Hållbart jordbruk behöver kossan

Eller som vi föredrar att uttrycka det: Hållbart jordbruk behöver betesdjur.

Ska vi skippa biffen och enbart satsa på moroten och bönan om vi vill rädda klimatet i framtiden? Nej, menar några internationella studier som vill nyansera bilden av betesdjur som det stora klimatproblemet.

Alltsedan FAO-rapporten "Lifestocks Long Shadow" presenterades 2006 har kossan framställts som den stora klimatboven. Det var då vi fick veta att ett kilo nötkött släpper ut mellan 20 och 25 gånger mer växthusgaser jämfört med torkade bönor. Även jämfört med annat kött, som gris och framför allt kyckling, framstod kossan som ett gigantiskt klimatproblem.

"Det visade sig dock att en helt vegetarisk kost gav lika stor eller ibland till och med större utsläpp av växthusgaser än en blandkost med kött. Och anledningen var enkel – för att ersätta köttets kalorier krävdes en betydligt större mängd vegetabilier och därför mer växthusgaser.”

Forskarvärlden oense