i Kunskapsbasen, så med jämna mellanrum från och med nu kommer en lista över nya utlägg att publiceras på hemsidan. Dessa listor hittar man via Verksamhet/Medlemsfrågor och utbildning/Utbildning. Listan över nya länkar från februari och mars finns här. Tipsa gärna webbredaktören om artiklar, forskningsrapporter och annat som borde finns med, eller om länkar är trasiga.

Eldrimner arrangerar småskaliga slaktveckor den 26 april-5 maj. Passa på om du går du i tankar på att starta ett eget slakteri, är intresserad av att få inspiration och kunskap om vad som krävs, eller söker bollplank och rådgivning i ett konkret projekt.

Kansliet och Elitlammsupporten har tagit påskledigt. Igång som vanligt igen på tisdag den 5 april.

Varför äter vi lamm till påsk? Att äta lammkött till påsk kommer ur judisk tradition. Natten när frihetens timme slog skulle man i varje hushåll slakta ett lamm, och blod strykas på dörrposterna. När dödsängeln gick förbi huset skonades familjen som hade blod på dörrposterna och riten har senare förknippats med uttåget ur Egypten. I Kristendomen omtyddes offret till att gälla Jesu död och uppståndelse, som det sanna påskalammet. Även om det i vissa kretsar i Bohuslän varit sed att äta lamm till påsk under flera sekler, så är det först på 1900-talet som påskalammet blivit allmänt på det svenska påskbordet, det vill säga när färskt lamm från Nya Zeeland blev tillgängligt till påsk. Källor till dessa uppgifter är hungrig.nu och svenskahogtider.com. Det verkar vara handlarna som styrt vårt festfrossande, som vanligt.

Lamm blir det såklart! En fransyska har legat på grillen med låg värme halva dagen, och nu är den klar att avnjutas. Vi smygstartar nog festen redan idag, det verkar ju ändå inte vara någon ordning på traditionerna. Notera nässlorna som står skördeklara i Bohuslän, då är det officiellt VÅR. Foto Anders Dahl

Glad påsk önskar SF!

Traditionella påskalamm ser snarare ut såhär. Lamning nu i många fårhus, och livet börjar med en rejäl tvätt. Foto Britta Wendelius

Inte ett skepp kommer lastat, men en bil! Fåren gillar betfor, och husse gillar att ge fåren betfor. Foto Ulf Ekholm

Kö till baren. Den enda tillåtna varianten denna påsk. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Sammanställt av AnnaSisy