Island: Fårgårdar i nordväst avfolkas

På tre gårdar i Árneshreppur blir årets sommar den sista. Om några nya bönder tar över är inte klart. Annars återstår bara sju fårbönder i Islands mest ensligt belägna kommun.

Och det är inte bara i Árneshreppur som fårbönderna ger upp. I hela regionen Strandir i Västfjordarna finns nu en rad gårdar till salu – men spekulanterna är få.

Får är näringslivets ryggrad i Árneshreppur. Under vintern – när antalet är som färst – finns det ungefär 2 800 får på de tio gårdarna i kommunen. Men nu har tre bönder bestämt sig för att sluta. Årets sommar är enligt Morgunblaðið den sista på gårdarna Finnbogastaðir och Bær vid Trékyllisvík och Krossnes. De lamm som föddes i torsdags kan alltså tillhöra de sista på Krossnes.

Þor­steinn Guðmunds­son, bonde på Finn­boga­staðir och en av dem som tänker lämna kommunen, säger i Morgunblaðið att han befarar att Árneshreppur går samma öde till mötes som många andra glesbygdsområden:
-Jag fruktar att det som håller på att ske här i detta lilla ensliga samhälle är precis samma historia som i så många andra glesbygder i landet tidigare.

Ett annat vanligt problem på landsbygden är att familjer som flyttat för gott ändå behåller gårdarna för att använda dem som sommarhus. Även det bidrar till att föryngringen inom näringen är begränsad. Hur det blir med de tre gårdarna i Árneshreppur är ännu inte klart.

Hela artikeln
Islandsbloggen: Tre gårdar kan bli öde i Árneshreppur ››