Kina fortsätter att investera i Nya Zeeland

Kinas aptit för Nya Zeeländska mejeriprodukter som smör, ost och välling har vuxit snabbt under de senaste åren. Många kinesiska företag har gjort stora investeringar i Nya Zeeländska gårdar och fabriker för att säkra långsiktiga leveranser.

Nya Zeeland är världsberömt för kvaliteten på sin komjölk, men även produkter tillverkade av fårmjölk väcker intresse i Kina. Också i ett jordbruksland som Nya Zeeland är mjölkning av får ovanligt, men de får som mjölkas producerar några av världens dyraste mejeriprodukter.

-Världens finaste ostar görs av fårmjölk, säger fårfarmaren Keith Neylon, men det är bara början. Du vill också prova smör, glass och modersmjölksersättning.

Investeraren Yuanrong Chen från Kina gillade smaken så mycket han köpte Nya Zeelands största verksamhet som bearbetar fårmjölk, och han vill exportera modersmjölks-ersättning över hela världen. Chens åtagande att spendera ytterligare 40 miljoner nyzeeländska dollar för att utöka produktionen innebär också fler jobb. Kinesiska investeringar i fårmjölk innebär ett välkommet ekonomiskt uppsving för Southland-regionen, vid en tidpunkt när andra råvarupriser faller.

Hela artikeln
CCTV: Chinese firms invest heavily in local NZ farms ››
Översatt med Google ››